DeepSeek: H κινεζική startup βοηθά την Ευρώπη στην κούρσα της ΑΙ –

DeepSeek: H κινεζική startup βοηθά την Ευρώπη στην κούρσα της ΑΙ - Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ο Χέρνανθ Μανταπάτι, επικεφαλής της γερμανικής startup τεχνητής νοημοσύνης Novo AI, ήταν ένας από τους πρώτους που σταμάτησε να χρησιμοποιεί το ChatGPT της OpenAI για χάρη των chatbot της κινεζικής DeepSeek.

«Όταν έχεις αναπτύξει τις εφαρμογές σου χρησιμοποιώντας την OpenAI, μπορείς εύκολα να τις μεταφέρεις. Χρειαστήκαμε μόνο μερικά λεπτά για τη μετάβαση» είπε στο Reuters στο περιθώριο του επενδυτικού συνεδρίου GoWest στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

Η startup που αλλάζει τον χάρτη της AI και… ισοπεδώνει τεχνολογικούς κολοσσούς

Η DeepSeek αλλάζει το τοπίο στην ΑΙ προσφέροντας στις επιχειρήσεις επιδόσεις συγκρίσιμες με της OpenAI αλλά σε πολύ μικρότερο κόστος, αναφέρει το πρακτορείο έπειτα από συνεντεύξεις με περισσότερους από δέκα επενδυτές και στελέχη.

Οι ιδιωτικές επενδύσεις σε εταιρείες ΑΙ στις ΗΠΑ άγγιξαν πέρυσι τα 100 δισ. δολάρια, ενώ στην Ευρώπη περιορίστηκαν στα 15,8 δισ., σύμφωνα με δεδομένα της PitchBook.

Πόλεμος τιμών

Η εκρηκτική επιτυχία της DeepSeek, η οποία έφερε σεισμό στα χρηματιστήρια πριν από μερικές ημέρες, θα μπορούσε επίσης να ενθαρρύνει κι άλλες εταιρείες ΑΙ να βελτιώσουν τα μοντέλα τους χωρίς να αυξήσουν τιμές.

«Είχαμε μια πρόταση από την DeepSeek που ήταν πέντε φορές χαμηλότερη από τις πραγματικές τιμές» είπε ο Μανταπάτι. «Εξοικονομώ πολλά χρήματα και οι χρήστες δεν βλέπουν καμία διαφορά».

Για τις ευρωπαϊκές εταιρείες που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, η DeepSeek προσφέρει ευκαιρίες που θα μπορούσαν να μειώσουν το διαφορά από τις ΗΠΑ, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς.

«Αποτελεί σημαντικό βήμα για τον εκδημοκρατισμό της ΑΙ» είπε ο Σίνα Ρίτζαλ, εμπορικός διευθυντής της βρετανικής NetMind AI, η οποία επίσης χρησιμοποιεί υπηρεσίες της DeepSeek.

Αναλυτές της εταιρείας Bernstein εκτιμούν ότι οι χρεώσεις της DeepSeek είναι 20-50 φορές μικρότερες σε σχέση με τα αντίστοιχα μοντέλα της OpenAI.

Η αμερικανική εταιρεία χρεώνει 2,4 δολάρια για κάθε εκατομμύριο token, ή μονάδες δεδομένων, που επεξεργάζεται το μοντέλο ΑΙ, ενώ η τιμή της DeepSeek για τον ίδιο αριθμό token περιορίζεται στα 0,014 δολάρια.

Οι αμερικανικές αρχές ερευνούν το εάν η DeepSeek χρησιμοποίησε αθέμιτα τις τεχνολογίες της OpenAI ή άλλων εταιρειών, οι πελάτες όμως επωφελούνται από τις χαμηλές τιμές.

Η DeepSeek υποστηρίζει ότι η εκπαίδευση των μοντέλων της κοστίζει μερικά εκατομμύρια δολάρια, δεκάδες φορές λιγότερο από ό,τι τα μοντέλα της OpenAI, της Meta ή της Google.

«Είναι ένα καμπανάκι αφύπνισης που λέει ότι το μεγαλύτερο δεν είναι πάντα καλύτερο» σχολίαζε ο Φαμπρίτσιο Ντελ Μαφέο, διευθύνων σύμβουλος της Axelera AI. «Καθιστώντας τα μοντέλα πιο προσβάσιμα για όλους, το κόστος της ιδιοκτησίας και τα εμπόδια στην καινοτομία πέφτουν» είπε.

Ο πόλεμος τιμών φαίνεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει: την περασμένη εβδομάδα, η Microsoft προσέφερε δωρεάν στους χρήστες του Copilot το συλλογιστικό μοντέλo ο1 της OpenAI, το οποίο μέχρι σήμερα απαιτούσε συνδρομή 20 δολαρίων ανά μήνα.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ