Συλλογική σύμβαση εργασίας ζητά ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ

Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ: «Άλμα στο κενό για την Απεξάρτηση»

Με αφορμή την πρόσφατη λειτουργία του ενιαίου φορέα ΕΟΠΑΕ ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ ζητά δικαίωση των εργαζομένων για την εφαρμογή κανονισμού εργασίας με Συλλογική Διαπραγμάτευση

Μετά την καθολική αντιμετώπιση όλων των εξαρτήσεων που επιχειρεί το Υπουργείο Υγείας, εντάσσοντας επιμέρους φορείς και προγράμματα κάτω από την «ομπρέλα» ενός Οργανισμού του Ε.Ο.Π.Α.Ε., Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση:

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ

«Η ιστορική διαδρομή του ΚΕΘΕΑ ολοκληρώνεται με την ενσωμάτωσή του στον υπεροργανισμό του ΕΟΠΑΕ που επέβαλε η Κυβέρνηση, ο οποίος ακόμα και τώρα «ρυθμίζεται» με συνεχείς τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, προκειμένου να λειτουργήσει στοιχειωδώς.

Μέσα σ’ αυτό το άγνωστο τοπίο, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ, ο οποίος με τη σειρά του καλείται να λειτουργήσει στο πλαίσιο του ενιαίου οργανισμού πλέον, έχοντας ήδη ολοκληρώσει τις καταστατικές αλλαγές που επιβάλλονταν, εισέρχεται στη νέα περίοδο κουβαλώντας μια σημαντική δικαίωση: Κατάφερε να κερδίσει και στο Εφετείο τον δικαστικό αγώνα που είχε ξεκινήσει για τη σύναψη Κανονισμού Εργασίας μέσω Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, προσφεύγοντας ενάντια στην απόφαση του ΟΜΕΔ να απορρίψει τη μονομερή του προσφυγή στη Διαιτησία μετά την άρνηση της Διοίκησης να διαπραγματευθεί.

Η απόφαση είναι τελεσίδικη αλλά όχι αμετάκλητη, καθώς το ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, ως ακροτελεύτια πράξη της λειτουργίας του, αποφάσισε να κάνει αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Εφετείου στον Άρειο Πάγο, λειτουργώντας, ακόμα και τώρα, ενάντια στη θέληση και το συμφέρον των εργαζομένων του. Αλλά και των εργαζομένων γενικά στην τεράστια προσπάθεια σύναψης συλλογικών συμβάσεων. Αυτό που αμφισβητεί η Διοίκηση του οργανισμού, από την πρώτη στιγμή του διορισμού της, είναι η υποχρέωσή της να ρυθμίζει, από κοινού με τους εργαζόμενους, τις σχέσεις εργασίας που διέπουν τον οργανισμό, μέσα από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, σε πλήρη προσαρμογή στην κυρίαρχη κυβερνητική και εργοδοτική γραμμή. Αυτήν την κυρίαρχη πολιτική γραμμή σπάει η νίκη του Συλλόγου Εργαζομένων σε νομικό επίπεδο. Και αυτήν τη νίκη προσπαθεί, ως τελευταία της πράξη, να αναιρέσει το ΔΣ του ΚΕΘΕΑ.

Δεν έχει σημασία που η λειτουργία του ΕΟΠΑΕ είναι αχαρτογράφητη σε σημείο που δύσκολα μπορεί να διακρίνει κανείς πως θα λειτουργήσει από τον επόμενο μήνα. Δεν έχει σημασία που οι μονάδες από τα δημόσια νοσοκομεία ενσωματώνονται στον νέο οργανισμό με το μισό σχεδόν προσωπικό τους, ή ότι κρίσιμες θεραπευτικές μονάδες λειτουργούν με ένα και μοναδικό μέλος προσωπικού. Φαίνεται πως αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο είναι να μην υπάρχουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να μην περιοριστεί ούτε στο ελάχιστο το δικαίωμα των διοικήσεων να διαχειρίζονται κατά το δοκούν τους εργαζόμενους.

Αυτή η συμπεριφορά δεν αντίκειται μόνο στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, διαλύει την ίδια τη λογική της ψυχοκοινωνικής παρέμβασης και της θεραπευτικής διεργασίας προς όφελος των πολιτών με προβλήματα εξάρτησης. Τα είχαμε επισημάνει όλα αυτά στο μακρύ αγώνα μας για την υπεράσπιση της πολυμορφίας του πεδίου των εξαρτήσεων στη χώρα και θα δικαιωθούμε και στο μέλλον. Θα είμαστε επίσης παρόντες και παρούσες σε αυτό το μέλλον με την ίδια αγωνιστικότητα, αξίες, κριτήρια και αξιοπρέπεια, όπως μέχρι τώρα. Για εμάς, τους εργαζόμενους στις εξαρτήσεις, ο αγώνας για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ταυτίζεται με αυτόν για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη θεραπεία, στη μείωση της βλάβης, την πρόληψη και την αξιοπρεπή διαβίωση των συμπολιτών μας με προβλήματα εξάρτησης.

Στην πρόσκληση από τον ΟΜΕΔ για επανεκκίνηση της διαδικασίας Διαιτησίας, το ΚΕΘΕΑ, δεν παρέστη λόγω κενού διοίκησης, καθώς ο πρόεδρός του είχε ήδη παραιτηθεί. Η διαδικασία ωστόσο δεν αναστέλλεται, η Επιτροπή Διαιτησίας ορίστηκε και αναμένουμε την πρόσκλησή της και, πλέον, τον ΕΟΠΑΕ.»

Ειδήσεις σήμερα

Η μεγάλη ανατροπή που φέρνουν τα ηλεκτρονικά ραντεβού στην καθημερινότητα γιατρών και ασθενών

Μηνιγγίτιδα – Πάτρα: Πότε κλείνει το «παράθυρο κινδύνου» για τη μετάδοση στους φοιτητές

Κρήτη – 3χρονος ‘Αγγελος: Ένας καθηγητής εξηγεί το μη αναστρέψιμο του εγκεφαλικού θανάτου

Πηγή: ygeiamou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ