Συνεχίζεται το κύμα φυγής από τη Σαντορίνη εν μέσω φόβων ενός ισχυρότερου σεισμού

Συνεχίζεται το κύμα φυγής από τη Σαντορίνη εν μέσω φόβων ενός ισχυρότερου σεισμού

«Έχουν ξεπεράσει τους 400 οι σεισμοί»

Για την έξαρση της σεισμικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη αλλά και το τι θα πρέπει να περιμένουμε, αναφέρθηκαν με δηλώσεις τους ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος  η σεισμική δραστηριότητα έχει ξεκινήσει από τις 24 Ιανουαρίου  αλλά – όπως είπε – από το Σάββατο το πρωί εντάθηκε πάρα πολύ, αυξήθηκε το πλήθος των σεισμών και αυξήθηκαν σταδιακά και τα μεγέθη τους.

«Είναι πολλοί σεισμοί, είναι εκατοντάδες σεισμών. Έχουν ξεπεράσει τους 400 οι καταγεγραμμένοι αυτοί που έχει μπορέσει το σύστημα μας να καταγράψει και να τους αναλύσουμε» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, και πρόσθεσε μιλώντας στην ΕΡΤ πως «είναι πολλοί, πολλοί περισσότεροι οι μικροί που δεν μπορούμε να τους αναλύσουμε».

«Είναι μια ζώνη μήκους περίπου 30 χιλιομέτρων που έχει ενεργοποιηθεί. Ξεκινάει από τα βορειοανατολικά της Σαντορίνης, το θαλάσσιο χώρο και συνεχίζετε προς την Αμοργό» ανέφερε τονίζοντας ταυτόχρονα πως το καλό νέο είναι ότι αυτή η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται σε θαλάσσιο χώρο υπογραμμίζοντας πως ακόμη και αν μεγαλώσει το μέγεθος υπάρχει μια απόσταση ασφαλείας.

Η σχέση των σεισμών με το ηφαίστειο

Αναφορικά με την πιθανή συσχέτιση των σεισμών με το ηφαίστειο, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως «δεν είναι οι σεισμοί ηφαιστειακής, είναι τεκτονικής προέλευσης, δηλαδή έχουν σχέση με τα σεισμικά ρήγματα. Θα μπορούσαν δηλαδή να συμβούν σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της χώρας αυτοί οι σεισμοί, μετά αυτά τα χαρακτηριστικά, σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της χώρας που δεν είναι γεωγραφικά κοντά ηφαιστειακά κέντρα. Άρα, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν εμφανίζουν χαρακτηριστικά ηφαιστειακών σεισμών» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδόπουλος ενώ στο ερώτημα εάν υπάρχει η πιθανότητα να επηρεάσουν σημείωσε πως «θεωρητικά ναι, αλλά χρειάζονται ορισμένες γεωφυσικές προϋποθέσεις.

Νομίζω ότι προς το παρόν δεν πληρούνται αυτές οι γεωφυσικές προϋποθέσεις που χρειάζεται να υπάρχουν για να υπάρξει και κάποια ενεργοποίηση του ηφαιστείου».

«Υπάρχει ο σεισμός του 1956, που είναι ο μεγαλύτερος που έγινε στον ελλαδικό χώρο σε όλο τον τελευταίο αιώνα, με μέγεθος 7,7, ο οποίος δημιούργησε και ένα τσουνάμι ύψους 20 μέτρων. Το ρήγμα λοιπόν αυτό έχει ένα μήκος περίπου 100 με 120 χιλιόμετρα. Το νότιο τμήμα αυτού του ρήγματος μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού έχει τώρα ενεργοποιηθεί, το οποίο όμως έχει ένα ενεργοποιημένο μήκος περίπου 30 χιλιόμετρα. Δεν έχουμε ένδειξη ότι θα ενεργοποιηθεί όλο το ρήγμα. Υπάρχει όμως σημαντικό σεισμικό δυναμικό να ενεργοποιηθεί ένα σημαντικό τμήμα του ρήγματος. Γι αυτό λέμε ότι μπορεί να φτάσουμε και το μέγεθος 6. Είναι μέσα στα ανοιχτά ενδεχόμενα» πρόσθεσε επιπλέον ο καθηγητής.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ