Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι αρχές καθώς ο «χορός» των Ρίχτερ συνεχίζεται στις Κυκλάδες. Οι αλλεπάλληλοι σεισμοί έχουν σημάνει συναγερμό σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο και Ανάφη.
Για την προστασία των πολιτών έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα ενώ παράλληλα οι κάτοικοι αδειάζουν τις πισίνες. Ο λόγος είναι για να μειωθούν τυχόν κίνδυνοι καταρρεύσεων σε περίπτωση ισχυρού σεισμού.
Σύμφωνα με τον καθηγητή φυσικών καταστροφών, Ευθύμιο Λέκκα, το νερό δεν είναι σταθερό σώμα για να υπολογιστεί η παραμόρφωσή του.
«Στη Σαντορίνη υπάρχει μία δόμηση η οποία έγινε τις τελευταίες δεκαετίες και είναι στα όρια του δημόσιου κτήματος, μέσα στην καλδέρα. Είχα κάνει μια χαρτογράφηση το 2002 για το όριο της δημόσιας περιουσίας στη Σαντορίνη και από το 2002 μέχρι τώρα, ειδικά τις περασμένες δεκαετίες, αυτό το όριο είχε καταστρατηγηθεί. Είναι κτίσματα επικρεμάμενα μέσα στην καλδέρα. Οι πισίνες ειδικά είναι μία κατασκευή που δεν μπορούμε να υπολογίσουμε. Το νερό δεν είναι ένα σταθερό σώμα που μπορούμε να υπολογίσουμε την παραμόρφωσή του και να βγάλουμε συμπεράσματα και να δώσουμε τις απαραίτητες λύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ.
Όπως επισήμανε, μία μικρή πισίνα έχει βάρος τουλάχιστον 10 τόνων μέσα σε μία μορφολογική συνέχεια που ενισχύει τις σεισμικές βλάβες κατά 170%. Έτσι, η αφαίρεση αυτού του βάρους θα ωφελήσει τόσο τις κατασκευές όσο και τις πισίνες που είναι κρεμασμένες στην καλντέρα της Σαντορίνης.
Τέλος, το νερό που χύνεται από τις πισίνες κατά τη διάρκεια ενός σεισμού μπορεί να προκαλέσει πλημμύρες και να επιδεινώσει τις καταστροφές.
Τα μέτρα πολιτικής προστασίας που έχουν ληφθεί στη Σαντορίνη
Α. Αναστολή λειτουργίας των μονάδων εκπαίδευσης στον Δήμο Θήρας (παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) έως και την Παρασκευή 07/2/2025,
Β. Ακύρωση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους του Δήμου Θήρας,έως και την Παρασκευή 07/2/2025,
Γ. Αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στο Αμμούδι, την Αρμένη, τον Κόρφο Θηρασίας και τον Παλαιό Λιμένα Φηρών,
Δ. Ενημέρωση των πολιτών:
να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια,
να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα,
να απομακρύνονται άμεσα από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης,
να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ),
Ε. Άμεση κένωση των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες),
ΣΤ. Την αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στο λιμένα του Αθηνιού, με εξαίρεση τις ώρες πρόσδεσης πλοίων,
Ζ. Απαγόρευση των οικοδομικών εργασιών σε όλο τον Δήμο Θήρας και των πάσης φύσης εργασιών σε επικίνδυνα σημεία σε όλο τον Δήμο Θήρας έως και την Παρασκευή 9.2.2025, ως μέτρα πολιτικής προστασίας λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήρας.
Πηγή: in.gr