Σεισμοί στις Κυκλάδες: Κλειστά σχολεία σε Πάτμο και Λέρο

Σεισμοί στις Κυκλάδες: Κλειστά σχολεία σε Πάτμο και Λέρο

Την αναστολή της λειτουργίας των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων στην Πάτμο και τη Λέρο ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, μετά τη σεισμική δόνηση των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, τη μεγαλύτερη της σεισμικής ακολουθίας που παρατηρείται στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες.

Ο σεισμός αυτός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στα δύο αυτά νησιά της Δωδεκανήσου.

Η αναστολή θα έχει ισχύ μέχρι και την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου και αποφασίστηκε λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται στο ρήγμα Σαντορίνης – Αμοργού.

Υπενθυμίζεται ότι κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία έως και την Παρασκευή σε Θήρα, Ανάφη, Ιο και Αμοργό, όπως αποφασίστηκε την Κυριακή, εξαιτίας της σεισμικής δραστηριότητας.

1.300 σεισμοί σε τρεις ημέρες

ο Εργαστήριο Σεισμολογίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τη σεισμική δραστηριότητα στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης, καθώς και στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού, πλησίον της νησίδας Ανύδρου,

Σε έκτακτη ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, γίνεται αναλυτική αναφορά στη σεισμική δραστηριότητα, ιδίως από τον περασμένο Ιούνιο και έπειτα. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι έως την 1η Φεβρουαρίου είχαν εντοπιστεί πάνω από 2.500 σεισμοί.

Στη συνέχεια, ξεκίνησε η ασυνήθιστα υψηλή παραγωγικότητα σεισμών, με μεγέθη μεγαλύτερα των 4 βαθμών Ρίχτερ, με την Επιτροπή να σημειώνει ότι «η εικόνα που παρουσιάζει η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλείεται να έχει χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας».

Συνολικά, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, από τον Ιούνιο του 2024 έως και τις 25 Ιανουαρίου 2025 εντοπίστηκαν με σύγχρονες μεθόδους μηχανικής μάθησης πάνω από 1.200 σεισμοί στην περιοχή Σαντορίνης-Κολούμπο.

Στις 26 Ιανουαρίου, εμφανίστηκε νέα ομάδα σεισμών ανατολικά του ηφαιστείου Κολούμπο, με έντονη έξαρση την επόμενη ημέρα. Εως τις 29 Ιανουαρίου εντοπίστηκαν πάνω από 1.300 σεισμοί με τη χρήση μηχανικής μάθησης. Εως την 1η Φεβρουαρίου είχαν εντοπιστεί πάνω από 2.500 σεισμοί, ενώ ξεκίνησε η ασυνήθιστα υψηλή παραγωγικότητα σεισμών με μεγέθη μεγαλύτερα των 4 βαθμών Ρίχτερ.

Οπως αναφέρεται, η σεισμικότητα εξαπλώθηκε στην περιοχή γύρω από τη νησίδα Ανυδρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από την 1η Φεβρουαρίου έως και την 4η Φεβρουαρίου και ώρα 09:00, εκδηλώθηκαν 43 σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο ή ίσο του 4.0. Οι μεγαλύτεροι σεισμοί εκδηλώθηκαν στις 3 Φεβρουαρίου 14:17:41 και 4 Φεβρουαρίου 04:46:07 με μέγεθος 5.0.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ