Νέα κοντρα κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ ξέσπασε μετά το Πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη για το ναυάγιο της Πύλου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι, αναφέρθηκε στην έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το ναυάγιο της Πύλου σημειώνοντας ότι “στο νομικό σκέλος είναι το αυτονόητο, ότι το πόρισμα αυτό, όπως και κάθε πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη θα αξιολογηθεί από τα αρμόδια δικαστικά και Πειθαρχικά όργανα. Δεν μπορούμε εμείς να πάρουμε θέση και όποια απόφαση πάρουν τα Δικαστικά όργανα, που διερευνούν αυτήν την υπόθεση και θα συμπεριλάβουν και το συγκεκριμένο πόρισμα, θα το αξιολογήσουν, εμείς θα την σεβαστούμε. Για να μην έχουμε παρεξηγήσεις γιατί είμαστε Κράτος Δικαίου.
Τώρα υπάρχει και μια πολιτική ανάγνωση του πορίσματος, η οποία προκύπτει και από την σειρά των γεγονότων και από κάποια δεδομένα του Πορίσματος. Εδώ υπάρχει, μια μετάθεση καταρχάς της συζήτησης, από τα εγκληματικά δίκτυα των λαθροδιακινητών, σε ανθρώπους που υπηρετούν στο Λιμενικό Σώμα, είτε με κάποια μεγάλη θέση, αξίωμα, είτε γυναίκες και άνδρες του Λιμενικού Σώματος, που θεωρούμε εμείς ως Κυβέρνηση, ότι δεν πετυχαίνει τον στόχο μιας πολιτικής την οποία φαίνεται ότι πλέον ακολουθεί η μια χώρα μετά την άλλη. Άρα εδώ κάνω ένα μικρό βήμα πίσω και λέω ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να ακολουθεί μια αυστηρή και δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, με απόλυτη στήριξη στο Λιμενικό Σώμα.
Υπάρχει μια μεγάλη αναντιστοιχία, μεταξύ των συμπερασμάτων, του δια ταύτα δηλαδή του Πορίσματος και των παραδοχών που κάνει μέσα στο κύριο σώμα του Πορίσματος ο Συνήγορος του Πολίτη. Δεν κατονομάζει, δεν προσωποποιεί ευθύνες στον “α” ή στον “β” ή στον “γ” λιμενικό ή στον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο. Κάνει κάποιες, εγώ θεωρώ και το Υπουργείο, γιατί έβγαλε και συγκεκριμένη ανακοίνωση, αόριστες διαπιστώσεις, οι οποίες δεν έχουν, θεωρούμε εμείς, το ξαναλέω, αιτιώδη συνάφια με τα συμπεράσματα στην υπό κρίση υπόθεση. Καταρχάς να πούμε ότι βάση του νόμου ο Συνήγορος του Πολίτη, είναι αρμόδιος και το έχω πάρει ακριβώς από την περιγραφή του Συνηγόρου, για τη συλλογή, την καταγραφή, την αξιολόγηση, την διερεύνηση ή την περαιτέρω προώθηση στοιχείων προς άσκηση πειθαρχικού ελέγχου σε αρμόδιες Υπηρεσίες, για καταγγελίες πράξεις ή ενέργειες.
ΠΑΣΟΚ: Ράπισμα από την Ανεξάρτητη Αρχή
Για δελτίο τύπου “ράπισμα” για την πολυτραυματισμένη αξιοπιστία της κυβέρνησης, κάνει λόγο ο βουλευτής Χίου και υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ, Σταύρος Μιχαηλίδης, αναφερόμενος στην έρευνα που διεξήγαγε ο Συνήγορος του Πολίτη για το πολύνεκρο ναυάγιο του αλιευτικού πλοίου Adriana στη θαλάσσια περιοχή της Πύλου τον Ιούνιο του 2023, όταν χάθηκαν περισσότερες από 600 ανθρώπινες ζωές.
“Ο Συνήγορος του Πολίτη στο πόρισμά του, προϊόν αποδεικτικού υλικού χιλιάδων σελίδων, αναλύει λεπτομερώς τα γεγονότα, τις πράξεις και τις παραλείψεις των εμπλεκομένων στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σε σχέση με τις προβλέψεις του νομικού πλαισίου για το ΕΚΣΕΔ (Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης) και, ιδίως, της Διεθνούς Σύμβασης για την Έρευνα και Διάσωση (SAR) η οποία, μεταξύ άλλων, ρυθμίζει τις υποχρεώσεις έρευνας και παροχής βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε επικείμενο κίνδυνο”, αναφέρει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και προσθέτει:
“Το εν λόγω πόρισμα προσδιορίζει σαφείς ενδείξεις για οκτώ ανώτερους Αξιωματικούς του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., τους οποίους κρίνει “ελεγκτέους” για θανατηφόρα έκθεση, καθώς και για έκθεση σε κίνδυνο ζωής, υγείας και σωματικής ακεραιότητας των επιβαινόντων στο αλιευτικό Adriana κατά το άρθρο 306 Π.Κ..
Στην ανακοίνωσή του, ο Συνήγορος του Πολίτη επιπρόσθετα αναφέρει την άρνηση χορήγησης σε αυτόν κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων παρά τα σχετικά αιτήματά του, τα οποία διαθέτει, ως αναφέρει, το Ναυτοδικείο Πειραιά, και στα οποία περιλαμβάνονται τα δεδομένα από το κινητό τηλέφωνο του πλοιάρχου του σκάφους του Λ.Σ. και οι συνομιλίες του με το ΕΚΣΕΔ.
Καλούμε τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να συνταχθεί με τις αρχές που υπηρετούν το κράτος δικαίου, την απόδοση ευθυνών, όπου υπάρχουν, για το πολύνεκρο ναυάγιο αλλά και τη διαφάνεια της διοικητικής δράσης.
Στην κατεύθυνση αυτή, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα αναλάβει τις δέουσες κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες”, καταλήγει η ανακοίνωση.
Το Πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη για το ναυάγιο της Πύλου
Ο Συνήγορος του Πολίτη ολοκλήρωσε την έρευνά του για το ναυάγιο της Πύλου και επισήμανε στο πόρισμά του μια σειρά σοβαρών και επίμεμπτων παραλείψεων στα καθήκοντα έρευνας και διάσωσης εκ μέρους ανώτερων αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.), που συνιστούν σαφείς ενδείξεις για τη στοιχειοθέτηση της θανατηφόρου έκθεσης, καθώς και της έκθεσης σε κίνδυνο ζωής, υγείας και σωματικής ακεραιότητας των επιβαινόντων στο αλιευτικό Adriana, κατά το άρθρο 306 Π.Κ, κατά τη διαχείριση του περιστατικού την 13η και 14η Ιουνίου 2023.
Η Ανεξάρτητη Αρχή αποφάσισε να προβεί σε ιδία έρευνα, με την ειδική αρμοδιότητα του Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας, τον Νοέμβριο του 2023, σε συνέχεια της ρητής άρνησης πειθαρχικής διερεύνησης από το Λιμενικό Σώμα, την οποία είχε ζητήσει η Αρχή στις επιστολές της από τον Ιούνιο 2023, μετά το τραγικό ναυάγιο της Πύλου.
Κατόπιν της συγκέντρωσης αποδεικτικού υλικού 5.000 περίπου σελίδων (συμπεριλαμβανομένων έγγραφων απαντήσεων των εμπλεκομένων υπηρεσιών, δημοσιογραφικών ερευνών, της λήψης επιπλέον δεκαεφτά ένορκων μαρτυρικών καταθέσεων, μίας έκθεσης πραγματογνωμοσύνης και μίας γνωμοδότησης που ζήτησε η Αρχή, και του φακέλου δικογραφίας που διαβιβάσθηκε από την Εισαγγελία Εφετών Καλαμάτας) και της λήψης στη συνέχεια προφορικών και έγγραφων εξηγήσεων από δέκα (10) στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., στους οποίους είχε χορηγηθεί το σύνολο του συλλεγέντος υλικού, ο Συνήγορος του Πολίτη κατέληξε σε πόρισμα 148 σελίδων για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου.
Στο πόρισμα της Ανεξάρτητης Αρχής αναλύονται λεπτομερώς τα γεγονότα, οι πράξεις και παραλείψεις των εμπλεκομένων στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σε σχέση με τις προβλέψεις του νομικού πλαισίου για το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.), σύμφωνα ιδίως με τη Διεθνή Σύμβαση για την Έρευνα και Διάσωση (SAR), από την ειδοποίηση για υπερφορτωμένο αλιευτικό με -κατ’ εκτίμηση- περίπου 750 μετανάστες από το αντίστοιχο Κέντρο Συντονισμού της Ιταλίας, στις 11:00 π.μ. της 13ης Ιουνίου 2023, γεγονός που επαληθεύτηκε από τον FRONTEX, μέχρι την βύθισή του 15 ώρες αργότερα, τη διάσωση 104 επιζώντων και την ανάσυρση 82 σορών.
Το πόρισμα της Ανεξάρτητης Αρχής καταλήγει σε σαφείς ενδείξεις για οκτώ (8) ανώτερους αξιωματικούς του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ως προς την εκ μέρους τους γνώση και παράβλεψη του κινδύνου για τη ζωή, την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των επιβαινόντων αλλοδαπών στο αλιευτικό Adriana, οι οποίοι κρίνονται ελεγκτέοι για θανατηφόρα έκθεση, καθώς και για έκθεση σε κίνδυνο της ζωής, υγείας και σωματικής ακεραιότητας των επιβαινόντων στο αλιευτικό Adriana, κατά το άρθρο 306 Π.Κ.
Το πόρισμα της Αρχής αξιολογεί, επίσης, την καταγγελλόμενη ρυμούλκηση του αλιευτικού Adriana από το σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που κλήθηκε να προστρέξει.
Εν προκειμένω, κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία δεν γνωστοποιήθηκαν στην Αρχή, παρά τα σχετικά αιτήματά της, ιδίως τα δεδομένα από το κινητό τηλέφωνο του πλοιάρχου Λ.Σ. του σκάφους αυτού, τα οποία διαθέτει το Ναυτοδικείο Πειραιά, και όλες οι συνομιλίες του πλοιάρχου με το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. μέχρι την ανατροπή του αλιευτικού, για τις οποίες το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ενημέρωσε, ότι δεν κατεγράφησαν ψηφιακά, παρά τις περί του αντιθέτου προβλεπόμενες διατάξεις. Ομοίως, δεν τέθηκε υπόψη της Αρχής το καταγραφικό υλικό από τις κάμερες του σκάφους του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., για το οποίο υλικό η ενημέρωση του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. ήταν, ότι ήταν εκτός λειτουργίας, λόγω βλάβης. Η αξιολόγηση του ανωτέρω αποδεικτικού υλικού κρίνεται καθοριστική για την θεμελίωση ευθυνών για πρόκληση ναυαγίου.
Το πόρισμα της Ανεξάρτητης Αρχής διαβιβάσθηκε στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την εκ μέρους του άσκηση πειθαρχικής δικαιοδοσίας, και παράλληλα στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή του Ναυτοδικείου Πειραιά, για την αξιολόγηση της αντικειμενικής και υποκειμενικής υπόστασης των σχετικών ποινικών αδικημάτων.
Ο Συνήγορος του Πολίτη κ. Ανδρέας Ποττάκης δήλωσε ότι, για την Ανεξάρτητη Αρχή, η διαφάνεια της διοικητικής δράσης και η απόδοση ευθυνών, όπου υπάρχουν, για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου αποτελεί στοιχειώδες δικαιοκρατικό αίτημα, άρρηκτα συνδεδεμένο με το σεβασμό στο κράτος δικαίου, όπως και η ενδελεχής διερεύνηση από τη διοίκηση κάθε άλλου περιστατικού που συνδέεται με προσβολή του δικαιώματος στη ζωή, την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα.
Ο Συνήγορος υπενθύμισε τις αρχές της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), το οποίο, στην υπόθεση του ναυαγίου του Φαρμακονησίου2 επισήμανε ότι οι αρχές “δεν έλαβαν, στο πλαίσιο των εξουσιών τους, τα μέτρα που μπορούσαν να θεωρηθούν, ευλόγως, ικανά να αποτρέψουν τον κίνδυνο”. Το πρωταρχικό κατά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζήτημα σε μια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης είναι αν οι προσπάθειες των αρχών “επικεντρώθηκαν επαρκώς και καταλλήλως, στη ζωή” των εμπλεκομένων προσώπων.
Πηγή: capital.gr