Τη διάψευση μέσω πηγών του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στα περί «αναβολής επ’ αόριστον του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) με ευθύνη της Ελλάδας» προκάλεσε χθες δημοσίευμα στον τουρκικό Τύπο, σύμφωνα με το οποίο η συνάντηση κορυφής Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Αγκυρα που ήταν προγραμματισμένη – όπως ανέφερε το δημοσίευμα – για τον Μάρτιο αναβάλλεται επ’ αόριστον καθώς «η Αθήνα αναγκάστηκε να κάνει ένα βήμα πίσω μετά τη σκληρή αντίδραση της Τουρκίας στις υποθαλάσσιες έρευνες της Ελλάδας στα ανοιχτά της Κάσου». «Δεν υπάρχει αναβολή της συνάντησης» διεμήνυσε το τουρκικό ΥΠΕΞ, σημειώνοντας πως «η είδηση δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα». Από την Αγκυρα, επιπλέον, τονίστηκε πως η ημερομηνία διεξαγωγής του ΑΣΣ «δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα», ωστόσο υπογραμμίστηκε πως «οι δύο πλευρές συνεχίζουν να εργάζονται για να καθορίσουν μια κατάλληλη ημερομηνία και για τις δύο πλευρές το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους».
Γεγονός πάντως παραμένει πως η νέα συνάντηση στην Αγκυρα, που είχε αρχικά τοποθετηθεί για τις αρχές του 2025 και συγκεκριμένα στα τέλη Ιανουαρίου έως και τις αρχές Φεβρουαρίου, έχει μετατεθεί χρονικά εξαιτίας μιας σειράς εξελίξεων όπως είναι η αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο, οι εξελίξεις στη Συρία και η έντονη κινητικότητα στο Κυπριακό που για την ελληνική διπλωματία αποτελεί βασική προτεραιότητα. Εν αναμονή και της πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό (με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να ανακοινώνει προσεχώς την οριστική ημερομηνία διεξαγωγής της εντός του Μαρτίου), όπως όλα δείχνουν, ούτε ο μήνας Μάρτιος δείχνει ένα ευνοϊκό χρονικό παράθυρο για το ΑΣΣ διότι, συν τοις άλλοις, εκεί (από 28 Φεβρουαρίου έως και 29 Μαρτίου) τοποθετείται και το Ραμαζάνι. Οπότε, με δεδομένο ότι ο μήνας Απρίλιος για την Ελλάδα περιλαμβάνει και τη θρησκευτική γιορτή του Πάσχα (20 Απριλίου), δεν αποκλείεται τελικά η συνάντηση κορυφής Μητσοτάκη – Ερντογάν να πραγματοποιηθεί ακόμα και τον Μάιο, επιβεβαιώνοντας έτσι και το πλαίσιο που δίνει το τουρκικό ΥΠΕΞ, μιλώντας για «πρώτο εξάμηνο» του 2025.
Στην Ιορδανία
Στο σενάριο αυτό συνηγορεί και η δυστοκία Γεραπετρίτη – Φιντάν να καταλήξουν σε μία ημερομηνία, παρά τις τρεις κατ’ ιδίαν επαφές που έχουν μεσολαβήσει και τις δύο πρόσφατες τηλεφωνικές επικοινωνίες. Ελλάδα και Τουρκία φαίνεται πως στον παρόντα χρόνο προκρίνουν, εν μέσω ρευστού γεωπολιτικού τοπίου, τις αναγκαίες επαφές με τους κρίσιμους παίκτες στη Μέση Ανατολή. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η περιοδεία Γεραπετρίτη στη Μέση Ανατολή, με σταθμούς σε Κατάρ, Ισραήλ, Παλαιστινιακά Εδάφη και Ιορδανία, από όπου και εξέπεμψε το μήνυμα πως η Ελλάδα στηρίζει τη σταθερότητα στην περιοχή, υπογραμμίζοντας πως θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την αύξηση ανθρωπιστικής βοήθειας. Στο πλαίσιο της περιοδείας, εξάλλου, εξεταζόταν και μια επίσκεψη Γεραπετρίτη στη Δαμασκό.
Ο αέρας έφερε φρεγάτα
Την ίδια ώρα, η Τουρκία συνεχίζει να παρακολουθεί τον πλου των υπό ιταλική σημαία Ievoli Relume και NG Worker πλοίων που πραγματοποιούν μετρήσεις για την πόντιση του καλωδίου της ηλεκτρικής διασύνδεσης βορείως της Κρήτης. Το «Ievoli Relume» βρίσκεται πλέον στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κάσου, βάσει της νεότερης Navtex που εκδόθηκε για αυτό, προσθέτοντας μία επιπλέον διαδρομή μεταξύ των δύο νησιών.
Στην περιοχή πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι που όπως φαίνεται ήταν αρκετοί για να… θέσουν σε δοκιμασία τη «ναυτοσύνη» του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Για να μην υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις με την κορβέτα, το τουρκικό ναυτικό αναγκάστηκε να την αποσύρει από την περιοχή και να την αντικαταστήσει με φρεγάτα, προκειμένου να μπορεί να «σταθεί» χωρίς προβλήματα με τη φουρτούνα. Πρόκειται για μία από τις οκτώ παλαιές φρεγάτες του τουρκικού στόλου, τις οποίες το τουρκικό επιτελείο χρησιμοποιεί εντατικά προτού τις αποσύρει, αντικαθιστώντας τες με τις νέες, τουρκικής κατασκευής, κλάσης Istanbul.
Στην παρούσα φάση δύο από αυτές είναι στα ανοικτά της Λιβύης και άλλες δύο στη Σομαλία συνοδεύοντας το «Oruc Reis» που διενεργεί έρευνες για υδρογονάνθρακες στα ανοιχτά των ακτών της αφρικανικής χώρας. Κοντά στο «Ievoli Relume» παραμένει η ελληνική φρεγάτα και το σκάφος του Λιμενικού, αναγκάζοντας και το τουρκικό σκάφος με τη σειρά του να διατηρεί την απόσταση των δέκα ναυτικών μιλίων. Μέχρι χθες το βράδυ ο υδρογραφικός σταθμός Ηρακλείου δεν είχε εκδώσει νέα οδηγία προς ναυτιλλομένους, κάτι που σημαίνει πως μετά τη λήξη της ισχύουσας, τα δύο ιταλικά σκάφη θα αποσυρθούν.
Πηγή: tanea.gr