Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι επιστήμονες όσον αφορά την έντονη σεισμική ακολουθία στις Κυκλάδες που έχει σπείρει ανησυχία στους κατοίκους στη Σαντορίνη και στα γύρω νησιά, με πολλούς να προτιμούν να τα εγκαταλείψουν για λόγους ασφαλείας.
«Τα πράγματα εξελίσσονται με τρόπο που μας βάζει σε προβληματισμό, δηλαδή δεν υπάρχουν για την ώρα οι συνθήκες αυτές ώστε να καθησυχάσουμε τον κόσμο» επισήμανε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, τονίζοντας ότι τη νύχτα ήταν πολύ δύσκολη η κατάσταση.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ σημείωσε ότι «για να καθησυχάσουμε τον κόσμο θέλουμε να δούμε μια αποκλιμάκωση, μια αραίωση της ακολουθίας. Αυτή τη στιγμή παρατηρούμε, θα έλεγα το αντίθετο. Η συχνότητα των σεισμών αυξάνει. Παρατηρούμε μια αύξηση και των μεγεθών».
Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι τις τελευταίες ώρες, τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί 49 σεισμοί με μεγέθη μεγαλύτερα των 4 Ρίχτερ. «Σήμερα τη νύχτα ήταν πολύ δύσκολη η κατάσταση. Είχαμε επτά σεισμούς από τις 10:00 η ώρα μέχρι το πρωί. Τώρα ξανά είχαμε άλλους δυο σεισμούς πάνω από 4. Πριν από λίγο πάλι φτάσαμε στο 4,8. Είναι μια κατάσταση που είναι ασυνήθιστη, ιδιαίτερα ασυνήθιστη, πρωτοφανής θα έλεγα για τα ελληνικά δεδομένα».
«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστη, πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα» λέει ο Βασίλης Καραστάθης
Συνέχισε λέγοντας ότι οι επιστήμονες από εκεί και πέρα εξετάζουν διαρκώς την ακολουθία και θα επανεξετάζουν συνεχώς την κατάσταση.
Κυκλάδες: Η μετακίνηση των επικέντρων
Ο κ. Καραστάθης αναφέρθηκε ακολούθως στη μετακίνηση των επικέντρων, στην πλειοψηφία τους προς την Αμοργό βορειοανατολικά, «κάτι που εντάσσεται στα πλαίσια της φυσικής εξέλιξης της ακολουθίας, καθώς το ρήγμα πολλές φορές σπάει σιγά σιγά». Όπως είπε, η νέα περιοχή έχει ένα καλό, είναι αρκετά μακρύτερα από τη Σαντορίνη και τα άλλα νησιά και ως εκ τούτου ένας πιθανός σεισμός θα έχει μικρότερες επιπτώσεις.
Οι επιπτώσεις έχουν να κάνουν με το μέγεθος και το επίκεντρο, σύμφωνα με τον ίδιο. Δεν σημαίνει όμως ότι το υπόλοιπο τμήμα που είχε ενεργοποιηθεί προηγουμένως δεν είναι πια ενεργό, καθώς θα μπορούσαμε να έχουμε και κάποιο σεισμό και σε αυτό το τμήμα.
Ερωτηθείς για το κύμα φυγής που παρατηρείται, ο κ. Καραστάθης απάντησε ότι αυτό έγκειται στον κάθε άνθρωπο, ανάλογα με την ψυχολογία του και σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις του στο νησί. «Φεύγουν γιατί αισθάνονται ανασφάλεια και φόβο» είπε χαρακτηριστικά.
Και πρόσθεσε: «Εμείς δεν μπαίνουμε στη διαδικασία του τι πρέπει να κάνει ο κόσμος. Απλά λέμε πώς εξελίσσεται το φαινόμενο. Ο κάθε ένας άνθρωπος είναι ελεύθερος να πράξει ό,τι θέλει. Ενδεχομένως εγώ να παρέμενα στο νησί, αλλά δεν είναι η ίδια ψυχολογία σε όλους. Αν κάποιος επηρεάζεται πάρα πολύ από αυτό το θέμα, δεν βλέπω γιατί να επιβαρύνεται ψυχολογικά».
Τι συμβαίνει με το ηφαίστειο
Για το ζήτημα του ηφαιστείου, ο κ. Καραστάθης ανέφερε ότι μπορεί να επηρεαστεί το ηφαίστειο σε έναν μικρό βαθμό, αλλά όχι να εκραγεί. «Είναι τελείως διαφορετικό πράγμα. Μπορεί να γίνει για παράδειγμα μια κατολίσθηση μέσα, μπορεί να διαφοροποιηθούν κάποιες παράμετροι κ.τλ. αλλά δεν σημαίνει ότι οδηγείται σε έκρηξη. Αυτό είναι σαφές. Δεν έγινε κάτι τέτοιο όταν έγιναν τεράστιοι σεισμοί» υπογράμμισε.
Τόσο για το υποθαλάσσιο Κολούμπο και το ηφαίστειο της Καμένης μέσα στη Σαντορίνη, ο ίδιος εξήγησε ότι υπήρχε μία μικρή σεισμικότητα προ μηνών και αυτή τη στιγμή είναι σε ύφεση, δηλαδή δεν υπάρχει πρόβλημα.
Γκανάς: «Σε σμηνοσειρά συγκλίνουν τα στοιχεία»
Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς, δήλωσε από την πλευρά του στο ΕΡΤNews ότι η σεισμική δραστηριότητα έχει περιοριστεί στη νησίδα Άνυδρο επισημαίνοντας ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία συγκλίνουν στο ενδεχόμενο σμηνοσειράς κάτι που σημαίνει πως αποφεύγουμε το ενδεχόμενο για τσουνάμι και κατολισθήσεις.
«Σήμερα το πρωί έγινε σεισμός 4,8 Ρίχτερ και ένας 4,9 Ρίχτερ στις 04:45 τα ξημερώματα, κάτι που είναι καλό καθώς ενισχύεται αυτό το σενάριο, δηλαδή δεν θα έχουμε ισχυρότερο σεισμό».
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι είναι άγνωστο πόσο καιρό θα διαρκέσει η σεισμική ακολουθία καθώς «είναι κάτι που συμβαίνει κάτι για πρώτη φορά στην Ελλάδα» τονίζοντας ότι σε διάστημα 72 ωρών έχουμε πάνω από 41 σεισμούς πάνω από 4,5 Ρίχτερ.
Οι επιστήμονες απεύχονται την εκδήλωση ενός μεγαλύτερου σεισμού, συνέχισε, τονίζοντας καταληκτικά: «Δεν μπορούμε να ξέρουμε ο σεισμός σε ποιο ρήγμα θα γίνει. Υπάρχει και ένα υποψήφιο ρήγμα αυτή τη στιγμή που είναι κοντά στην Άνυδρο και έχει μήκος 15 χλμ. και το οποίο αν σπάσει αυτό μπορεί να δώσει σεισμό 6 Ρίχτερ». Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν το θέλουμε το σενάριο αυτό, διότι αν γίνει σεισμός μπορεί να δημιουργηθεί τσουνάμι και κατολισθήσεις στην καλντέρα της Σαντορίνης και επίσης να έχουμε ενεργοποίηση του ηφαιστείου του Κολόμπο».
Πηγή: in.gr