Χιλιάδες ενώνουν τις φωνές τους με τους φοιτητές κατά της διαφθοράς και της αλαζονείας

Χιλιάδες ενώνουν τις φωνές τους με τους         φοιτητές κατά της διαφθοράς και της αλαζονείας

Συγκλονίζει η μαζικότητα αλλά και η κοινωνική αλληλεγγύη στις διαδηλώσεις που συνεχίζονται στη Σερβία καθώς συμπληρώθηκαν το Σάββατο τρεις μήνες από την κατάρρευση γείσου στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ που σκότωσε 15 ανθρώπους. Οι κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν ως φοιτητικές έχουν λάβει χαρακτήρα γενικευμένης διαμαρτυρίας κατά της διαφθοράς, της αδιαφάνειας και της αλαζονείας της εξουσίας κι αυτή τη φορά ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς θεωρείται δύσκολο να ανακτήσει τον έλεγχο. Η παραίτηση του πρωθυπουργού Μίλος Βούτσεβιτς συνέβαλε στην αποσταθεροποίηση, όχι όμως σε εκτόνωση της κατάστασης.

Την 1η Φεβρουαρίου δεκάδες χιλιάδες πολίτες και φοιτητές συγκεντρώθηκαν μπροστά από τον σιδηροδρομικό σταθμό για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της τραγωδίας τηρώντας σιγή 15 λεπτών, ένα λεπτό για κάθε θύμα. Φοιτητές από το Βελιγράδι συνέδραμαν τους συναδέλφους τους ύστερα από δύο μέρες πορεία ενώ από νωρίς το πρωί σε όλες τις εισόδους του Νόβι Σαντ είχαν σχηματιστεί ουρές χιλιομέτρων από οχήματα που έφθαναν από όλες τις γωνιές της χώρας. Μια γέφυρα στον Δούναβη που διαρρέει το Νόβι Σαντ αποκλείστηκε για 24 ώρες. Μέσα στο τσουχτερό κρύο στήθηκαν σκηνές και πάγκοι όπου κάτοικοι ετοίμαζαν σούπες, ροφήματα και κρέπες για τους διαδηλωτές. Στο πλευρό των φοιτητών είναι χιλιάδες πολίτες ενώ οργανωμένα τους συμπαραστέκονται αγρότες που απέκλεισαν με τα τρακτέρ τους κεντρικούς δρόμους στο Νόβι Σαντ, μοτοσικλετιστές που έφτασαν από ολόκληρη τη Σερβία, βετεράνοι πολέμου, απόστρατοι των ενόπλων δυνάμεων, ταξιτζήδες.

Το αρχικό αίτημα απόδοσης ευθυνών για την τραγωδία στον σιδηροδρομικό σταθμό έχει γιγαντωθεί σε διακήρυξη των πολιτών ότι θέλουν να ζήσουν σε μία «κανονική, δημοκρατική κοινωνία» όπου ο διαχωρισμός των εξουσιών θα είναι διακριτός.

Καταγγέλλει… παρέμβαση

Ο πρόεδρος Βούτσιτς κατήγγειλε παρέμβαση ξένων συμφερόντων. «Ακριβώς τη στιγμή που βγάλαμε τη Σερβία από τη φτώχεια και άρχισε να ανακάμπτει, δέχθηκε ξαφνικά επίθεση “απ’ έξω” με τεράστια χρηματικά ποσά που επενδύθηκαν για αναταραχές και συγκρούσεις στο εσωτερικό» υποστήριξε σε ομιλία του στον Νότο.

Ωστόσο είναι σαφές ότι το αρχικό σοκ από την τραγωδία έχει μετατραπεί σε θυμό που ζητεί τρόπο έκφρασης και εμπεριέχει τη γενικότερη οργή εις βάρος της κυβέρνησης που συσσωρεύεται εδώ και χρόνια. Σύμφωνα με αναλυτές σε ξένα μέσα ενημέρωσης, ενώ προηγούμενα σκάνδαλα απέτυχαν να δημιουργήσουν ρεύμα πολιτών, το τραγικό περιστατικό στο Νόβι Σαντ ένωσε τις φωνές χιλιάδων ανθρώπων.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_2”); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_m2”); });

Οι σέρβοι εισαγγελείς έχουν απαγγείλει κατηγορίες μέχρι στιγμής κατά 13 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του πρώην υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, αλλά λαϊκό αίτημα είναι να λογοδοτήσουν πολύ περισσότεροι πολιτικά και ποινικά. Ακόμη και δικαστές μετέχουν στις διαμαρτυρίες παρά το γεγονός, όπως επισημαίνει ο Εντουαρντ Τζόζεφ, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς που γνωρίζει καλά τα Βαλκάνια, ότι ο Βούτσιτς ελέγχει μεγάλο μέρος του δικαστικού σώματος. Επισημαίνεται ακόμη το γεγονός ότι το κίνημα διαμαρτυρίας έχει αποστασιοποιηθεί από τους πολιτικούς της αντιπολίτευσης και το ζητούμενο είναι πλέον να δοθεί χώρος στους νόμους, στη Δικαιοσύνη, στους ελέγχους και στην τήρηση ισορροπιών.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ