Στο χορό των Ρίχτερ βρίσκεται εδώ και μέρες η Σαντορίνη και τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, με τους επιστήμονες και τις αρμόδιες υπηρεσίες να παρατηρούν την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας.
Όπως τονίζει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης «η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλιμακώνεται, αλλά αντίθετα εντείνει τους ρυθμούς της».
Μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Καραστάθης εξήγησε ότι από την 1η Φεβρουαρίου έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 240 σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο των 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ κατά το ίδιο διάστημα οι σεισμοί με μέγεθος άνω των 4 Ρίχτερ έφτασαν τους 39.
«Είναι ένα ασυνήθιστο πλήθος τέτοιων σεισμών σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Η ακολουθία δεν έχει ακόμα τα χαρακτηριστικά που θα μας επέτρεπαν να είμαστε καθησυχαστικοί», σημείωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Όπως τόνισε, το έργο των σεισμολόγων αναμένεται να βοηθήσουν αρκετά οι δύο νέοι σταθμοί που τοποθετήθηκαν σε Ανάφη και Αμοργό, προκειμένου να εξεταστεί καλύτερα η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας.
Ο κίνδυνος ηφαιστειακής ενεργοποίησης
Μπορεί ένας μεγαλύτερος σεισμός να προκαλέσει ηφαιστειακή δραστηριότητα; Οι επιστήμονες που μιλούν στο MEGA δεν θεωρούν ότι υπάρχει ισχυρή πιθανότητα, αλλά δεν το αποκλείουν.
«Τα ηφαίστεια πάντα ειδοποιούν. Μια ηφαιστειακή έκρηξη δεν ξεκινάει στο δευτερόλεπτο από τη στιγμή της αλλαγής. Πρέπει να υπάρξει μια μετακίνηση του σεισμικού βάθους σε μικρότερα βάθη και να υπάρξει μια συνεχόμενη σεισμική δράση κάτω από τη βάση του ηφαιστείου», είπε ο Σταύρος Μελετίδης, ηφαιστειολόγος στο Εθνικό Γεωγραφικό Ισπανικό Ινστιτούτο.
«Η μάγμα αυτή τη στιγμή προφανώς, θα έχει ανέβει λίγο πιο πάνω. Κατά πάσα πιθανότητα αν φτάσει ως την επιφάνεια, δεν πρόκειται να έχουμε μια μεγάλη έκρηξη, όπως ήταν η μινωική έκρηξη, θα έχουμε μια έκρηξη σαν κι αυτή, του ’50», πρόσθεσε ο κ. Συνολάκης.
Αυτό στο οποίο όλοι συμφωνούν είναι ότι πρόκειται για μία προσεισμική δραστηριότητα, η οποία μπορεί να έχει μεγάλη διάρκεια.
Πηγή: in.gr