Τραμπ: Θέλει να την μετατρέψει τη Γάζα σε… Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής

Τραμπ

Σάλος έχουν προκαλέσει οι αδιανόητες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ μετά τη συνάντησή του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για το μέλλον της Γάζας.

Οι ΗΠΑ θα «αναλάβουν» τη Γάζα που τους «ανήκει», αφού εκτοπίσουν τους Παλαιστίνιους σε κάποιο άλλο μέρος προκειμένου να προχωρήσει ένα «έκτακτο σχέδιο ανάπλασης» που όπως ισχυρίστηκε ο Τραμπ, θα μπορούσε να μετατρέψει τον θύλακα στη «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής».

Η κυβέρνησή του, είπε, θα ηγηθεί της οικονομικής ανάπτυξης στη Γάζα για την «παροχή απεριόριστου αριθμού θέσεων εργασίας για τους κατοίκους της περιοχής».

Η δήλωση προκάλεσε σοκ εντός και εκτός ΗΠΑ καθώς ανατρέπει δεκαετίες αμερικανικής πολιτικής για το παλαιστινιακό ζήτημα, ενώ ρίχνει βαριά σκιά στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν για την εφαρμογή της δεύτερη φάσης της συμφωνίας εκεχειρίας στη Γάζα.

«Οι ΗΠΑ θα αναλάβουν τη Λωρίδα της Γάζας και θα κάνουμε και εμείς δουλειά εκεί. Θα μας ανήκει», δήλωσε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του θα είναι υπεύθυνη για την εκκαθάριση των κατεστραμμένων κτιρίων και την αποσυναρμολόγηση “επικίνδυνων βόμβων που δεν έχουν εκραγεί και άλλων όπλων”.

Χαμάς: Συνταγή χάους – Ο λαός μας δεν θα επιτρέψει να περάσουν αυτά τα σχέδια

Η Χαμάς καταδίκασε γρήγορα την πρόταση ως «συνταγή για τη δημιουργία χάους και έντασης στην περιοχή».

«Ο λαός μας στη Λωρίδα της Γάζας δεν θα επιτρέψει να περάσουν αυτά τα σχέδια», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

«Αυτό που απαιτείται είναι ο τερματισμός της κατοχής και της επίθεσης εναντίον του λαού μας, όχι η εκδίωξή του από τη γη του. Ο λαός μας στη Γάζα έχει ματαιώσει τα σχέδια εκτοπισμού και απέλασης αντέχοντας στους βομβαρδισμούς για περισσότερους από 15 μήνες».

Χωρίς να εξηγεί πώς θα επιβληθεί το «μακροπρόθεσμο» όπως είπε «σχέδιο ιδιοκτησίας» του θύλακα, ο Τραμπ είπε «όλοι με τους οποίους μίλησα αγαπούν την ιδέα να αποκτήσουν οι ΗΠΑ αυτό το κομμάτι γης, να το αναπτύξουν και να δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας σε κάτι που θα είναι υπέροχο».

Δεν διευκρίνισε ποιοι ενθουσιάστηκαν από την ιδέα αυτή που περιλαμβάνει τον εκτοπισμό των Παλαιστίνιων σε άλλες χώρες με «ανθρωπιστική καρδιά».

Τραμπ

Διαδηλώσεις στην Ουάσιγκτον για την «υποδοχή» του Νετανιάχου

«Όχι» από τα συμμαχικά αραβικά κράτη

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν τη συνάντησή του με τον Νετανιάχου, πέντε αραβικά κράτη – Αίγυπτος, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, ΗΑΕ – έστειλαν από κοινού επιστολή στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να δεχτούν τον εκτοπισμό των Παλαιστίνιων και προειδοποιώντας την αμερικανική ηγεσία ότι μία τέτοια «ιδέα» ενέχει ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ακόμα ότι η Γάζα – από γη των Παλαιστινίων- θα μπορούσε να γίνει το σπίτι των «ανθρώπων του κόσμου».

«Νομίζω ότι θα την μετατρέψετε σε ένα διεθνές, απίστευτο μέρος. Νομίζω ότι οι δυνατότητες της Λωρίδας της Γάζας είναι απίστευτες. Και νομίζω ότι όλος ο κόσμος – εκπρόσωποι από όλο τον κόσμο θα βρίσκονται εκεί και θα ζουν εκεί. Και Παλαιστίνιοι θα ζήσουν εκεί», είπε.

Ερωτηθείς αν θα μπορούσαν να σταλούν Αμερικανοί στρατιώτες στη Γάζα για να διατηρήσουν την ασφάλεια, ο Τραμπ είπε ότι είναι μια πιθανότητα.

«Όσον αφορά τη Γάζα, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο. Αν είναι απαραίτητο, θα το κάνουμε», είπε.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος επαίνεσε τον Τραμπ ως τον «μεγαλύτερο φίλο» που είχε ποτέ το Ισραήλ, δήλωσε ότι το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου αξίζει «να έχει την προσοχή μας» και θα μπορούσε να «αλλάξει την ιστορία».

«Βλέπει ένα διαφορετικό μέλλον για αυτό το κομμάτι γης που υπήρξε το επίκεντρο τόσων τρομοκρατικών ενεργειών, τόσων επιθέσεων εναντίον μας και τόσων δοκιμασιών», είπε ο Νετανιάχου.

Αντιδράσεις

Οι δηλώσεις Τραμπ προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις.

«Ουσιαστικά λέει ότι, επισήμως, η πολιτική των ΗΠΑ είναι πλέον η καταστροφή της παλαιστινιακής κοινωνίας, ο διασκορπισμός των Παλαιστινίων σε γειτονικές χώρες και, επιπλέον, ότι οι ΗΠΑ θα έρθουν και θα κατέχουν παλαιστινιακά εδάφη επ’ αόριστον», δήλωσε στο Al Jazeera ο πολιτικός αναλυτής και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Omar Baddar.

«Δεν ξέρω σε ποιον πλανήτη ζούμε, όπου αυτές οι δηλώσεις βγαίνουν από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ο Abed Ayoub, εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανο-αραβικής Επιτροπής κατά των Διακρίσεων (ADC), χαρακτήρισε την πρόταση του Τραμπ «τρομακτική» και «παράλογη».

«Θα ήταν αντίθετη με όλους τους κανόνες και το διεθνές δίκαιο. Αυτό δεν είναι κάτι που θα επιτρεπόταν να συμβεί», δήλωσε ο Ayoub στο Al Jazeera.

«Αλλά σε αυτό το σημείο, πρέπει να αναρωτηθείτε αν κοιτάξετε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο: Πόσο νοιάζεται πραγματικά η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, για το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες;»

Ο Ahmed Fouad Alkhatib, ένας Παλαιστίνιος-Αμερικανός που είναι μόνιμος ανώτερος συνεργάτης στο Atlantic Council, δήλωσε ότι η Γάζα δεν είναι ένα «σχέδιο ανάπτυξης ακινήτων για την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για να το αποκτήσει ή να το αναλάβει».

«Η Γάζα ανήκει στον παλαιστινιακό λαό. Η απόσπαση της προσοχής από την ανάγκη να δρομολογηθεί πολιτικός μετασχηματισμός για να διασφαλιστεί ότι η Χαμάς δεν θα παραμείνει στον έλεγχο είναι περιττή και επιζήμια», δήλωσε ο Alkhatib στο Χ.

Καλεί σε εθνοκάθαρση

Οι Δημοκρατικοί αντέδρασαν επίσης στην πρόταση του Τραμπ.

Η Rashida Tlaib, η μοναδική Παλαιστίνια του αμερικανικού Κογκρέσου, κατηγόρησε τον Τραμπ ότι «καλεί ανοιχτά σε εθνοκάθαρση, ενώ κάθεται δίπλα σε έναν εγκληματία πολέμου γενοκτονίας».

«Είναι απολύτως εντάξει να αποκόπτει τους εργαζόμενους Αμερικανούς από τα ομοσπονδιακά κονδύλια, ενώ η χρηματοδότηση προς την ισραηλινή κυβέρνηση συνεχίζει να ρέει», δήλωσε η Tlaib, η οποία εκπροσωπεί την περιφέρεια στο Μίσιγκαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων, στο X.

Ο Κρις Μέρφι, Δημοκρατικός γερουσιαστής του Κονέκτικατ, δήλωσε ότι η πρόταση του Τραμπ ήταν μια προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή από τις αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό.

«Έχω νέα για εσάς – δεν θα καταλάβουμε τη Γάζα», δήλωσε ο Μέρφι στο X. “Αλλά τα μέσα ενημέρωσης θα επικεντρωθούν σε αυτό για λίγες ημέρες και ο Τραμπ θα έχει καταφέρει να αποσπάσει την προσοχή όλων από την πραγματική ιστορία – οι δισεκατομμυριούχοι που καταλαμβάνουν την κυβέρνηση για να κλέψουν από τους απλούς ανθρώπους”.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καλέσει την Αίγυπτο και την Ιορδανία να δεχθούν εκτοπισμένους Παλαιστίνιους, αλλά τα αραβικά κράτη έχουν απορρίψει τις εκκλήσεις του, προειδοποιώντας ότι η επανεγκατάσταση των κατοίκων του θύλακα θα κινδύνευε να επιδεινώσει τις συγκρούσεις στην περιοχή και να υπονομεύσει τις προσπάθειες για την επίτευξη λύσης δύο κρατών.

Απαντώντας στις προτάσεις του Τραμπ, η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι θα αντιταχθεί σε κάθε προσπάθεια εκτοπισμού των Παλαιστινίων και ότι δεν θα συνάψει σχέσεις με το Ισραήλ χωρίς τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Δυναμιτίζει τις συνομιλίες

«Η πρόταση να φύγουν οι κάτοικοι της Γάζας από τη Γάζα θα αντιμετωπίσει σημαντικές νομικές, πολιτικές και πρακτικές προκλήσεις και πιθανότατα θα συναντήσει την έντονη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και των περιφερειακών φορέων», δήλωσε στο Al Jazeera ο Alam Saleh, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.

Η έκτακτη πρόταση του Τραμπ ρίχνει ένα πέπλο αβεβαιότητας πάνω από τον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων για την παράταση της εύθραυστης εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Η αρχική εκεχειρία 42 ημερών, η οποία προβλέπει την απελευθέρωση 33 ισραηλινών αιχμαλώτων και σχεδόν 2.000 παλαιστίνιων κρατουμένων, λήγει την 1η Μαρτίου.

Την Τρίτη, εκπρόσωπος της παλαιστινιακής ομάδας Χαμάς δήλωσε ότι άρχισαν διαπραγματεύσεις για μια δεύτερη φάση της εκεχειρίας. Εάν υπάρξει συμφωνία, η φάση αυτή θα προβλέπει την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα και την απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων.

Ο Τραμπ αμφισβήτησε την Τρίτη την ισχύ της συμφωνίας και την πιθανότητα να διαρκέσει.

«Τα χτυπήματα θα μπορούσαν να ξεκινήσουν αύριο», δήλωσε ο Τραμπ. «Δεν έχουν μείνει πολλά για να χτυπήσουμε».

Με πληροφορίες από Al Jazeera



Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ