Του Τάσου Δασόπουλου
Σε μεγάλη απόκλιση από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης παρέμεινε και τον Ιανουάριο ο ελληνικός εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή κυρίως λόγω του πληθωρισμού των υπηρεσιών, ο οποίος ήταν ο τρίτος υψηλότερος της Ευρωζώνης.
Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της Εurostat, η Ελλάδα κατέγραψε για τον Ιανουάριο πληθωρισμό υπηρεσιών 5,5%, αύξηση η οποία υπολείπεται μόνο των αυξήσεων κατά 8,2% στην Κροατία και 7,8% στην Σλοβακία. Όλα αυτά ενώ στο μέσο όρο της Ευρωζώνης οι αυξήσεις των υπηρεσιών δεν ξεπερνούσαν τον Ιανουάριο το 3,9%.
Η τάση στις υπηρεσίες για ανατιμήσεις μεγαλύτερες του μέσου ευρωπαϊκού όρου παρατηρείται από τις αρχές του 2024. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες έχει ειδικά εθνικά χαρακτηριστικά. Ενδεικτικά μπορεί να αναφερθεί ότι τον Δεκέμβριο είχαμε αυξήσεις πολλαπλάσιες του μέσου πληθωρισμού στα ενοίκια των κατοικιών τα οποία καταγράφουν κατά 8,5% λόγω κυρίως της μειωμένης προσφοράς στέγης. Ως φυσικό επακόλουθο οι εργασίες ανακαίνισης και επισκευής κατοικίας 4,3% και οι οικιακές υπηρεσίες 5%.
Μερίδιο στο πληθωρισμό των υπηρεσιών είχαν οι τιμές του τουρισμού και της εστίασης. Συγκεκριμένα οι τιμές σε ξενοδοχεία μοτέλ και πανδοχεία οι οποίες είχαν αύξηση κατά 8,8%, το πακέτο διακοπών 8,3%, τα εστιατόρια ζαχαροπλαστεία και κυλικεία 5,7%. Τα ασφάλιστρα υγείας είχαν αύξηση 14%, τα ασφάλιστρα αυτοκινήτου 5,6%, οι υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας 5,9% τα κομμωτήρια και καταστήματα προσωπική φροντίδας 4,9% και τα νοσήλια 4%. Το “χρυσό” των ανατιμήσεων στις υπηρεσίες διατηρούν για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο τα εισιτήρια των αεροπλάνων με αυξήσεις 47,7%.
Μαζί με τις αυξήσεις των υπηρεσιών η Ελλάδα καταγράφει επίσης υψηλότερους ρυθμούς αύξησης τιμών της ενέργειας. Συγκεκριμένα, η αύξηση της ενέργειας για τον Ιανουάριο έφτασε στο 2,5% έναντι αύξησης 1,8% για τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Επίσης, η Eurostat καταγράφει για την Ελλάδα και αυξήσεις στις τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών κατά 1,4% έναντι 0,5% για το μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Στα ευχάριστα των ευρημάτων της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίες η διαπίστωση ότι για τον Ιανουάριο η Ελλάδα εμφανίζει τον χαμηλότερο πληθωρισμό τροφίμων ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία με τον δείκτη “τροφίμων συμπεριλαμβανομένου αλκοόλ και καπνού” να παραμένει ουσιαστικά σταθερός με άνοδο 0,1% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2023, όταν ο μέσος όρος της Ευρωζώνης βρίσκεται στο 2,3%.
Οι μεγάλες αυξήσεις στις υπηρεσίες, έχουν ως αποτέλεσμα να διαμορφώνουν για την Ελλάδα τον τρίτο υψηλότερο δομικό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη με αύξηση για τον Ιανουάριο κατά 4,4%, έναντι 2,7% που ήταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Χειρότερη επίδοση είχαν και πάλι μόνο η Σλοβακία (5,3%) και η Κροατία (4,4%).
O 6oς υψηλότερος πληθωρισμός στην Ευρώπη
Στην γενική κατάταξη Eurostat η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει το 6 ο υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Αμέσως υψηλότερος ήταν αυτός της Λιθουανίας η οποία κατέγραψε τον Ιανουάριο πληθωρισμό 3,4%. Ο υψηλότερος πληθωρισμός πανευρωπαϊκά για τον Ιανουάριο, καταγράφεται στην Ρουμανία (5%) ενώ ο χαμηλότερος πληθωρισμός (1,7%), καταγράφεται στην Φιλανδία.
Πηγή: capital.gr