Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Την αποστολή των στοιχείων που απαιτούνται για την προσυμπλήρωση των φετινών φορολογικών δηλώσεων (βεβαιώσεις αποδοχών) ξεκίνησαν ιδιωτικές επιχειρήσεις και το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσουν και οι τράπεζες των αποστολή όλων των δεδομένων που αφορούν καταθέσεις, τόκους, δάνεια και αποδείξεις. Με βάση το χρονοδιάγραμμα της ΑΑΔΕ η διαδικασία αποστολής δεδομένων ολοκληρώνεται στις 28 Φεβρουαρίου και όσοι δεν το πράξουν θα βρεθούν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα. Το ηλεκτρονικό σύστημα taxisnet, θα ανοίξει στις 15 Μαρτίου και θα κλείσει στις 15 Ιουλίου, ενώ η πρώτη δόση του φόρου θα καταβληθεί στις 31 Ιουλίου. Οι προ-εκκαθαρισμένες δηλώσεις θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι δηλαδή (1,4 εκατομμύρια δηλώσεις). Η έκπτωση για όσους καταβάλουν ολόκληρο το ποσό του φόρου εισοδήματος μέχρι την 31η Ιουλίου κάθε έτους θα διαμορφώνεται ανάλογα με το χρόνο υποβολής της δήλωσης ως εξής:
– 4% έκπτωση για όποιον υποβάλλει δήλωση από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου.
– 3% έκπτωση από 1 Μαΐου έως 15 Ιουνίου.
– 2% έκπτωση από 16 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου.
Μάλιστα με στόχο να κερδίσουν όλοι την έκπτωση του 4% (όσοι λάβουν χρεωστικό σημείωμα) μέχρι τα μέσα Απριλίου θα υποβληθούν αυτόματα από την ΑΑΔΕ και θα εκκαθαριστούν οι φορολογικές δηλώσεις μισθωτών και συνταξιούχων, οι οποίες προηγουμένως θα προεκκαθαριστούν από την ΑΑΔΕ, με τα στοιχεία που θα διαβιβάσουν οι εργοδοτικοί φορείς, οι τράπεζες, οι χρηματιστηριακές και άλλοι φορείς.
Αντίθετα όσοι υποβάλουν τη δήλωση από την 16η Ιουλίου και μετά, ασφαλώς δεν θα τύχουν καμίας έκπτωσης, αλλά θα τιμωρηθούν και με πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής ύψους 100 ευρώ για φυσικά πρόσωπα χωρίς την τήρηση βιβλίων, 250 ευρώ για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ για όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία.
Παρά το γεγονός ότι φέτος υπάρχει νομοθετημένο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ομάδες λογιστών προχωρούν σε κινητοποιήσεις ζητώντας τη νομοθέτηση 5μηνης περιόδου υποβολής Φορολογικών Δηλώσεων, για Φυσικά και Νομικά πρόσωπα. Μάλιστα ζητούν η υποβολή των δηλώσεων να ξεκινά μετά:
• Από την ημερομηνία έκδοσης των οδηγιών της ΑΑΔΕ.
• Από την πλήρη ετοιμότητα του συστήματος του Taxisnet.
• Από την ημερομηνία ενημέρωσης των λογιστικών προγραμμάτων από τις εταιρίες πληροφορικής, με τις απαραίτητες διορθώσεις και παραμετροποιήσεις, που είναι απαραίτητη για την υποβολή.
• από την ημερομηνία που και ο τελευταίος φορέας του Δημοσίου έχει ενημερώσει ορθά το σύστημα.
Οι αλλαγές στις φετινές δηλώσεις
1. Το ηλεκτρονικό σύστημα Taxis θα ανοίξει στις 15 Μαρτίου και θα κλείσει στις 15 Ιουλίου, με την πρώτη δόση του φόρου να καταβάλλεται στα τέλη Ιουλίου 2025. Ο φόρος θα αποπληρωθεί σε οκτώ δόσεις με την τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου.
2. Ο προσδιορισμός του φόρου γίνεται και με φορολογική δήλωση που έχει προσυμπληρωθεί αυτοματοποιημένα με βάση όλα τα στοιχεία που διαθέτει η Φορολογική Διοίκηση και έχει κοινοποιηθεί στον φορολογούμενο. Εφόσον ο φορολογούμενος δεν αντιταχθεί στο περιεχόμενο της δήλωσης μέχρι την προθεσμία υποβολής της, αυτή οριστικοποιείται αυτόματα (οίκοθεν προσδιορισμός φόρου). Ειδικά για τον προσδιορισμό φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, αν ο φορολογούμενος δεν αντιταχθεί στο περιεχόμενο της προσυμπληρωμένης δήλωσης εντός τριάντα ημερών από την έναρξη της προθεσμίας για την υποβολή της, η οριστικοποίηση λαμβάνει χώρα την επόμενη εργάσιμη ημέρα.
3. Προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις στην διαδικασία υποβολής των δηλώσεων, θα επιβάλλονται κυρώσεις στους υπόχρεους των Οργανισμών, στους υπηρεσιακούς γραμματείς του Δημοσίου και τους γενικούς γραμματείς των Δήμων καθώς και στους υπευθύνους μισθοδοσίας για τυχόν καθυστερήσεις στην αποστολή δεδομένων στην ΑΑΔΕ που είναι απαραίτητα για την έγκαιρη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων. Ο κάθε φορέας θα πρέπει να διαβιβάζει τα δεδομένα από την 16η Ιανουαρίου έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου κάθε έτους. Σε περίπτωση μη έγκαιρης, ανακριβούς διαβίβασης των παραπάνω δεδομένων στην ΑΑΔΕ ή μη εγγραφής στο Μητρώο, προβλέπεται πρόστιμο 2.500 ευρώ στα ευθυνόμενα πρόσωπα. Επιπρόσθετα, προβλέπεται η επιβολή προστίμου σε πρόσωπα εκτός των φορέων του δημοσίου τομέα (π.χ τράπεζες, εισηγμένες, servicers, εκπαιδευτήρια κ.α. που ανέρχεται στο ποσό των 20.000 ευρώ και στην περίπτωση που η υπόχρεη επιχείρηση έχει ακαθάριστα έσοδα άνω του 1.000.000 ευρώ, το πρόστιμο ανέρχεται στα 50.000 ευρώ.
Διαβάστε ακόμη:
* Έρχεται το νέο Taxis με φορολογική μνήμη ενός αιώνα
* Χρ. Δήμας: 1.250 φορείς του Δημοσίου ολοκλήρωσαν την εγγραφή τους “myAADE” για τις φορολογικές δηλώσεις
Πηγή: capital.gr