Ο Ζελένσκι προσπαθεί να χτίσει γέφυρες με τον (νέο) Λευκό Οίκο

Ο Ζελένσκι προσπαθεί να χτίσει γέφυρες με τον (νέο) Λευκό Οίκο

Ουκρανοί αξιωματούχοι και ο ίδιος ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστηρίζουν ότι η διακοπή της οικονομικής βοήθειας προς τρίτες χώρες για τρεις μήνες – την οποία αποφάσισε ο Ντόναλντ Τραμπ – δεν θα επηρεάσει την αποστολή στρατιωτικού υλικού από τις ΗΠΑ προς την Ουκρανία.

Ωστόσο θα επηρεάσει μια σειρά από προγράμματα που χρηματοδοτούν οι ΗΠΑ, κυρίως μέσω της οργάνωσης USAID.

Πρόκειται για προγράμματα δισεκατομμυρίων δολαρίων που αφορούν τεράστιο φάσμα δραστηριοτήτων, από ιατρική βοήθεια, στήριξη νέων επιχειρήσεων, εκπαιδευτικά και ερευνητικά, ΜΜΕ και πολλά ακόμα.

Ο ερχομός του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία αποτελεί ένα αναμενόμενο σοκ για το ουκρανικό πολιτικό σύστημα. Το σοκ αυτό, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι αξιωματούχοι στα «ΝΕΑ», μπορεί να έχει εν τέλει και θετικό πρόσημο για το Κίεβο.

Οταν ξεπεραστούν τα προβλήματα επικοινωνίας με τον αμερικανό πρόεδρο και το επιτελείο του και όταν και οι ίδιοι οι ιθύνοντες στην Ουάσιγκτον προσανατολιστούν όσον αφορά τους στόχους τους σχετικά με τον ρωσοουκρανικό πόλεμο, ενδεχομένως η βοήθεια που θα λαμβάνουν οι Ουκρανοί από τις ΗΠΑ να είναι πολύ σημαντικότερη από πριν.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_2”); });

Στο Κίεβο πιστεύουν ότι η διακυβέρνηση Μπάιντεν δεν έκανε αυτά που μπορούσε για να βοηθήσει την Ουκρανία, δεν έδωσε εγκαίρως στρατιωτική βοήθεια, οι ποσότητες ήταν πολύ μικρές βάσει αναγκών Ουκρανίας και δυνατοτήτων ΗΠΑ, ενώ υπήρξαν σημαντικοί περιορισμοί στη χρήση του αμερικανικού οπλισμού.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_m2”); });

Τέτοιες κατηγορίες κατά της προηγούμενης αμερικανικής διοίκησης, οι οποίες νωρίτερα διακινούνταν κυρίως μέσω διαρροών, ακούγονται πλέον ανοιχτά ακόμα και από τα πιο επίσημα χείλη.

Σε πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε ο Ζελένσκι στο αμερικανικό FOX NEWS, το κατεξοχήν όργανο επικοινωνίας των τραμπικών, ο ουκρανός πρόεδρος είπε ότι ζητούσε εναγωνίως όπλα από τον Μπάιντεν λίγο πριν από τη ρωσική εισβολή και πως αν αυτά τα όπλα είχαν δοθεί, πιθανόν η εισβολή να είχε αποφευχθεί.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_3”); });

Αυτό είναι μήνυμα πρωτίστως προς τον Τραμπ. Θα μπορούσε κάποιος να μεταφράσει αυτές τις δηλώσεις ως εξής: «Σε στηρίζουμε στην προσπάθειά σου να ρίξεις όλες τις ευθύνες στην περασμένη διοίκηση».

Είναι μια «πολιτική στήριξη» προς τη νέα αμερικανική ηγεσία, η οποία προσφέρεται χωρίς να ξέρουμε αν έχει ζητηθεί και αν θα έχει κάποιο αντάλλαγμα. Είναι ένα δείγμα ότι το επιτελείο του Ζελένσκι προσπαθεί, έστω και καθυστερημένα, να χτίσει γέφυρες με τη νέα διοίκηση των ΗΠΑ.

Αυτά βεβαίως μπορεί να είναι μόνο υποθέσεις και ελπίδες από μεριάς πολιτικού συστήματος της Ουκρανίας. Μένει να δούμε ποιες από τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ θα γίνουν πραγματικότητα και ποιες θα μείνουν στο προεκλογικό του πρόγραμμα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί – όπως είπε πρόσφατα ο ίδιος – ότι ο Ζελένσκι θέλει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος δεν ξέρει ποιες είναι οι προθέσεις επ’ αυτού του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι Ουκρανοί εδώ και μήνες έχουν λάβει την απόφαση να μην κατηγορηθούν ότι υπονομεύουν ή ότι αρνούνται να λάβουν μέρος σε διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός. Τέτοιες κατηγορίες βλάπτουν σοβαρά την εικόνα της Ουκρανίας στο εξωτερικό και τη βοήθεια που λαμβάνει από τους συμμάχους της.

Οι δηλώσεις Τραμπ φαίνεται να είναι το αποτέλεσμα αυτής της γραμμής που ακολουθούν οι Ουκρανοί.

Ωστόσο, παρά τις δηλώσεις Ζελένσκι για «δυνατότητα του Τραμπ να σταματήσει τον πόλεμο», οι Ουκρανοί δεν πιστεύουν ότι ο Πούτιν θα συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις λόγω της καλής του πίστης.

Ο μόνος τρόπος να σταματήσουν οι Ρώσοι τον πόλεμο – πιστεύουν στο Κίεβο – είναι να κρίνουν ότι ο πόλεμος είναι ασύμφορος για αυτούς, ότι δεν κερδίζουν εδάφη ή ότι τους τελειώνουν τα χρήματα.

Και προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουν. Δεν είναι τυχαίο ότι προνομιακοί στόχοι για τις ουκρανικές επιθέσεις με drones μεγάλου βεληνεκούς αποτελούν οι εγκαταστάσεις παραγωγής, μεταποίησης και μεταφοράς πετρελαιοειδών της Ρωσίας.

Οι Ουκρανοί πιστεύουν ότι μια ενδεχόμενη διακοπή εχθροπραξιών θα χρησιμοποιηθεί από το καθεστώς Πούτιν για την ενίσχυση του στρατού του και για προετοιμασία νέας επίθεσης.

Ωστόσο, μέσα στον ίδιο τον ουκρανικό στρατό τα πράγματα φαίνεται να είναι ιδιαίτερα άσχημα το τελευταίο διάστημα, κυρίως λόγω έλλειψης στελεχών και κατάλληλα εκπαιδευμένου προσωπικού.

Οπότε μαζί με εκείνους που λένε «όχι» σε ένα πάγωμα του μετώπου χωρίς στέρεες βάσεις για μακροχρόνια ειρήνη αυξάνονται και εκείνοι που λένε ότι ο ουκρανικός στρατός δεν μπορεί να συνεχίσει τον πόλεμο χωρίς ριζική αναδιάρθρωση ή διακοπή εχθροπραξιών τους επόμενους μήνες.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ