Έντονες αντιδράσεις αλλά και πολλά ερωτήματα για το πως εκδίδονται και κυρίως ελέγχονται οι οικοδομικές άδειες που αφορούν σε μεγάλες επενδύσεις, προκαλεί η είδηση για την κατασκευή πεντάστερης ξενοδοχειακής μονάδας, κοντά τη φημισμένη παραλία Σαρακήνικο στη Μήλο.
Κοντά στο Σαρακήνικο
Εν προκειμένω πρόκειται για μια επένδυση της εταιρείας Unique Developments ΑΕΤΕ, η οποία έχει έδρα στα Λουρδάτα της Κεφαλλονιάς και αφορά σε πεντάστερο ξενοδοχείο στη θέση «Καμίνια» στη Μήλο, περιοχή που βρίσκεται εξαιρετικά κοντά -περίπου 500 μέτρα- στην παραλία Σαρακήνικο, γνωστή για την ξεχωριστή γεωλογική της μορφολογία που την κάνει μοναδική στον κόσμο.
Οι αντιδράσεις έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι μια τέτοια επένδυση θα αποτελέσει παρασπονδία στη φυσική ομορφιά του τοπίου, το οποίο κατά την άποψη πολλών ντόπιων πρέπει να μείνει ως έχει, χωρίς κανενός τύπου παρέμβαση.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά κάτοικος της Μήλου στο in, «πρέπει να δείτε τη μαγεία το καλοκαίρι σαν το φεγγάρι φωτίζει τα κατάλευκα βράχια. Είναι κάτι το απίστευτο. Φανταστείτε σε αυτό το τοπίο να παρεμβάλλονται τα φώτα ενός ξενοδοχείου. Ας πάνε πιο πάνω να το φτιάξουν, όχι πάνω στο βράχο».
Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι η εταιρεία έχει λάβει τη σχετική οικοδομική άδεια, καταθέτοντας όλα τα απαιτούμενα έγγραφα που απαιτούνται από τη νομοθεσία. Με απλά λόγια έχει τις εγκρίσεις από σειρά φορέων όπως είναι η περιφερειακή υπηρεσία τουρισμού νοτίου Αιγαίου, το συμβούλιο αρχιτεκτονικής της Π.Ε. Σύρου, η διεύθυνση δασών Κυκλάδων, η εφορεία αρχαιοτήτων Κυκλάδων, η αποκεντρωμένη διοίκηση Αιγαίου, ο ΔΕΔΔΗΕ κλπ.
Δείτε εδώ την οικοδομική άδεια
Δείτε εδώ το τοπογραφικό διάγραμμα
Δείτε εδώ το διάγραμμα κάλυψης
Το έργο είναι προγραμματισμένο να γίνει σε σημείο που η περιοχή καλύπτεται από βράχο, στον οποίο ήδη έχουν ξεκινήσεις εργασίες εκσκαφών. Παρ’ όλα αυτά, με την παρέμβαση του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Σκυλακάκη παύει κάθε εργασία μέχρι να ελεγχθεί εκ νέου η οικοδομική άδεια από την υπηρεσία Δόμησης του νησιού.
Η υπηρεσία Δόμησης θα ελέγξει ξανά τον… εαυτό της
Το επίσης περίεργο είναι πως η άδεια έχει εκδοθεί και ελεγχθεί από την υπηρεσία Δόμησης της Μήλου που πλέον καλείται να ελέγξει ξανά τον… εαυτό της. Όλα αυτά την ώρα που ο κ. Σκυλακάκης διατυμπανίζει πως «εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτή την ανάπτυξη στη συγκεκριμένη περιοχή».
Αυτή η δήλωση είναι κάπως αντιφατική, καθώς εάν δεν μπορείς να δεχθείς αυτή την ανάπτυξη θα έπρεπε να έχεις θέσει κανόνες που να την εμποδίζουν. Κι αυτό φαίνεται πως δεν ισχύει στην περίπτωση του Σαρακήνικου.
Έλεγχος από την Αρχή Διαφάνειας
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι της υπόθεσης δεν θα επιληφθούν στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος ή του Εσωτερικών στην διοικητική ευθύνη του οποίου ανήκουν οι πολεοδομίες.
Την υπόθεση θα τη χειριστεί η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, στην οποία απευθύνθηκε ήδη ο υπουργός Περιβάλλοντος.
Και κάνει εντύπωση επειδή εδώ φαίνεται ότι είτε υπάρχει σύγκρουση αρμοδιοτήτων ή κάποιοι δεν ερμηνεύουν σωστά τη νομοθεσία και πράττουν κατά το δοκούν. Για ποιούς λόγους δηλαδή θα πρέπει να χειριστεί το θέμα η Εθνική Αρχή Διαφάνειας εάν όντως υπάρχει η σχετική νομοθεσία και δεν εφαρμόζεται από κάποιους, όπως ισχυρίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος; Γιατί δεν λαμβάνονται τα απαιτούμενα διοικητικά μέτρα από τα υπουργεία; Μένει να δούμε τι θα δείξει το πόρισμα της Αρχής.
Οι ασάφειες του νόμου με τα εκτός σχεδίου
Άνθρωποι που έχουν άμεση σχέση με τη Μήλο μάς ανέφεραν πως το Σαρακήνικο «δεν είναι καν προστατευόμενη περιοχή ως όφειλε να είναι» και πως τα προβλήματα ξεκινούν από τη στιγμή που ο νόμος 4759 του 2020 (πάνω στον οποίο έχει εκδοθεί και η οικοδομική άδεια του εν λόγω ξενοδοχείου) «που υποτίθεται ότι θα έδινε λύση στα εκτός σχεδίου παραμένει ασαφής και δεν λύνει κανένα πρόβλημα».
Όπως λένε οι ίδιες πηγές «τη βασική ευθύνη την έχει το κράτος που δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει με τα εκτός σχεδίου. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, ανάλογη ιστορία είχε συμβεί και με μία επένδυση στην Πάτμο και ήρθε μετά από χρόνια το ΣτΕ να την βγάλει παράνομη. Κάποια στιγμή πρέπει το κράτος ν’ αναλάβει την ευθύνη του».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος του νησιού σε δηλώσεις του σε μέσα ενημέρωσης ισχυρίζεται ότι δεν έχει δοθεί κάποια σχετική άδεια από τον δήμο και πως θα γίνουν προσπάθειες να ανασταλεί κάθε εργασία. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι στη Μήλο αυτή την περίοδο κατασκευάζονται ή βρίσκονται σε φάση αδειοδότησης περί τις 15 νέες ξενοδοχειακές μονάδες.
Πηγή: in.gr