Επιστρέφει το Φεστιβάλ Irida Visions – Μέρες Πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης ΕΚΠΑ

irida 2025

To Irida Visions – Μέρες Πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης ΕΚΠΑ, ένα φεστιβάλ που έχει καθιερωθεί ως θεσμός τα τελευταία δύο ακαδημαϊκά έτη, πραγματοποιώντας επιτυχώς περισσότερες από 100 εκδηλώσεις μέχρι σήμερα, επιστρέφει με ένα νέο κύκλο εκδηλώσεων γεμάτο προβολές, masterclasses και workshops.

Το φεστιβάλ είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας του Κινηματογραφικού, Φωτογραφικού, Θεατρικού και Χορευτικού Τομέα του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Π.Α.). Ο Π.Ο.Φ.Π.Α. από την ίδρυσή του τη δεκαετία του ΄80 έως και σήμερα αποτελεί χώρο έκφρασης και συνάντησης φοιτητών και μη, οι οποίοι με την αφιλοκερδή τους δράση έχουν καταφέρει να καθιερώσουν τον ΠΟΦΠΑ ως πολιτιστικό σημείο αναφοράς στην Αθήνα, αλλά και να εξελιχθούν καλλιτεχνικά σε προσωπικό επίπεδο.

Το φεστιβάλ ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2022 με στόχο την επαναφορά στην κανονικότητα και την ομαλή επαναλειτουργία της Πανεπιστημιακής Λέσχης, ύστερα από τη δυστοπική παράλυση που επέφερε η πανδημία σε όλες τις δραστηριότητες και ιδίως στον τομέα της τέχνης. Παράλληλα, μετά την ψήφιση του άρθρου 296 του Νομοσχεδίου 4777/2021 για την παιδεία που κατέστησε αβέβαιη την λειτουργία του ΠΟΦΠΑ και την αδιάκοπη συνέχεια των δραστηριοτήτων του (καταργώντας την αυτοτελή νομική προσωπικότητα των πανεπιστημιακών λεσχών), το φεστιβάλ αποτέλεσε και θα συνεχίσει να αποτελεί μέσο εξωστρέφειας και κινητοποίησης.

Το φεστιβάλ Ίριδα Visions συνεχίζεται, λοιπόν, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά προτάσσοντας την αγάπη για την τέχνη και την ελεύθερη πρόσβαση στην καλλιτεχνική εκπαίδευση.

Το Σάββατο 08/2 στις 20:30 θα πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο Ίριδα (Ακαδημίας 55) μια ειδική εκδήλωση με τίτλο POLARITIES: ΔΙΧΟΝΟΙΑ / POLARITIES: DISCORD.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Jim Hobbs, Jono Crabbe, Μαρία Γλύκα, Βασίλης Βλαστάρας, Μαρία Καραντζή, Jorge Cabieses-Valdes, Φωτεινή Κάλλε, Αναστασία, Αλεξάνδρα Αψοκάρδου, Arileia Buséu, Τατιάνα Χορέμη, Θάνος Δεσποτόπουλος (Soulis), Μάρκος Καμπουράκης, Κωνσταντίνος Κουλακμανίδης, Σίλια Οικονομίδου, Έλενα Στίγγα, Μαριτίνα Τσελέπη.

Το POLARITIES: ΔΙΧΟΝΟΙΑ συγκεντρώνει καλλιτέχνες από την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τη Χιλή, οι οποίοι δημιουργούν ζωντανά επεκτατικά κινηματογραφικά έργα χρησιμοποιώντας φιλμ 16mm, ψηφιακή προβολή, γλυπτικά στοιχεία, περφόρμανς και ηχητικά εργαλεία.

Για τη φετινή διοργάνωση, οι καλλιτέχνες εστιάζουν στην έννοια της διχόνοιας, όπως αυτή σχετίζεται με πολιτικές, κοινωνικές, πολιτισμικές και οικονομικές δομές. Το πρόγραμμα θα αναδείξει τη performative φύση των ατομικών τους έργων, ενώ παράλληλα θα παρουσιάσουν ένα νέο συνεργατικό έργο που ανταποκρίνεται στις δομές της αντίθεσης, τις κοινωνικές διχοτομίες και τις ποιητικές ή συμβολικές τους προεκτάσεις. Οι προβολές, εγκαταστάσεις και περφόρμανς θα εξαπλωθούν σε όλο τον φυσικό χώρο του κινηματοθεάτρου Ίρις.

Το Polarities είναι μια διεθνής ομάδα καλλιτεχνών από διαφορετικά ακαδημαϊκά και καλλιτεχνικά υπόβαθρα, εκπροσωπώντας φορείς όπως το Sound/Image Research Centre (University of Greenwich), το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Χιλής, την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Κολλέγιο Τέχνης και Σχεδίου Βακαλό. Πρόσφατες εκθέσεις και περφόρμανς της ομάδας έχουν φιλοξενηθεί στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Σαντιάγο (Χιλή), στο Φεστιβάλ Sound/Image 2023 (University of Greenwich, Λονδίνο) και στο Σύγχρονο Μουσείο Κρήτης στο Ρέθυμνο. Αυτή θα είναι η δεύτερη φορά που η ομάδα αναπτύσσει ένα ειδικό πρόγραμμα για το κινηματοθεάτρο Ίρις.

Ακολουθούν τα βιογραφικά των καλλιτεχνών:

Jim Hobbs
Ηνωμένες Πολιτείες
University of Greenwich
Ζει στο St. Leonards-on-Sea, Ηνωμένο Βασίλειο
Εργάζεται στο Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Ο Jim Hobbs χρησιμοποιεί διάφορα μέσα, όπως φιλμ 16mm, βίντεο, εγκαταστάσεις, σχέδιο, γλυπτική, ήχο και φωτογραφία. Το έργο του εστιάζει στις έννοιες της απώλειας, της λήθης, της ιστορίας, της μνήμης και των πράξεων μνημόνευσης. Συχνά συνεργάζεται με άλλους καλλιτέχνες και μουσικούς, διερευνώντας τη σχέση μεταξύ ήχου και εικόνας. Διδάσκει στο University of Greenwich και είναι μέλος του Sound/Image Research Centre.

Jono Crabbe
Ηνωμένο Βασίλειο
Ζει και εργάζεται στο St. Leonards-on-Sea, Ηνωμένο Βασίλειο

Ο Jono Crabbe σπούδασε Καλές Τέχνες στο Loughborough University και Μουσική & Νέα Μέσα στο Πανεπιστήμιο του Leeds. Το έργο του επικεντρώνεται στη μνήμη, τον χώρο και την περιφέρεια, χρησιμοποιώντας ηχογραφήσεις, τυπωμένο υλικό και αντικείμενα. Είναι συλλέκτης δίσκων, DJ και ιδρυτής της δισκογραφικής Coffin Factories.

Μαρία Γλύκα
Ελλάδα
Διδάσκουσα στο University of Derby, Vakalo Art & Design College
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα, Ελλάδα

Η Μαρία Γλύκα σπούδασε ζωγραφική στη Slade School of Fine Art και στην ΑΣΚΤ. Δημιουργεί εγκαταστάσεις από χαρτί και χαρτόνι, πάνω στις οποίες προβάλλει εικόνες, δημιουργώντας παράλληλες αφηγήσεις. Έχει βραβευτεί διεθνώς και έχει διδάξει στο Slade Summer School.

Βασίλης Βλαστάρας
Ελλάδα
Καθηγητής, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Αθήνα
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα

Ο Βασίλης Βλαστάρας δημιουργεί μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις και πειραματίζεται με διάφορα μέσα, όπως ζωγραφική, σχέδιο, φωτογραφία, βίντεο και διαδραστικές εγκαταστάσεις. Εξετάζει τη μνήμη, την ιστορία και τη σχέση της τέχνης με τον δημόσιο χώρο.

Φωτεινή Κάλλε
Ελλάδα
Καθηγήτρια, Σχολή Καλών Τεχνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη

Η Φωτεινή Κάλλε δημιουργεί έργα που κινούνται μεταξύ βίντεο, εγκαταστάσεων και περφόρμανς. Εστιάζει στη σχέση σώματος και πολιτισμικών δομών, τη μνήμη και τις μεταμορφώσεις του εαυτού.

Jorge Cabieses-Valdés
Χιλή
Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Χιλής
Ζει και εργάζεται στο Σαντιάγο, Χιλή

Ο Jorge Cabieses-Valdés είναι εικαστικός καλλιτέχνης και μουσικός. Έχει παρουσιάσει το έργο του διεθνώς και έχει συμμετάσχει σε residencies στη Φινλανδία και τη Νότια Κορέα. Το έργο του επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ ήχου, εικόνας και αρχιτεκτονικής.

Μαρία Καραντζή
Ηνωμένο Βασίλειο/Ελλάδα
Ζει και εργάζεται στο Σαντιάγο, Χιλή

Η Μαρία Καραντζή δημιουργεί εφήμερες εγκαταστάσεις και πειραματίζεται με τη βαρύτητα και τη λειτουργικότητα. Έχει σπουδάσει στο Goldsmiths College και την ΑΣΚΤ και έχει εκθέσει διεθνώς, ενώ έχει βραβευθεί για το έργο της.

Το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου στις 20:00, παρουσιάζεται στον κινηματογράφο Ίριδα (Ακαδημίας 55), το ντοκιμαντέρ “Avant-Drag!” που μας βάζει μέσα σε ένα κομμάτι της Αθηναϊκής Drag σκηνής.

Δέκα Drag performers αποδομούν τα ηθικά και ιδεολογικά στεγανά της Ελλάδας, καθώς διεκδικούν δίχως περιστροφές την ορατότητά τους στον δημόσιο χώρο. Η ταινία είναι ένα τραγούδι αγάπης προς την Αθήνα, μια πόλη που μπορεί να είναι καταπιεστική αλλά και καταφύγιο για τέχνη, φρικιά και σημείο περιρρέουσας δημιουργικότητας. Επίσης εξερευνά τη χρήση του δημόσιου χώρου και της περφόρμανς στο δρόμο ως πράξεις διαμαρτυρίας, ενώ ταυτόχρονα σχολιάζει το πρόβλημα του εξευγενισμού και των λιγότερο προνομιούχων Αθηναίων. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη της ταινίας Φιλ Ιερόπουλο και την καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και σκηνοθέτρια Εύα Στεφανή.

Όλες οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ έχουν δωρεάν είσοδο.

Υπάρχει δυνατότητα προκράτησης θέσεων. Η προκράτηση θα ξεκινήσει 2 μέρες πριν την κάθε εκδήλωση και ώρα 11:00 π.μ. Η προκράτηση ισχύει έως 15 λεπτά πριν την έναρξη της εκδήλωσης. Στην συνέχεια η είσοδος γίνεται με σειρά προτεραιότητας.

Την ημέρα της εκδήλωσης θα υπάρχουν επιπλέον δωρεάν εισιτήρια που θα διατίθενται στην είσοδο με σειρά προτεραιότητας.

Για περισσότερες λεπτομέρειες και προκρατήσεις θέσεων παρακαλούμε επισκεφτείτε το iridavisions.gr.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ