Ελβετικό φράγκο: Ο όρος για να δοθεί ευνοϊκή λύση στα δάνεια –

Ελβετικό φράγκο: Ο όρος για να δοθεί ευνοϊκή λύση στα δάνεια

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης των τραπεζών ώστε να δοθεί διέξοδος στους χιλιάδες εγκλωβισμένους με δάνεια σε  ελβετικό φράγκο.

Η κυβέρνηση  επιθυμεί την εξεύρεση μιας λύσης κυρίως λόγω το μεγάλου αριθμού των δανειοληπτών, καθώς πρόκειται για περίπου 70.000 δάνεια και πάνω από 200.000 δανειολήπτες-εγγυητές εγκλωβισμένους σε μια πολυετή διαδικασία.

Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Πώς έλυσαν το «γόρδιο δεσμό» οι χώρες της ΕΕ

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι «βούληση της κυβέρνησης είναι να βρεθεί μια λύση ρεαλιστική και δίκαιη».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστος Δήμας επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να βρεθεί λύση για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

«Θα είναι μια ευνοϊκή ρύθμιση μέσα στο επόμενο τρίμηνο η οποία δεν θα διαταράξει την λειτουργία της οικονομίας και το τραπεζικό σύστημα. Πρόκειται για ένα δίκαιο μέτρο ώστε για να διευκολύνουμε τους δανειολήπτες», σημείωσε ο κ. Δήμας μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Από την πλευρά τους οι τράπεζες, υπογραμμίζουν ότι η όποια λύση δεν πρέπει να μετατρέψει τα συγκεκριμένα δάνεια σε μη εξυπηρετούμενα.

Λύσεις για το ελβετικό φράγκο

Οι λύσεις που βρίσκονται υπό επεξεργασία περιλαμβάνει τα εξής:

  • Η πρώτη έχει να κάνει με την χρήση του εργαλείου του εξωδικαστικού μηχανισμού που έχει τεθεί τους τελευταίους μήνες σε εφαρμογή.
  • Η δεύτερη λύση που προσφέρεται δίνει τη δυνατότητα στους δανειολήπτες να μετατρέψουν το δάνειό τους από ελβετικό φράγκο σε ευρώ (με τη σημερινή ισοτιμία) με σταθερό επιτόκιο για τρία χρόνια

Υπενθυμίζεται πώς τα στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο δόθηκαν από τις τράπεζες την περίοδο 2006-2009 και ήταν δελεαστικά τότε προϊόντα λόγω του χαμηλότερου επιτόκιου σε σχέση µε το επιτόκιο του ευρώ.

Οι δανειολήπτες του ελβετικού φράγκου έχουν πραγματοποιήσει πλήθος δικαστικών ενεργειών χωρίς μέχρι στιγμής αποτέλεσμα. Το θέμα έχει ξεκινήσει να διευθετείται σε πολλές χώρες. Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα όπου δεν προχωρούν οι διαδικασίες για την ικανοποίηση των αιτημάτων των χιλιάδων δανειοληπτών που αγωνιούν, με τους ίδιους να εξαπολύουν «πυρά» και κατά του Αρείου Πάγου.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ