Τις έξι νέες πρωτοβουλίες, που λαμβάνει η κυβέρνηση για τη μείωση του ιδιωτικού χρέους, παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και η γενική γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Θεώνη Αλαμπάση, στο πλαίσιο της σημερινής συνέντευξης Τύπου.
-Αυξάνεται κατά 100% το όριο επιλέξιμων οφειλετών για την τεκμαιρόμενη συναίνεση των πιστωτών. Για τα χαμηλότερα εισοδήματα δηλαδή, διπλασιάζεται το όριο μέσα στο οποίο εντάσσονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό, χωρίς να απαιτείται η συναίνεση των servicers.
-Θεσμοθετείται υποχρέωση του πιστωτή να καταθέσει αίτηση διευθέτησης της οφειλής στον οφειλέτη τρεις μήνες πριν από τη διενέργεια πλειστηριασμού, με στόχο τη μεγαλύτερη διαφάνεια.
-Απαλλαγή του οφειλέτη, για τον οποίο καταχωρείται το όνομά του στο μητρώο φερεγγυότητας
-Επέκταση των προθεσμιών για τους ευάλωτους οφειλέτες
-Επεκτείνεται η δυνατότητα ρύθμισης δανείων με εγγύηση του Δημοσίου μέσω της διαδικασίας εξυγίανσης
-Πρόβλεψη μόνιμου μηχανισμού αποζημίωσης από το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής, ώστε να υπάρξουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τα «θύματα» της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ.
Παράλληλα, ο Κωστής Χατζηδάκης μίλησε για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες των τελευταίων 5,5 ετών, χάρη στις οποίες τα κόκκινα δάνεια έχουν μειωθεί στο 4,6% προσεγγίζοντας τον ευρωπαικό μέσο όρο.
Συμπλήρωσε, ότι το ιδιωτικό χρέος έιναι σε σταθερά καθοδική πορεία, ως ποσοστό του ΑΕΠ, και συγκεκριμένα, από 110% το 2019 έφτασε στο 93,3% το 2023 και κατά πάσα πιθανότητα θα έχει μειωθεί ακόμα περισσότερο όταν βγουν τα στοιχεία του 2024. Ακόμα, το ιδιωτικό χρέος των νοικοκυριών έφτασε στο 40,9% το 2023.
Δίνοντας στοιχεία για το «κόκκινο» χρέος σε τράπεζες-servicers, είπε ότι το 2019 τα «κόκκινα δάνεια» ήταν 92 δισ. ευρώ, ενώ στο γ’ τρίμηνο του 2024, όπου υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία έπεσε στα 67 δισ. ευρώ.
Ακόμα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν πέσει στο 30% από 52% και η πτωτική πορεία συνεχίζεται. Τόνισε ότι στη μείωση των κόκκινων δανείων συνετέλεσε ο εξωδικαστικός ιδιαίτερα μετά τις εκλογές του 2023. Το 2024 υπήρξε αύξηση στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού κατά 81% σε σχέση με το 2023. Από το 2023 έως το 2024 έως και τον Ιανουάριο του 2025, συνολικά έχουμε 30.515 επιτυχείς ρυθμίσεις και το ύψος των οφειλών είναι 10 δισ. ευρώ. Υπήρξε αύξηση ανάμεσα στο 2023 και το 2024 ως προς το ποσό, κατά 45%.
Πηγή: ot.gr