Η ΕΕ κάνει στροφή στην άμυνα

Η ΕΕ κάνει στροφή στην άμυνα

Σε ένα αβέβαιο γεωπολιτικό περιβάλλον, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή και τις εμπορικές πιέσεις από τη νέα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά μια κρίσιμη συζήτηση σε αυτή τη νομοθετική περίοδο: πώς να ενισχύσει τις δαπάνες για την άμυνα. Η συνάντηση των ηγετών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, κατέληξε σε ένα σαφές μήνυμα: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να προσφέρει μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία στα κράτη-μέλη για τις αμυντικές τους δαπάνες.

Η σύνοδος κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ έθεσε στο τραπέζι διάφορες προτάσεις για την αύξηση των επενδύσεων στην άμυνα. Όσον αφορά τη δημόσια εθνική χρηματοδότηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ανοιχτή στην εξερεύνηση μεγαλύτερης ευελιξίας στους δημοσιονομικούς κανόνες ώστε να διευκολύνει τις αμυντικές δαπάνες. Σε αυτό προστίθεται η επέκταση των δανείων που μπορεί να διαθέσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ) για έργα αυτού του είδους, καθώς και η εκσυγχρονισμένη πολιτική χρηματοδότησης του τραπεζικού τομέα.

Οι αμυντικές δαπάνες

Η νέα Συμφωνία Σταθερότητας και Ανάπτυξης προβλέπει ότι «σε εξαιρετικές συνθήκες πρέπει να λαμβάνονται εξαιρετικά μέτρα» για την αύξηση των αμυντικών δαπανών, εξήγησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξη Τύπου. «Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετική στιγμή», δήλωσε,. Πρόσθεσε ότι η Κομισιόν θα επιτρέψει μεγαλύτερη «ευελιξία στις αμυντικές δαπάνες και επενδύσεις και περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για τα κράτη-μέλη».

Μία από τις προτάσεις που εξετάζονται είναι η τροποποίηση της πολιτικής δανειοδότησης από τον οργανισμό που διοικείται από τη Νάντια Καλβίνιο, ώστε να επεκταθεί πέρα από τα έργα διπλής χρήσης (πολιτικά και στρατιωτικά), που χρηματοδοτεί σήμερα.

Επιπλέον, η φον ντερ Λάιεν επισήμανε τον ρόλο του τραπεζικού τομέα, ο οποίος παραδοσιακά είναι «απρόθυμος να χρηματοδοτήσει αυτού του είδους τα έργα», εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμα της ΕΤΕ και θα εκσυγχρονίσει την πολιτική του.

Στο τραπέζι υπήρχαν επίσης προτάσεις από κράτη-μέλη, όπως η Πολωνία και η Ελλάδα, οι οποίες τον περασμένο Μάιο παρουσίασαν στην ΕΕ ένα σχέδιο για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος. Η πρόταση έλαβε ευρεία υποστήριξη από τους ηγέτες της Ένωσης.

«Η προηγμένη αεράμυνα είναι απολύτως απαραίτητη, με βάση την εμπειρία του πολέμου που βρίσκεται στα σύνορά μας», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Συμφώνησαν όλοι

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, δήλωσε ότι οι ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης της στρατιωτικής ικανότητας, εστιάζοντας στην αεράμυνα, στους πυραύλους, στα πυρομαχικά και στη στρατιωτική κινητικότητα. Επίσης, συζήτησαν τρόπους για την «κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων» με στόχο την ανάπτυξη και την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε και να ανταποκριθούμε ενωμένοι ως Ευρωπαίοι. Πρέπει να γίνουμε ισχυρότεροι στην άμυνα. Η βιομηχανική μας βάση στον τομέα της άμυνας πρέπει να ενισχυθεί», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν, ζητώντας την αύξηση των αμυντικών δαπανών. Παρότι αυτή η συζήτηση αποτελεί ένα πρώτο βήμα, τόνισε τη σημασία του ρεαλισμού και υπογράμμισε ότι υπάρχουν προκλήσεις, όπως η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Στο τέλος της συνόδου, η απειλή επιβολής δασμών από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ήταν ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης μεταξύ των ηγετών της ΕΕ. Η φον ντερ Λάιεν διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «έτοιμη για έναν σθεναρό και εποικοδομητικό διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες». Ωστόσο, αναγνώρισε «τις πιθανές προκλήσεις αυτής της σχέσης» και διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ είναι «έτοιμη να απαντήσει αποφασιστικά».

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ