Αποτελεσματικό «ανάχωμα» στις πολύωρες αναμονές που καταγράφονται στις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Τον κομβικό ρόλο των Κέντρων Υγείας στην αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων από επείγοντα περιστατικά που μπορούν να αντιμετωπιστούν σε πρωτοβάθμιο επίπεδο περίθαλψης αναδεικνύουν τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).
Σύμφωνα με όσα δημοσιοποίησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Γιαννάκος, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της σημασίας που έχει η περαιτέρω ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) είναι το Κέντρο Υγείας Ζωγράφου. Το 2024 διαχειρίστηκε 8.500 ασθενείς, από τους οποίους οι γιατροί παρέπεμψαν σε νοσοκομείο μόλις 44.
Οι υπόλοιποι 8.456 ασθενείς αντιμετωπίστηκαν στο Κέντρο Υγείας και με ιατρικές οδηγίες επέστρεψαν σπίτι τους. Αυτό σημαίνει πως εάν ένα μεγάλο ποσοστό από τους χιλιάδες ασθενείς που επισκέφτηκαν το Κέντρο Υγείας Ζωγράφου το 2024 είχαν πάει απευθείας στις εφημερίες των νοσοκομείων, τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα θα είχαν επιβαρυνθεί με περισσότερο φόρτο χωρίς να συντρέχει λόγος.
Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Γιαννάκος, στο Κέντρο Υγείας Πειραιά τον Δεκέμβριο του 2024 προσήλθαν 550 έκτακτα περιστατικά, από τα οποία μόλις τα δύο χρειάστηκε να διακομιστούν σε εφημερεύον νοσοκομείο.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Από τα εφημερεύοντα νοσοκομεία προκύπτει ότι λιγότερο του 20% των προερχόμενων ασθενών για εξέταση στα επείγοντα τελικά εισάγονται για νοσηλεία. Αντιλαμβάνεται κανείς, λοιπόν, πόσο μπορεί να βοηθήσει η πρωτοβάθμια περίθαλψη, τα Κέντρα Υγείας στην μείωση των ωρών αναμονής των ασθενών στα επείγοντα των εφημερευόντων νοσοκομείων που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάνε τις 10 ώρες. Όπως και στις συνθήκες νοσηλείας», σημειώνει ο κ. Γιαννάκος.
Ανάγκη ενίσχυσης με προσωπικό
Προκειμένου, βέβαια, τα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου να συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, χρειάζονται ενίσχυση με προσωπικό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ. «Έτσι θα διευρύνουν το ωράριο λειτουργίας και θα εφημερεύουν με ασφάλεια. Σε πολλές περιπτώσεις τώρα τα κέντρα υγείας γίνονται δεξαμενή μετακινήσεων προσωπικού προς τα νοσοκομεία για να καλύπτουν τμήματα ζωτικής σημασίας λόγω των σοβαρών ελλείψεων», σημειώνει.
Σε ό,τι αφορά στα Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου, είναι απομακρυσμένα και σε γεωγραφικά σημεία με κακοτράχαλους δρόμους που αυξάνουν κατά πολύ το χρόνο διακομιδής σοβαρών περιστατικών στα πλησιέστερα νοσοκομεία. «Παρά ταύτα δεν είναι σε θέση λόγω ελλείψεων προσωπικού να κάνουν μία ακτινογραφία θώρακα ή μία γενική αίματος. Τις διακομιδές από τις περιοχές ευθύνης των κέντρων υγείας ελλείψει διασωστών τις αναλαμβάνουν ένστολοι που είναι άσχετοι από διακομιδές ή το πάσης φύσεως υγειονομικό προσωπικό των Κέντρων Υγείας. Τον ασθενή δηλαδή με σοβαρό πρόβλημα υγείας μπορεί να τον διακομίζει διοικητικός υπάλληλος, καθαρίστρια, κ.ό.κ», επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος.
Διαβάστε επίσης
Με προσλήψεις και βραχιολάκι επιχειρεί ο Άδωνις Γεωργιάδης να μειώσει το χρόνο αναμονής στα Επείγοντα – Το πλήρες σχέδιο που ανακοινώθηκε
Υπουργείο Υγείας: Ξεκίνησαν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία – Στο Οφθαλμιατρείο Αθηνών βρέθηκε ο Γεωργιάδης
Εφημερίες νοσοκομείων: Οι πρώτες 18 μέρες στα Επείγοντα με το νέο σύστημα στην Αττική
Πηγή: ygeiamou.gr