Γιατί δεν θα επηρεαστεί η Χαμάς από τα σχέδια του Τραμπ για τη Γάζα

Γιατί δεν θα επηρεαστεί η Χαμάς από τα σχέδια του Τραμπ για τη Γάζα

Μεταξύ των εύλογων ερωτημάτων που προκαλεί η άνευ προηγουμένου πρόταση περί αμερικανικής ιδιοποίησης των παλαιστινιακών εδαφών στη Λωρίδα της Γάζας, είναι ποιόν θέλει άραγε να πιέσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Μήπως της Χαμάς;

Σύμφωνα με ανάλυση της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης Ατλαντικό Συμβούλιο, οι προτάσεις αυτές δεν είναι τίποτα άλλο, από «παράξενες και ακραίες διακηρύξεις που παραβιάζουν δεκαετίες καθιερωμένης πολιτικής των ΗΠΑ απέναντι στη Μέση Ανατολή, το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και τους διπλωματικούς κανόνες».

Ο ειδικός εμπειρογνώμονας του Ατλαντικού Συμβουλίου σε θέματα Μέσης Ανατολής, Αχμέντ Φουάντ Αλχατίμπ, εκτιμά ότι τα σχόλια του Αμερικανικού προέδρου «μυρίζουν  μια ασυνάρτητη εξωτερική πολιτική που καθορίζεται από απειλές, όχι επιτακτική από την ηγεσία των ΗΠΑ».

Στόχος του Τραμπ, για τον ειδικό, δεν είναι  να πείσει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, που έχει δεκτός με τιμές ήρωα, αλλά τους Παλαιστίνιους και ειδικότερα τη Χαμάς.

«Ακόμα κι αν αυτές οι χώρες ήθελαν να συναινέσουν στον εκβιασμό του προέδρου, η εξωτερική βοήθεια των ΗΠΑ που λαμβάνουν είναι ανεπαρκής…»

«Η επίσκεψη του Νετανιάχου έρχεται μετά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις για την έναρξη της δεύτερης φάσης της εκεχειρίας μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ» λέει ο Αλχατίμπ, τονίζοντας ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός ενέπλεξε τον στενό του σύμβουλο, Ρον Ντέρμερ, αντί του επικεφαλής της Μοσάντ, Ντέιβιντ Μπαρνέα, καθώς οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να είναι πολιτικές και λιγότερο τεχνικές.

«Ο αναμενόμενος στόχος είναι να συνδεθεί η εφαρμογή της δεύτερης φάσης με έναν πολιτικό ορίζοντα που εκτοπίζει τη Χαμάς ως τη μοναδική αρχή στη Γάζα και εμποδίζει την ομάδα να παραμείνει στην εξουσία μετά την αποχώρηση όλων των ισραηλινών στρατευμάτων από την αποδεκατισμένη παλαιστινιακή λωρίδα».

Επιζήμια σχόλια

Ωστόσο, για τον ειδικό, δεν είναι σαφές πώς αυτές οι απειλές μπορούν αξιόπιστα να αναγκάσουν τη Χαμάς να μετριάσει και να αλλάξει τη θέση της έναντι των διαπραγματεύσεων.

«Δεν είναι επίσης σαφές εάν η ομάδα είναι επιρρεπής σε απειλές στρατιωτικής δράσης των ΗΠΑ κατά της επικράτειας ως τρόπο πρόκλησης αλλαγής συμπεριφοράς» προσθέτει. Απαντώντας στις δηλώσεις Τραμπ, εκπρόσωπος της Χαμάς, Σάμι Αμπου Ζούχρι, ξεκαθάρισε ότι «ο λαός μας στη Λωρίδα της Γάζας δεν θα επιτρέψει να περάσουν αυτά τα σχέδια…Αυτό που απαιτείται είναι να τερματιστεί η (ισραηλινή) κατοχή και επιθετικότητα εναντίον του λαού μας, όχι να τον εκδιώξουν από τη γη τους».

«Η Χαμάς έχει εξαπολύσει το πιο καταστροφικό κεφάλαιο της παλαιστινιακής σύγχρονης ιστορίας για τον λαό της Γάζας και εξακολουθεί να ενεργεί αδίστακτα σαν να απολαμβάνει τα λάφυρα του πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους ανοικοδόμησης» υποστηρίζει ο Αλχατίμπ.

Έτσι προσθέτει, πως την ίδια στιγμή η οργάνωση, δεν έχει δώσει σημάδια ότι είναι πρόθυμη να εγκαταλείψει την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να ανοικοδομηθεί. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αληθές, καθώς η οργάνωση έχει δηλώσει ότι είναι διατεθειμένη να αποσυρθεί όταν εξασφαλιστεί η ασφάλεια των αμάχων, κάτι που το Ισραήλ δεν έχει τηρήσει.

«Τα σχόλια του Τραμπ είναι εξαιρετικά επιζήμια για τις προοπτικές περιφερειακής σταθερότητας, για τα μετριοπαθή αραβικά σουνιτικά κράτη και για τις προοπτικές ομαλοποίησης Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας, με το βασίλειο να δημοσιεύει δήλωση την Τετάρτη λέγοντας ότι δεν θα προσχωρήσει στις Συμφωνίες του Αβραάμ εάν δεν υπάρχει παλαιστινιακό κράτος» υπογραμμίζει ο Αχμέντ Φουάντ Αλχατίμπ.

Κανείς δεν θέλει τέτοια σχέδια

Ο ειδικός του Ατλαντικού Συμβουλίου προσθέτει ότι η Ιορδανία και η Αίγυπτος δεν είναι σε θέση να βοηθήσουν στη διευκόλυνση της αναγκαστικής ή ακόμη και οικειοθελούς απομάκρυνσης περισσότερων από δύο εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας από τον παράκτιο θύλακα και στα αντίστοιχα εδάφη τους.

«Ακόμα κι αν αυτές οι χώρες ήθελαν να συναινέσουν στον εκβιασμό του προέδρου, η εξωτερική βοήθεια των ΗΠΑ που λαμβάνουν είναι ανεπαρκής για να δικαιολογήσει τους γεωπολιτικούς, οικονομικούς, κινδύνους και κοινωνικούς κινδύνους και τις επιπτώσεις που θα συνεπαγόταν μια τέτοια κίνηση».

Επιπλέον τέτοιες παρατηρήσεις, προσθέτει, δίνουν «καύσιμο» στους εχθρούς των ΗΠΑ, ειδικά για την Κίνα, το Ιράν και τη Ρωσία, η τελευταία από τις οποίες πιθανότατα θα δείχνει τώρα τις ενέργειες των ΗΠΑ για να δικαιολογήσουν την παράνομη και ανελέητη εισβολή τους στην Ουκρανία».

Έτσι, ο εμπειρογνώμονας καταλήγει πως η έως σήμερα πολιτική των ΗΠΑ δεν πρέπει να θυσιαστεί «για χάρη του νεο-ιμπεριαλισμού που γεννά χάος και αστάθεια ενώ διαβρώνει την εμπιστοσύνη στην ηγεσία των ΗΠΑ μεταξύ των συμμάχων τους και ενισχύει τους εχθρούς τους».

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ