Του Κώστα Κατίκου
Νέο τοπίο διαμορφώνεται στην αγορά εργασίας με την καθολική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και σε σχεδόν 1,5 εκατ. εργαζομένους.
Το τελευταίο και σημαντικό βήμα για να ολοκληρωθεί η ψηφιακή καταγραφή της αγοράς εργασίας είναι η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας σε 50.000 επιχειρήσεις και σε περίπου 700.000 εργαζομένους του τουρισμού και της εστίασης από την 1η Μαρτίου. Το βήμα αυτό θα συνοδευτεί και με μια νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που μελετάται από το υπουργείο Εργασίας για τις υπερωρίες, με δεδομένο ότι στους κλάδους όπου έχει εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα παρατηρείται αύξηση των δηλωμένων υπερωριών έως 60%. Το ίδιο αναμένεται ότι θα γίνει και στον τουρισμό και κυρίως στις επιχειρήσεις εστίασης, που συγκεντρώνουν μεγάλα ποσοστά παραβατικότητας όσον αφορά την αδήλωτη και υποδηλωμένη απασχόληση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, στους κλάδους όπου εφαρμόζεται η ψηφιακή κάρτα οι υπερωρίες αυξήθηκαν αθροιστικά κατά 815.509 ώρες σε σχέση με τα έτη πριν από την εφαρμογή του μέτρου.
Ενδεικτικά, οι καταγεγραμμένες υπερωρίες αυξήθηκαν:
– Στα σούπερ-μάρκετ κατά 60% (216.731 ώρες το 2024, έναντι 135.466 το 2021).
– Στις τράπεζες κατά 38,3% (82.236 ώρες το 2024, έναντι 59.470 το 2021).
– Στις εταιρείες security κατά 27,8% (454.547 ώρες το 2024, έναντι 355.584 ώρες το 2022).
– Στη βιομηχανία κατά 34,3% (2.019.082 ώρες το 2024, έναντι 1.503.813 το 2023).
– Στο λιανεμπόριο 28,1% (474.999 ώρες το 2024, έναντι 370.883 το 2023).
Στο σκέλος των εισφορών, το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει να απαλλάξει πλήρως τις επιχειρήσεις από τις ασφαλιστικές εισφορές για την υπερωριακή απασχόληση των εργαζομένων, προκειμένου να καταστήσει πιο αποτελεσματική την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας.
Προϋπόθεση για την απαλλαγή των εισφορών θα είναι να δηλώνονται οι υπερωρίες, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλονται πρόστιμα.
Για τις εισφορές εξετάζονται δύο σενάρια. Ένα για πλήρη απαλλαγή των υπερωριών από ασφαλιστικές κρατήσεις και ένα δεύτερο εναλλακτικό σενάριο για μείωση των εισφορών στις υπερωρίες, σε ποσοστό μεταξύ 10 έως 12 ποσοστιαίων μονάδων.
Το σχέδιο για τη μείωση ή την απαλλαγή των υπερωριών από ασφαλιστικές εισφορές θα εφαρμοστεί ως εξής:
Μισθωτός που παίρνει 1.000 ευρώ τον μήνα, έχει ωρομίσθια αμοιβή 6 ευρώ.
Με την υπερεργασία (προσαύξηση 20% για 1 ώρα επιπλέον εργασία τη μέρα) η ωρομίσθια αμοιβή διαμορφώνεται από 6 ευρώ στα 7,2 ευρώ.
Με τη νόμιμη υπερωρία (προσαύξηση 40% για 2η και 3η παραπάνω ώρα απασχόλησης τη μέρα κατόπιν άδειας) η ωρομίσθια αμοιβή από 6 ευρώ διαμορφώνεται στα 8,4 ευρώ.
Με υπερωρία για 4η παραπάνω ώρα εργασίας τη μέρα δίδεται προσαύξηση 60% και η ωρομίσθια αμοιβή αυξάνεται από 6 ευρώ σε 9,6 ευρώ.
Στην υπερωρία που δεν δηλώνεται (παράνομη υπερωρία) η προσαύξηση είναι 120% και η ωρομίσθια αμοιβή αυξάνεται από 6 ευρώ σε 13,2 ευρώ.
Με τη μείωση ή την απαλλαγή των υπερωριών από ασφαλιστικές εισφορές που εξετάζει το υπουργείο Εργασίας, οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται κανονικά την αμοιβή τους με την εκάστοτε προσαύξηση, αλλά οι εισφορές θα υπολογίζονται μόνον στο ποσό της ωρομίσθιας αμοιβής και όχι στις προσαυξήσεις.
Έτσι στην περίπτωση που ένας εργαζόμενος με ωρομίσθια αμοιβή 6 ευρώ πραγματοποιήσει υπερωριακή απασχόληση με άδεια, θα πάρει μεν το ωρομίσθιο με προσαύξηση 40%, ήτοι θα πληρωθεί 6 ευρώ ωρομίσθιο συν 2,4 ευρώ από την υπερωριακή αμοιβή, αλλά οι εισφορές του θα χρεωθούν στα 6 ευρώ και όχι στα 2,4 ευρώ.
Αντίστοιχα, αν δουλέψει υπερωριακά για 4η ώρα, θα πληρωθεί με προσαύξηση 60%, δηλαδή με ωρομίσθιο 9,6 ευρώ, αλλά οι εισφορές θα χρεωθούν στα 6 ευρώ.
Και στα δύο σενάρια υπάρχει η εκδοχή να ισχύσουν οι απαλλαγές ή οι μειώσεις των εισφορών από ένα όριο υπερωριών και άνω, για να μην υπάρξει μεγάλη απώλεια εσόδων στον ΕΦΚΑ.
Για παράδειγμα, η μείωση των εισφορών μπορεί να αφορά τον χρόνο υπερωριακής απασχόλησης και όχι την αποζημίωση για την υπερεργασία, ή να αφορά τις υπερωρίες μετά το 10ωρο.
Σύνδεση εργασιακού και ασφαλιστικού βίου με την ψηφιακή κάρτα
Η χρήση της κάρτας συνδέεται και με την ασφάλιση, καθώς ο εργασιακός βίος συνδέεται με την ασφάλιση και γίνεται ευκολότερος ο έλεγχος για την εισφοροδιαφυγή.
Στο υπουργείο Εργασίας ετοιμάζεται ένα νέο πληροφοριακό σύστημα (με την επωνυμία “ΑΡΙΑΔΝΗ”), που θα καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τους μισθούς των εργαζομένων και τις εισφορές που αντιστοιχούν στις αμοιβές τους και τις οποίες θα πρέπει να εισπράξει ο ΕΦΚΑ.
Το κλειδί του νέου μηχανισμού είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας, που συγκεντρώνει όλα τα δεδομένα για τα ωράρια και τις αμοιβές ων εργαζομένων.
Έτσι οι μισθοί που καταχωρούνται στο σύστημα Εργάνη μέσω της ψηφιακής κάρτας θα συνδέονται με τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις για την απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών.
Τα οφέλη που θα προκύψουν για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις είναι πολλά.
Ειδικότερα:
1. Αναμένεται σημαντική μείωση του διοικητικού βάρους και κόστους στις επιχειρήσεις, καθώς θα υπάρχει ένας ενιαίος κόμβος δήλωσης στοιχείων σχετικών με την εργασία και θα εξαλειφθεί η ανάγκη πολλαπλών καταχωρήσεων-δηλώσεων σε διαφορετικά συστήματα για παρόμοια και αλληλεπικαλυπτόμενα στοιχεία.
2. Θα διασφαλιστεί η άμεση, σε πραγματικό χρόνο διασταύρωση δηλωθέντων στοιχείων μισθών και εισφορών.
3. Θα ενισχυθεί σημαντικά το έργο των ελεγκτικών μηχανισμών για την πάταξη της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, της εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής.
* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Κεφάλαιο”
Πηγή: capital.gr