Η «Φωνή της Ελλάδας», το ραδιόφωνο της ΕΡΤ για τον Ελληνισμό της Διασποράς, τιμά την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού, με ειδικά αφιερώματα και ξεχωριστούς καλεσμένους από όλο τον κόσμο (…και όλες τις ηλικίες!).
Γλωσσολόγοι, δάσκαλοι και εκπαιδευτικοί από ελληνικά σχολεία και έδρες Νεοελληνικών Σπουδών στο εξωτερικό, καθηγητές και ιστορικοί συμμετέχουν στις εκπομπές και μιλούν για την πλούσια και «ζωντανή» ελληνική γλώσσα. Ακόμη, επικεφαλής ομογενειακών φορέων απ’ όλο τον κόσμο, μιλούν για τις εορταστικές εκδηλώσεις που προγραμματίζουν.
Το «παρών» δίνουν επιπροσθέτως Ελληνόπουλα από τα σχολεία μας στο εξωτερικό, με podcast που θα μεταδίδονται όλη την εβδομάδα (09/2/2025 – 16/02/2025).
Συγκεκριμένα:
Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025, το αφιέρωμα στη Φωνή της Ελλάδας αρχίζει στις 10:00 ώρα Ελλάδας στην εκπομπή «Πάρε τον χρόνο σου», όπου ο Προκόπης Αγγελόπουλος θα φιλοξενήσει στο στούντιο την καθηγήτρια Γλωσσολογίας και ποιήτρια, Πηνελόπη Μιχαλακοπούλου.
Την ίδια ημέρα, στις 13:00 ώρα Ελλάδας, στο πλαίσιο της ραδιοφωνικής σειράς ντοκιμαντέρ «Αφύλαχτη Διάβαση», ο Θωμάς Σίδερης θα πραγματοποιήσει μια γλωσσολογική και ιστορική διαδρομή, διερευνώντας τον ιστορικό-κοινωνικό χώρο και την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής της Θράκης μέσα από την καταγραφή των τοπικών διαλέκτων της. Στην εκπομπή θα φιλοξενηθεί η ομότιμη καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή, η οποία θα μιλήσει για τη σημασία, τη δομή και τις ιδιαιτερότητες των Θρακιώτικων διαλέκτων.
Το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2025, στις 12:00 ώρα Ελλάδας, «Η δική μας πόλη» με τον Θέμη Ροδαμίτη φιλοξενεί τον καθηγητή Γιάννη Κορίνθιο, εμπνευστή και πρωτεργάτη της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και ηγετικό στέλεχος της Ομογένειας, ιδρυτικό μέλος της Κοινότητας Νάπολης και πρώην πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας.
Αμέσως μετά, στις 13:00 ώρα Ελλάδας, η Μαριλένα Κατσίμη αφηγείται τις «Περιπέτειες της Ελληνικής Γλώσσας» στην εκπομπή «Ιστορικοί Περίπατοι», με καλεσμένους καταξιωμένους καθηγητές και γλωσσολόγους, ενώ στις 16:00 ώρα Ελλάδας, η Μίνα Ράλλη υποδέχεται στην εκπομπή «Τα πρόσωπα της εβδομάδας» τον ομότιμο καθηγητή Γλωσσολογίας του ΕΚΠΑ, Χριστοφόρο Χαραλαμπάκη, για μια συζήτηση γύρω από τη διαχρονικότητα και την πολυσημία της ελληνικής γλώσσας.
Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2025, ανήμερα της «γιορτής» εγκαινιάζεται και η σπέσιαλ σειρά από podcasts με φωνές παιδιών από την ομογένεια, με τίτλο: «Η ελληνική γλώσσα είναι…», όπου παιδιά ηλικίας 8 – 14 ετών, αφηγούνται με τον δικό τους μοναδικό τρόπο τι είναι η ελληνική γλώσσα. Στη σειρά φιλοξενούνται παιδιά από ελληνικά σχολεία και τμήματα Ελληνικής Γλώσσας του εξωτερικού, όπως το αρχαιότερο ελληνικό σχολείο της Διασποράς, η Ελληνική Εθνική Σχολή της Βιέννης, το ιστορικό Ζωγράφειο από την Κωνσταντινούπολη, τα επίσης ελληνικά ιστορικά σχολεία της Αιγύπτου, το περίφημο Σαχέτι από το Γιοχάνεσμπουργκ, αλλά και από τα ελληνικά σχολεία της Γερμανίας, της Μελβούρνης, της Μαδαγασκάρης, του Κονγκό, κ.ά.
(* Τα podcast με τα παιδιά θα μεταδίδονται από τις 9/2 έως και τις 16/2, και θα αναρτώνται στον σύνδεσμο https://vog.ert.gr/podcast.)
Την ίδια ημέρα, στις 10:00 ώρα Ελλάδας, η Αριάδνη-Σοφία Κούρη απαντά στο ερώτημα «Γιατί η ελληνική γλώσσα είναι πολύ… cool;» ξετυλίγοντας το νήμα της ελληνικής γλώσσας από το παρελθόν στο παρόν και δίνοντας έμφαση σε νέες λέξεις και εκφράσεις που έχουν προστεθεί στο λεξιλόγιό μας τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύοντας ότι η ελληνική γλώσσα είναι μια γλώσσα πλούσια, εξελισσόμενη και «ζωντανή».
Αμέσως μετά, στις 11.00 ώρα Ελλάδας, η αγγλόφωνη εκπομπή «Infinitely Curious» με την Κατερίνα Μπατζάκη μάς ταξιδεύει στον μαγευτικό κόσμο της αρχαίας ελληνικής μουσικής, με τη βοήθεια της αρχαίας ελληνικής λύρας. Ο Νίκος Ξανθούλης, συνθέτης, μουσικός και συγγραφέας, θα ερμηνεύσει αρχαία ελληνικά κείμενα στη λύρα, ενώ ο Δρ. Armand d’ Angour, καθηγητής Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, θα μας μιλήσει για την αναβίωση της αρχαίας ελληνικής μουσικής και για το πόσο οικεία μπορεί να μας ακούγεται σήμερα.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στις 18:00 ώρα Ελλάδας, ο Θανάσης Χούπης θα συνομιλήσει με τη Μαρία Πασχάλη, λέκτορα Ελληνικής Γλώσσας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου, στην εκπομπή «Έλληνες παντού».
Το αφιέρωμα θα συνεχιστεί και τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2025:
To πρωί στις 09:00 ώρα Ελλάδας, ο Δημήτρης Γοδέβενος, δάσκαλος στα ελληνικά σχολεία της Ουρουγουάης, θα μιλήσει στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδας» και στον Νικόλα Αγγελίδη, ενώ στις 10:00 ώρα Ελλάδας, στην εκπομπή «Η Ελλάδα στον κόσμο», ο Γιώργος Διονυσόπουλος θα φιλοξενήσει τον Mirco D´Angelo, καθηγητή Νεοελληνικής Γλώσσας στο Λύκειο Leonardo da Vinci της Ρώμης.
Τέλος, τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι στην εκπομπή «Κουβέντες μακρινές», η Νατάσα Βησσαρίωνος θα συνδεθεί με την καθηγήτρια Σταυρούλα Νικολούδη, επικεφαλής του προγράμματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου La Trobe στη Μελβούρνη.
Ακρόαση της ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
- Στην εφαρμογή της Φωνής της Ελλάδας, διαθέσιμη στο Google Play Store και στο App Store
- Διαδικτυακά από το ertecho.gr (τη μεγάλη διαδικτυακή πλατφόρμα των ραδιοφώνων της ΕΡΑ) https://www.ertecho.gr/radio/i-foni-tis-elladas/
- Στην Ελλάδα, ψηφιακά μέσα από τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις στην ένδειξη «Voice of Greece»
- Μέσω του ERTFLIX International
- Δορυφορικά μέσω Hellas Sat και Hotbird
Στοιχεία επικοινωνίας της ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
- Τηλέφωνα: 210 6066815 – 210 6066816 – 210 6066238
- e-mail:thevoiceofgreece@ert.gr
- Facebook: https://www.facebook.com/voiceofgreece.ert
www.ertnews.gr
Πηγή: ertnews.gr