Πυρά στην αντιπολίτευση, μηνύματα στο εσωτερικό

Πυρά στην αντιπολίτευση, μηνύματα στο εσωτερικό

Η κλιμακούμενη κοινωνική και πολιτική πίεση στον απόηχο των μαζικών διαδηλώσεων για τα Τέμπη και των πρωθυπουργικών (επανα)τοποθετήσεων για μελλοντικές εξελίξεις και προηγούμενους κυβερνητικούς χειρισμούς οδηγεί το Μαξίμου σε αναδιπλώσεις και αναπροσαρμογές. Η κυβερνητική έδρα ψάχνει από την περασμένη Κυριακή την πρωτοβουλία κινήσεων στον καθορισμό της δημόσιας ατζέντας και διαπιστώνει ότι μπροστά στον δύσκολο Φεβρουάριο (φορτωμένο και συναισθηματικά και με κοινοβουλευτικές και δικαστικές διαδικασίες) χρειάζεται μίνιμουμ συντονισμός προς αποφυγή εσωτερικής αποσταθεροποίησης. Το παρασκήνιο μαρτυρά αμηχανία, διαφορετικές αναγνώσεις για τη στρατηγική της κυβέρνησης και εκνευρισμό – για παράδειγμα, υπουργοί και βουλευτές δείχνουν απρόθυμοι να υπερασπιστούν συναδέλφους τους, ενώ στελέχη κινούνται εν μέσω διασταυρούμενων πυρών. Το κλίμα παραμένει βαρύ, εν αναμονή πορισμάτων και της συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή, με φόντο τις διαβεβαιώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν θα εμποδιστεί έρευνα για «οποιονδήποτε» και τις επιλογές που κρατούν στο τραπέζι οι πολιτικοί αντίπαλοί του, φτάνοντας μέχρι την πρόταση δυσπιστίας.

Στη στάση της αντιπολίτευσης επέλεξε πάντως να σταθεί επικριτικά ο Πρωθυπουργός ανοίγοντας το χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο. «Στους καιρούς επέλασης του λαϊκισμού, να υπερασπιστούμε το κεκτημένο της πολιτικής σταθερότητας», είπε καλώντας τα κόμματα «να προβληματιστούν αν με τη στάση τους τροφοδοτούν τον λαϊκισμό». Ευθέως άλλωστε άσκησε κριτική ότι μετατρέπουν «το εύλογο αίτημα για δικαιοσύνη» σε αποκλειστικά αντικυβερνητικό: «Αλλο η αναζήτηση των αιτίων ενός εθνικού δράματος και άλλο η μετατροπή του σε φτηνό κομματικό εργαλείο».

Σε συνέχεια των μηνυμάτων προς τους δικούς του μέσω της τηλεοπτικής συνέντευξης, ο Μητσοτάκης δεν επεφύλασσε «αδειάσματα», αλλά ζήτησε εμμέσως ενιαία γραμμή και να βρίσκονται στο προσκήνιο. «Να κάνουμε ένα άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά, δεν είναι η πρώτη φορά που συναντάμε κυματισμούς», είπε και σχολίασε με νόημα ότι η κυβερνητική πλειοψηφία «είναι έτοιμη» να διατυπώνει τις θέσεις της στη Βουλή και στην κοινωνία, ζητώντας να μην υπάρχουν «αυταπάτες» ως προς τις «σοβαρές δυσκολίες» στον έκτο χρόνο διακυβέρνησης.

Προσεχώς (;) ανασχηματισμός. Το Μαξίμου ζητάει ξανά δουλειά πεδίου, ενόσω στο γαλάζιο οικοσύστημα κέρδισε έδαφος ξαφνικά η εκτίμηση ότι ο ανασχηματισμός έρχεται πιο κοντά από τον αρχικό προσδιορισμό του (με βάση τη δημοφιλή εισήγηση από στελέχη εντός Μαξίμου) στο καλοκαίρι. Ο Μητσοτάκης κρατά το χαρτί του αιφνιδιασμού λέγοντας ότι δεν είναι στις «άμεσες προθέσεις» του ένα θέμα που στην πραγματικότητα ούτε… βγαίνει πάντα, ούτε αφήνει καίριο αποτύπωμα στην κοινή γνώμη – και πολύ περισσότερο δεν ενδιαφέρει τους πολίτες όταν βλέπουν μουσικές καρέκλες. Οι γαλάζιοι ωστόσο το συζητούσαν ακόμα και την επομένη της συνέντευξης Μητσοτάκη, θεωρώντας ότι όλες οι ημερομηνίες είναι ανοιχτές μετά την ορκωμοσία του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας Κώστα Τασούλα.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_2”); });

Ανεξάρτητα από τον χρονισμό, ισχυροποιείται το σενάριο δομικής παρέμβασης: να σπάσει στα δύο το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ο Μητσοτάκης το έχει εξετάσει στο παρελθόν, αλλά έχει απορρίψει την εισήγηση. Ενδεχομένως τώρα να είναι χαρακτηριστική η φράση κυβερνητικής πηγής ότι η αναδόμηση του συγκοινωνιακού δικτύου και συνολικά η εικόνα των μέσων μαζικής μεταφοράς μετατρέπονται σε «στοίχημα ιδιαίτερης βαρύτητας», όπως εκείνο της δημόσιας υγείας.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ