Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται ήδη ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ώστε να γίνει, αύριο, ο πρώτος ξένος ηγέτης που συναντάται με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μετά την επανεκλογή του. Νωρίτερα, σήμερα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον ειδικό απεσταλμένο του αμερικανού προέδρου στη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ: το Ισραήλ παρουσιάζει αυτό το τετ-α-τετ ως έναρξη των έμμεσων διαπραγματεύσεων με τη Χαμάς, που έπρεπε πράγματι να ξεκινήσουν το αργότερο μέχρι σήμερα, για τη δεύτερη φάση της συμφωνίας τους για εκεχειρία. Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, βέβαια, δεν φάνηκε χθες να υιοθετεί την ίδια άποψη: στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Ντόχα με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ο σεΐχης Αλ Θάνι κάλεσε τις δύο πλευρές να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για τα επόμενα βήματα, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει κανένα σαφές σχετικό χρονοδιάγραμμα. Το μόνο δεδομένο, προς το παρόν, είναι πως το πρώτο στάδιο της συμφωνίας εφαρμόζεται: Χαμάς και Ισραήλ προχώρησαν το Σάββατο σε μία ακόμα, την τέταρτη κατά σειρά, ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων.
Αυτή τη φορά, και αφού έστησε τις καθιερωμένες πια «τελετές απελευθέρωσης», αν και χωρίς το χάος της περασμένης Πέμπτης, η Χαμάς άφησε ελεύθερους τρεις άνδρες, τον 32χρονο Ισραηλινό Γιάρντεν Μπίμπας, τον 54χρονο Γαλλοϊσραηλινό Οφέρ Καλντερόν και τον 65χρονο Αμερικανοϊσραηλινό Κιθ Σίγκελ. Ειδικά η απελευθέρωση του Μπίμπας, ωστόσο, έγινε δεκτή στο Ισραήλ με αντικρουόμενα συναισθήματα: ο 32χρονος είχε απαχθεί στις 7 Οκτωβρίου του 2023 από το κιμπούτς Νιρ Οζ μαζί με τη σύζυγό του, Σίρι, και τα δύο παιδιά τους, Κφιρ και Αριελ, ηλικίας τότε οκτώμισι μηνών και τεσσάρων ετών αντιστοίχως. Ενάμιση μήνα αργότερα, η Χαμάς είχε ανακοινώσει πως μητέρα και παιδιά σκοτώθηκαν από ισραηλινή επιδρομή στη Γάζα, όμως το Ισραήλ ουδέποτε επιβεβαίωσε τους θανάτους τους: ο ισραηλινός μεσολαβητής για τους ομήρους, Γκαλ Χιρς, απαίτησε «πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας τους». Σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του Μπίμπας και ακόμη δύο ομήρων, το Ισραήλ άφησε ελεύθερους 182 παλαιστίνιους κρατουμένους και έναν Αιγύπτιο: 150 μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στη Γάζα, 25 στη Δυτική Οχθη και οκτώ, μεταξύ των οποίων και ο Αιγύπτιος, απελάθηκαν στην Αίγυπτο. Ειρήσθω εν παρόδω, ο Χακάν Φιντάν επιβεβαίωσε από την Ντόχα πως και η Τουρκία θα μπορούσε να δεχθεί παλαιστίνιους κρατουμένους που απελευθερώνονται στο πλαίσιο της εκεχειρίας. Από τις 19 Ιανουαρίου, οπότε τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία, μέχρι σήμερα έχουν αφεθεί ελεύθεροι 580 παλαιστίνιοι κρατούμενοι, σε αντάλλαγμα για 15 ομήρους, 10 Ισραηλινούς και πέντε Ταϊλανδούς. Η επόμενη ανταλλαγή έχει προγραμματιστεί για το ερχόμενο Σάββατο. Σύμφωνα με τη συμφωνία, κατά τις έξι εβδομάδες του πρώτου σταδίου της εκεχειρίας θα παραδοθούν συνολικά 33 όμηροι, οι οκτώ από τους οποίους είναι νεκροί, σε αντάλλαγμα για 1.900 παλαιστίνιους κρατουμένους. Και μετά;
Η εκεχειρία
Η δεύτερη φάση της συμφωνίας εκεχειρίας έχει ως στόχο την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων και το οριστικό τέλος του πολέμου. Οπως σημείωνε ωστόσο χθες η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz», «πηγές που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, παρά τη σημαντική διεθνή πίεση προς τον Νετανιάχου, το Ισραήλ να μπλοκάρει για άλλη μια φορά μια συμφωνία ή να προσπαθήσει να κάνει τη Χαμάς να τινάξει στον αέρα τις συνομιλίες και έπειτα να την κατηγορήσει για την αποτυχία». Θα βρει άραγε, σε αυτή την περίπτωση, σύμμαχο ο ισραηλινός πρωθυπουργός τον Τραμπ; Στη διάρκεια της πρώτης θητείας του ο τελευταίος επαναλάμβανε ότι το Ισραήλ «δεν είχε ποτέ καλύτερο φίλο στον Λευκό Οίκο». Οι πρώτες κινήσεις του μετά την επανεκλογή του δεν δείχνουν κάτι διαφορετικό. Προ ημερών, μάλιστα, ο Τραμπ προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις προτείνοντας «να νοικοκυρευτεί» η Γάζα με τη μεταφορά των Παλαιστινίων σε «πιο ασφαλή» μέρη, όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία. Οι πληροφορίες θέλουν ωστόσο τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ αφενός να επιθυμεί τη διατήρηση της εκεχειρίας ώστε να ασχοληθεί «με τις πιο επείγουσες προτεραιότητές του», αφετέρου να προχωρήσει η εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία – που όμως σύμφωνα με το Ριάντ δεν θα είναι εφικτή μέχρι να βρεθεί διαρκής και βιώσιμη λύση για τους Παλαιστινίους. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, ο Νετανιάχου να δεχθεί αύριο στον Λευκό Οίκο περισσότερη πίεση από ό,τι ενδεχομένως υπολόγιζε.
Πηγή: tanea.gr