Σε… συναγερμό η κυβέρνηση για τους σεισμούς

Σε… συναγερμό η κυβέρνηση για τους σεισμούς

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Σε κατάσταση…κόκκινου συναγερμού τελεί η κυβέρνηση, τη στιγμή που ο εγκέλαδος εξακολουθεί να ταράζει, με μεγάλη συχνότητα, τη Σαντορίνη, την Αμοργό και τα γύρω νησιά των Κυκλάδων. Με καταγεγραμμένες από την 1η Φεβρουαρίου 300 δονήσεις, οι οποίες είχαν μέγεθος μεγαλύτερο από τρία Ρίχτερ, το Μέγαρο Μαξίμου και τα συναρμόδια υπουργεία παρακολουθούν την εξέλιξη της ακολουθίας και βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τους ειδικούς επιστήμονες, θέτοντας επί τάπητος όχι μόνο την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού, αλλά και άπαντα τα σενάρια όσον αφορά στη συνέχεια της σεισμικής δραστηριότητας.

Ο πρωθυπουργός, με την επιστροφή του από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής των “27” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε χθες το απόγευμα ακόμα έναν κύκλο ενημέρωσης από τους επικεφαλής των επιστημονικών ομάδων. Η αξιολόγηση της κατάστασης σε Σαντορίνη και Αμοργό είναι συνεχής και στο πλαίσιο αυτό στη μία το μεσημέρι συγκαλείται σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, στην οποία θα δώσει το “παρών” και θα τοποθετηθεί ο κ. Μητσοτάκης. Στη σύσκεψη, πέραν του αρμόδιου υπουργού, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος θα κωδικοποιήσει τις βασικές ενέργειες πρόληψης και κινητοποίησης, θα συμμετάσχουν με παρουσιάσεις τους οι καθηγητές Παπαζάχος, Νομικού, Συνολάκης και Λέκκας. “Αυτό που έχει αξία είναι να μειώνεις τις πιθανότητες του κινδύνου και σε περίπτωση κάποιου μεγαλύτερου κινδύνου να είσαι προετοιμασμένος και με προειδοποιητικά μηνύματα και με την ΕΜΑΚ που είναι εκεί και με μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες που έχει λάβει το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, γιατί η πρόληψη σε αυτές τις περιπτώσεις, όσο μπορεί να υπάρχει πρόληψη, είναι το μόνο που μπορεί να κάνει το Κράτος”, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Συνεχείς συσκέψεις

Στη χθεσινή διευρυμένη διυπουργική σύσκεψη, παρουσία του κ. Κικίλια, στην πρώτη γραμμή βρέθηκαν οι τρόποι και η αντιμετώπιση ενός ενδεχομένως μεγαλύτερου συμβάντος στα νησιά της Σαντορίνης και της Αμοργού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του καθηγητή Γεωφυσικής Κώστα Παπαζάχου, το ρήγμα είναι μικρότερο του ρήγματος της Αμοργού που ακόμα και αν διαρρηχθεί θα δώσει μικρότερης ισχύς σεισμούς από εκείνο του 1956, με τους σχεδιασμούς της Πολιτείας να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

-Τους χώρους καταφυγής του πληθυσμού.

-Τη σίτιση του πληθυσμού.

-Τη μεταφορά των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Σε χρόνο παράλληλο, αυξημένη είναι η ετοιμότητα τόσο της περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου, όσο και των οκτώ ΕΜΑΚ της επικράτειας. Στη Σαντορίνη βρίσκεται από χθες, προκειμένου να συμβάλει (εφόσον αυτό απαιτηθεί) το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο “Όλυμπος”, ενώ στο νησί οι δυνάμεις έχουν ενισχυθεί με 51 πυροσβέστες και εννέα οχήματα. Στη Νάξο, επίσης, βρίσκεται σε ετοιμότητα ένα ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος, με εναέριους διασώστες, ενώ δυνάμεις βρίσκονται στην Αμοργό, την Ίο, την Ανάφη και την Αστυπάλαια. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ