Υπό τη «μέγγενη» πολλαπλασιαζόμενων γεωπολιτικών προκλήσεων στην εποχή Τραμπ 2.0, αλλά και των μεταξύ τους διαφωνιών, οι ηγέτες των «27» έθεσαν χθες επί τάπητος το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας στην άτυπη μεν, πλην πρώτη με αποκλειστικά αυτό το θέμα σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.
Εγινε υπό τη βαριά σκιά της προαναγγελίας του αμερικανού προέδρου Τραμπ για επιβολή δασμών (και) στη σύμμαχο ΕΕ, των επαναλαμβανόμενων αξιώσεών του για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ στο ΝΑΤΟ – ενόσω ο ίδιος απειλεί να προσαρτήσει τη Γροιλανδία ακόμη και με τη χρήση στρατιωτικής βίας κατά της συμμάχου Δανίας – και, φυσικά, του σχεδόν τριετούς πολέμου στην Ουκρανία, που φέρει την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη στο επίκεντρο του ρωσικού αναθεωρητισμού. Προπαρασκευαστική της «Λευκής Βίβλου» για την άμυνα, που αναμένεται να παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός Μαρτίου, η σύνοδος είχε ως βασικά ζητήματα στην ατζέντα την ενίσχυση των ευρωπαϊκών αμυντικών δυνατοτήτων, νέες πηγές χρηματοδότησης και την εμβάθυνση των εταιρικών σχέσεων.
Δεν υπάρχουν νικητές
Σε αυτό το πλαίσιο, προσκλήθηκαν ο μεν γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε σε γεύμα εργασίας με τους «27», ο δε βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ (πρώτη φορά μετά το Brexit). Πρωταγωνιστής ωστόσο – αν και ουχί παρών – ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ. «Δεν υπάρχουν νικητές στους εμπορικούς πολέμους», τόνισε χαρακτηριστικά η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας. «Αν οι ΗΠΑ εξαπολύσουν εμπορικό πόλεμο» κατά της ΕΕ, συμπλήρωσε, «αυτός που θα γελά με ικανοποίηση θα είναι η Κίνα», ως ο μόνος ωφελούμενος.
Περισσότερες συνεργασίες, μεγαλύτερη ενότητα, υπογράμμιση της σημασία της εταιρικής σχέσης ΗΠΑ – ΕΕ, αλλά και προειδοποίηση για ισχυρή απάντηση σε περίπτωση επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ ήταν το μήνυμα από τις δηλώσεις των ηγετών των «27». «Εάν δεχθούμε επίθεση σε εμπορικά θέματα», τόνισε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, «η Ευρώπη ως ισχυρή δύναμη, πρέπει να αντιδράσει». Ορισμένοι ηγέτες υιοθέτησαν ωστόσο πιο συμβιβαστικούς τόνους. Κατά τον πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ – η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής εξάμηνη προεδρία της ΕΕ – οι «27» πρέπει να αποφύγουν «εντελώς περιττούς και ανόητους δασμολογικούς πολέμους» και το «σκληρό παράδοξο» να μπουν σε εμπορικό πόλεμο με έναν μακροχρόνιο σύμμαχο. «Η προοπτική και ο στόχος μας θα πρέπει να είναι πώς θα οδηγηθούμε σε συνεργασία», δήλωσε σε ανάλογο μήκος κύματος ο απερχόμενος καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς, η χώρα του οποίου θα πληγεί περισσότερο από έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ.
Η προειδοποίηση
Ενόσω «το Παρίσι παραμένει σταθερό στη θέση του ότι τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων πρέπει να δαπανώνται σε στρατιωτικά συστήματα που σχεδιάζονται και κατασκευάζονται στην Ευρώπη, πολλές άλλες χώρες προειδοποιούν ότι ο αποκλεισμός των αμερικανικών κατασκευαστριών όπλων από τις επιδοτήσεις της ΕΕ θα εξοργίσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, υποστήριξαν αρκετοί διπλωμάτες», γράφει το Politico, σκιαγραφώντας τη διασύνδεση και της ευρωπαϊκής άμυνας με τους επαπειλούμενους δασμούς Τραμπ.
Προ της συνόδου, μάλιστα, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής κυκλοφόρησαν έγγραφο, με το οποίο καλούν την ΕΕ να δαπανήσει τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια ευρώ για την άμυνα έως το 2027, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς όπλων από συμμάχους του ΝΑΤΟ εκτός ΕΕ. Τούτων λεχθέντων, σε ξεχωριστή διμερή συνάντηση που είχαν χθες στις Βρυξέλλες, ο μεν ΓΓ του ΝΑΤΟ υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή άμυνα χωρίς τις ΗΠΑ «δεν θα λειτουργήσει», ο δε βρετανός πρωθυπουργός Στάρμερ ξεκαθάρισε ότι η χώρα του «δεν επιλέγει μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ».
Πηγή: tanea.gr