ΟΛΣΑ: Tο «Λεσβιακό Ημερολόγιο» παρουσιάζει τον 15ο τόμο του στην Αθήνα στις 14 Φεβρουαρίου

347775744_1641467932947727_5621088250003939342_n (1)

Συνεχίζει την πλούσια δουλειά της στην καταγραφή και διάδοση της λαογραφικής και πολιτιστικής παράδοσης της Λέσβου η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής. Στα πλαίσια αυτά η ΟΛΣΑ θα πραγματοποιήσει εκδήλωση με θέμα «15 χρόνια & 15 τόμοι Λεσβιακού Ημερολογίου» του Παναγιώτη Σκορδά, όπου θα παρουσιαστεί ο τελευταίος τόμος του, την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, στις 17.00, στο Cafe ΙΑΝΟΣ (Σταδίου 24) και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι YouTube του ΙΑΝΟΥ.

Θα μιλήσουν:

Κώστας Ακρίβος, φιλόλογος, συγγραφέας

Χριστόδουλος Τσακιρέλλης, δικηγόρος, συγγραφέας, π. πρόεδρος ΟΛΣΑ

Λίτσα Καπετάνου, επιμελήτρια αρχείου Μίλτου Κουντουρά

Παναγιώτης Σκορδάς, φιλόλογος, υπεύθυνος και επιμελητής του Λεσβιακού Ημερολογίου

Προλογίζει και παρουσιάζει ο Νεκτάριος Βακάλης, δημοσιογράφος, πρόεδρος της ΟΛΣΑ

Όπως αναφέρει η ΟΛΣΑ: «Το εξώφυλλο του τόμου του 2025 κοσμεί πίνακας της Γεραγώτισσας καταξιωμένης εικαστικού Ηώς Αγγελή, το οπισθόφυλλο έργο της Βικτώριας Νιάνιου, ενώ τα κοσμήματα είναι του Στράτου Ζάνταλη. Για το έργο και τη διαδρομή της Ηώς Αγγελή υπάρχει ειδικό πολυσέλιδο αφιέρωμα. Γράφουν ο Νίκος Σηφουνάκης και η Λίτσα Καπετάνου.

Το δεύτερο αφιέρωμα είναι για τον Πλωμαρίτη λογοτέχνη, δικηγόρο, δημοσιογράφο Ξενοφώντα Μαυραγάνη. Για τη ζωή και το πολυδιάστατο έργο του γράφουν οι: Δημήτρης Κόκορης, Χρήστος Ζαφείρης, Γιώργος Γιαννόπουλος, Έλενα Σοφιανού, Νίκος Δέτσης, Θανάσης Καλαμάτης, Παναγιώτης Σκορδάς.

Το τρίτο αφιέρωμα είναι για τη μεγάλη μας λυρική ποιήτρια, τη Σαπφώ. Γράφουν οι: Τασούλα Καραγεωργίου, Συμώνη Κατραμάδου, Δημήτρης Αναγνωστής και Μάγδα Αναγνωστή.

Το τέταρτο είναι για τη Μυτιληνιά Ολυμπιονίκη Μηλένα Κοντού. Καταγράφεται λεπτομερώς η αθλητική της διαδρομή μαζί με πλουσιότατο φωτογραφικό υλικό.

Η υπόλοιπη ύλη του τόμου είναι τα ταξινομημένη στις παρακάτω ενότητες: Πρώτη Γραφή – Πρώτη Ανάγνωση (ποιήματα και διηγήματα των: Θόδωρου Μαραγκού, Δάφνης Βλουμίδη, Μαρίτας Στεφανέλλη, Κατερίνας Δουκάκη – Κουτσουρίδου, Πηνελόπης Κουρτζή, Ιγνάτιου Μαρμαρέλλη, Μάρως Ματθαίου), Αρχαιολογία. Νεώτερη Ιστορία, Εκκλησιαστική Ιστορία, Εικαστικά, Φωτογραφία, Νεοελληνική Γραμματεία, Ανθρώπων Έργα, Αλησμόνητες Πατρίδες, Πολιτική Ιστορία, Ιστορίες στη ντοπιολαλιά – Λαογραφία, Βιομηχανική Αρχαιολογία, Πατριδογνωσία, Η Λέσβος – Ο Χρόνος – Οι Άνθρωποι – Οι Ιστορίες τους….

Στην τελευταία ενότητα ο αναγνώστης θα διαβάσει τα παρακάτω: Παναγιώτης Σκορδάς – Μιχάλης Πολυπαθέλλης: Ευριπίδης Θυμέλης (1927 – 2024): Ο «Νέστορας» της Λεσβιακής τυροκομίας, Αναστασία Ζήση: Ο Μιχαήλ Γούτος και η συμβολή του στη διεθνή προβολή της Λέσβου, Έφη Δημητράκα: Η ιστορία του ξενοδοχείου «Λέσβιον» μέσα από τα μάτια του Ακίνδυνου Δημητράκα.

Παραθέτουμε τίτλους μερικών ακόμα εργασιών: Μαρία Γιαννίκου: Οι διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων στον ελλαδικό χώρο και ιδιαίτερα στη Λέσβο, Γιάννης Κωνσταντέλλης: Το χρονικό του μεγάλου σεισμού (1867) στη Λέσβο, Άννα Ανδρέου: Το καφενεδάκι της Κρατήγου, Δέσποινα Ανδρέου: Μητροπολίτης Μηθύμνης Διονύσιος Μηνάς, Μάγδα Αναγνωστή: Ευστάθιος και Περικλής Μπούκας, οι Αμερικάνοι, Κωστής Βουγιούκας: Ο κλαδος της Αγίας Παρασκευής, Βασίλειος Γεώργας: Στοιχεία της γλωσσικής συμπεριφοράς του Αργύρη Εφταλιώτη, Συμεών Γρ. Σταμπουλού: Στοιχεία για μιαν «αντιδικία» στον Στράτη Μυριβήλη και τον Γιάννη Σκαρίμπα, Jorge Ruiz Duenas : Δημήτρης Γέρος και Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, Αλέκος Κιουρέλλης: Οι υπέροχες πόρτες της Λέσβου, Χριστόδουλος Τσακιρέλλης: Το Χριστιανοχώρι της Περγάμου, Μιχάλης Κατανάκης: Ταξίδι στη Μηχανιώνα, Στράτος Σαλαβός: Οι Δήμαρχοι της Μεταπολίτευσης, Στρατής Πάντας: Από την ιστορία του Πολιχνίτου τη δεκαετία του 1940, Γιάννης Παπάνης: Γλωσσικά μπερδέματα: «Βουλές (ευκολίες) των … αρχοντικών σπιτιών», Μιχάλης Πολυπαθέλλης: Μένα μι συμφέν (ει) α κάθουμι, Στρατούλα Μουτζουρέλλη – Κωμαϊτου: Ξιμπαμπούλα, ξιμπαμπλέλ και παπούτσα, Γιάννης Τυροβολάς: Φωτογραφίζοντας τα Βιομηχανικά Παράκοιλα, Νίκη Ταστάνη: Το ελαιοτριβείο δι’ ατμού Γεωργίου Καμπεζά στα Παράκοιλα, Γιάννης Αγριτέλλης: Λίγες φωτογραφίες πολλές σκέψεις, Αθανάσιος Φραγκούλης: Σκουτάρος Λέσβου. Γλωσσικό σημείωμα σχετικό με την ονομασία του χωριού.

Το Λεσβιακό Ημερολόγιο 2025 ανοίγει με εισαγωγικό σημείωμα του Παναγιώτη Σκορδά και κλείνει με τα βιογραφικά όλων των συνεργατών.

(Συντελεστές: Ιδέα –Ανάπτυξη – Συντονισμός – Διορθώσεις – επιμέλεια: Παναγιώτης Σκορδάς, Φιλολογική φροντίδα – διορθώσεις: Τζάνος Στεφανέλλης, Σχεδιασμός – σελιδοποίηση: Τάκης Βαλάκος, Εκδόσεις: Δούκα, Συνεκδότης: Ανακύκλωση Αιγαίου ΑΕΒΕ)».

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ