Το περιεχόμενο και ο παλμός των μαζικών συγκεντρώσεων για τα Τέμπη ανά την επικράτεια ήταν ακομμάτιστα. Επρόκειτο για ένα κύμα αντίδρασης που μπορεί να έσκασε στις πλατείες της χώρας με καθαρά αντικυβερνητική κατεύθυνση, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να του βάλει «ταμπέλα», παρά μόνο εκείνη της κοινωνικής αντιπολίτευσης. Εξού και οι διαστάσεις που μπορεί να λάβει στο ήδη ρευστό πολιτικό σκηνικό ο απόηχος της μεγάλης και ειρηνικής κοινωνικής συνύπαρξης στους δρόμους ύστερα από κάλεσμα των συγγενών των θυμάτων και η συστράτευση τόσων πολιτών στις διεκδικήσεις και τις καταγγελίες των οικογενειών των 57 νεκρών προβληματίζουν το Μέγαρο Μαξίμου ενόψει και των επόμενων συλλαλητηρίων στη μαύρη επέτειο των δύο χρόνων από την τραγωδία. Ενδεικτικός ο συναγερμός στο γαλάζιο στρατόπεδο όχι απλώς για την αντικυβερνητική φορά των συγκεντρώσεων, αλλά πλέον για τυχόν ρεύμα ενός νέου τύπου «αντισυστημισμού» με απρόβλεπτη δυναμική. Προς το παρόν υπάρχουν συγκεκριμένα στιγμιότυπα από τις διαδηλώσεις καθώς και τα πρώτα δημοσκοπικά δεδομένα, τα οποία επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση πιέζεται από την κοινωνική αντιπολίτευση.
Εικόνα πρώτη: η νεολαία της Νίκης βρίσκεται στο Σύνταγμα με πανό – καταγγελία για το «θάψιμο», όπως λένε, δικογραφιών στα συρτάρια της Βουλής. Και εκεί που τελειώνουν οι νεολαίοι του υπερδεξιού κόμματος, σαν να πρόκειται για την ίδια παρέα αλλά κατά τ’ άλλα εντελώς αταίριαστοι και ασύνδετοι, αρχίζει ένα φοιτητικό μπλοκ – μέλη φοιτητικών συλλόγων. Το δικό τους πανό έχει το σύνθημα «δεν έχω οξυγόνο» και το αίτημα «καμία συγκάλυψη».
Εικόνα δεύτερη: οικογένειες και παρέες κάθε ηλικίας ζητούν δικαιοσύνη, ενώ άλλοι επιλέγουν επιθετικά μότο, όπως «τα χέρια σας είναι βαμμένα με αίμα». Πάντως το κάνουν με τον ίδιο ερασιτεχνικό τρόπο: με αυτοσχέδια πλακάτ, έχοντας γράψει τα συνθήματά τους σε χαρτόνι με μαρκαδόρο. Δεν είναι (κάπου) οργανωμένοι. Ισως και να μην έχουν την παραμικρή εμπειρία από διαδήλωση.
Εικόνα τρίτη: σαν τρικάκια εμφανίζονται εισιτήρια ΤΡΑΙΝΟΣΕ – Hellenic Train «από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη χωρίς επιστροφή». Στο κάτω μέρος αναγράφεται «το έγκλημα αυτό έχει ιστορία» και στο πάνω μέρος υπάρχουν σε σφραγίδες τα εμβλήματα της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ.
Η δημοσκοπική
αποτύπωση
Τα τρία κόμματα μετρούν απώλειες στα γκάλοπ των ημερών, με πρώτο το κυβερνών. Η ΝΔ βιώνει δημοσκοπικό πισωγύρισμα στα επίπεδα του περασμένου φθινοπώρου, όταν διαχειριζόταν εσωτερικές αναταράξεις μαζί με το κλίμα απογοήτευσης/δυσαρέσκειας των πολιτών για ζητήματα καθημερινότητας και δυσκολευόταν να πλησιάζει το 30%. Μόνοι κερδισμένοι ως υποδοχείς της λαϊκής δυσφορίας δεν είναι οι παραδοσιακές δυνάμεις αλλά προσώρας οι μικρότεροι στον υπερδεξιό άξονα (Κυριάκος Βελόπουλος και Αφροδίτη Λατινοπούλου) και στον αριστερό η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Αντίστοιχα ευνοημένος ο «Κανένας» που προσπερνά ξανά τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός και ενισχυμένη η γκρίζα ζώνη των πολιτικά «άστεγων». Οι πηγές τροφοδότησης των υπερδεξιών σχημάτων τα οποία αθροίζουν πλέον σταθερά ποσοστό λίγο πάνω – λίγο κάτω από 20% αλλά και κομμάτων στην αριστερή πλευρά του συστήματος, μαζί με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων στο κομματικό σύστημα αξιολογούνται από την κυβερνητική παράταξη και τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, που αναζητούν στρατηγική αναχαίτισης αυτής της δυναμικής. Οπως περιγράφει έμπειρος αναλυτής, όσο οι βασικές πολιτικές δυνάμεις με τις προσεγγίσεις τους, τις αποφάσεις και τους χειρισμούς τους οδηγούν ακροατήρια σε καχυποψία, απογοήτευση ή δυσφορία τόσο θα ανοίγουν τον δρόμο για εκλογικές και πολιτικές διεκδικήσεις σε άλλους. Και, όπως συμπεραίνει η ίδια πηγή, αυτό αφορά πρώτα την υπερδεξιά αφού μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται αντίστοιχη δυναμική στα αριστερά του άξονα. Σε επίπεδο αριθμών αποτυπώνεται με βάση τα τελευταία γκάλοπ. Αθροιστικά η τριπλέτα των δεξιότερων από τη ΝΔ σχημάτων – Ελληνική Λύση, Φωνή Λογικής, Νίκη – εμφανίζεται στο 20,6% ενώ ποσοστό 12,7% συγκεντρώνονται στα αριστερά από την ενισχυμένη Πλεύση Ελευθερίας, τη Νέα Αριστερά, το Κίνημα Δημοκρατίας (MRB/Open). Αλλη δημοσκόπηση λίγα 24ωρα πριν από τις συγκεντρώσεις για τα Τέμπη (Metron Analysis/Mega) μετρούσε το άθροισμα της υπερδεξιάς στο 19,9% και το άθροισμα των τριών στον αριστερό άξονα στο 9,4%, επιβεβαιώνοντας τις έντονες διακυμάνσεις που παρατηρούν οι αναλυτές στις δυναμικές του κομματικού συστήματος. Αυτές που επηρεάζονται από μετακινήσεις διαφόρων ταχυτήτων είτε από όσους εκφράζουν έλλειψη εμπιστοσύνης στους κεντρικούς πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής και εμφανίζονται έτοιμοι για υπερβάσεις σε εναλλακτικές επιλογές, είτε από όσους τηρούν στάση αναμονής αλλά δηλώνουν ότι δεν κινούνται με κομματικές ταυτίσεις.
Πηγή: tanea.gr