Από τα χείλη των ειδικών κρέμονται οι κάτοικοι στις Κυκλάδες που βλέπουν τον «χορό» τον Ρίχτερ να συνεχίζεται. Οι επιστήμονες παραμένουν καθησυχαστικοί αλλά δεν μπορούν να αποκλείσουν πως τα χειρότερα είναι πίσω. Την εκτίμηση ότι η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη και τις Κυκλάδες θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, ίσως και εβδομάδες, εξέφρασε ο Ευθύμιος Λέκκας, χωρίς να αποκλείει την περίπτωση ακόμα να μην έχουμε δει κύριο σεισμό.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου, μετά την κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και της Επιτροπής Εκτίμησης Ηφαιστειακού Κινδύνου, αναφερόμενος στο κοινό πόρισμα, είπε ότι «η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται πλέον κοντά στη νήσο Αμοργό, παραμένει αμείωτη και περιλαμβάνει μεγαλύτερα μεγέθη απ’ ότι περιλάμβανε χθες. Η συχνότητα των σεισμικών δονήσεων αυξήθηκε ως ένα βαθμό χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πάμε σε κορύφωση του φαινομένου».
Η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται στη νήσο Αμοργό με αμείωτη ένταση
Σύμφωνα με την κοινή διαπίστωση «τα φαινόμενα μπορεί να διαρκέσουν αρκετές μέρες ακόμα και μερικές εβδομάδες και η σεισμική αυτή δραστηριότητα η οποία εξελίσσεται δεν έχει καμία σχέση με τα ηφαιστειακά κέντρα και την ηφαιστειακή δραστηριότητα η οποία ακολουθεί δικός τους ρυθμούς».
«Έμμεσα η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να επηρεάσει τα ηφαίστεια»
Η κοινή Επιτροπή συνέστησε να παραμείνουν τα σχολεία κλειστά μέχρι την Παρασκευή ζήτησε «συντεταγμένα οι πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των θεσμικών επιστημονικών επιτροπών».
Σε ερώτηση αν η έντονη σεισμική δραστηριότητα επηρεάζει τα ηφαίστεια υπήρξε καθησυχαστικός χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο. «Μπορεί να επηρεάσει έμμεσα χωρίς να σημαίνει ότι θα ενεργοποιήσει τα ηφαίστεια», είπε και επανάλαβε πως η διέγερση έχει «τεκτονικά χαρακτηριστικά».
Συνέχισε λέγοντας πως «μέχρι στιγμής δεν έχουμε παρατηρήσει κύριο σεισμό αλλά αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη πως θα έχουμε κάποιο σεισμό μεγαλύτερο από τα μεγέθη που έχουν προηγηθεί» και εκτίμησε πως ένας σεισμός μεγέθους 6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ αποτελεί «ακραίο σενάριο» με «μικρές πιθανότητες να γίνει πραγματικότητα».
Πηγή: in.gr