Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας επεσήμανε τις πέντε περιοχές στη Σαντορίνη, στις οποίες υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κατολισθήσεων.
Η παραπάνω αναφορά έγινε κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στην οποία συμμετείχε ο κ. Λέκκας, μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια.
Κίνδυνος κατολισθήσεων: Οι πέντε περιοχές
Ο Ευθύμιος Λέκκας, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, τόνισε ότι η Σαντορίνη παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο κατολισθήσεων κατά μήκος της καλντέρας, κάτι που καθιστά αναγκαία τη λήψη προληπτικών μέτρων.
Όπως ανέφερε, η ομάδα του έχει ήδη χαρτογραφήσει τις ευάλωτες ζώνες και έχει εντοπίσει πέντε περιοχές όπου απαιτείται άμεση δράση. Αυτές είναι:
- Ο Παλαιός Λιμένας Φηρών
- Το Λιμάνι Αθηνιός
- Το οδικό δίκτυο στον Όρμο
- Η Οία, με έμφαση στις περιοχές Αμμούδι και Αρμένη
- Η Θηρασιά (ο οικισμός Κόρφου και το ανάντι τμήμα του Μονοπατιού)
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα η λήψη μέτρων ξεκινά πρώτα από το λιμάνι Αθηνιός, «απ’ όπου διέρχονται κάθε χρόνο 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι».
Έπειτα ακολουθεί ο παλιός λιμένας, κάτω από τα Φηρά, απ’ όπου διέρχονται περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο.
Οι δηλώσεις του κ. Λέκκα:
Σαντορίνη: Τα σημεία που πρέπει να ληφθούν μέτρα
Μητσοτάκης: «Σύνθετο και περίπλοκο το φαινόμενο»
Ολοκληρώνοντας τις τοποθετήσεις στην ενημέρωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε το βαθμό δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες, καθώς είναι μπροστά σε ένα «εξαιρετικά σύνθετο και περίπλοκο φαινόμενο».
«Πρώτα και πάνω από όλα η Πολιτεία οφείλει να εμπιστεύεται τους επιστήμονες. Δεν μπορεί κανείς να κάνει καμία πρόβλεψη, αλλά είμαστε σήμερα πιο αισιόδοξοι σε σχέση με ό,τι ήμασταν χθες», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο.
«Η επιστήμη πρέπει να μας βοηθήσει, ώστε σύνθετα φαινόμενα να μας τα απλοποιεί. Οι νησιώτες να είναι ψύχραιμοι και να συνεργάζονται με τις αρχές» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα αναφέρθηκε και στην «κουλτούρα της πολιτικής προστασίας», σημειώνοντας: «Κάναμε μεγάλη άσκηση στην Κρήτη, η Πολιτική Προστασία πρέπει να γίνει κουλτούρα, ώστε η κοινωνία να αντιμετωπίζει τέτοιες κρίσεις με αποτελεσματικότητα. Κλείνω με την παρότρυνση για τους νησιώτες μας, να είναι ψύχραιμοι να συνεργάζονται με τις Αρχές και η εκτίμηση για το φαινόμενο θα είναι καθημερινή».
Πηγή: in.gr