Διεθνής Ημέρα Μηδενικής Ανοχής στην Κλειτοριδεκτομή η 6η Φεβρουαρίου, και η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τις Γυναίκες (UN Women) έδωσε στη δημοσιότητα παγκόσμια στατιστικά στοιχεία για το έγκλημα που κάποιες κοινότητες θεωρούν παράδοση, τα οποία παραμένουν σοκαριστικά.
Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι πάνω από 2 εκατομμύρια κορίτσια υφίστανται ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων τους κάθε χρόνο. Αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι ζουν σε ολόκληρο τον πλανήτη πάνω από 230 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια που έχουν υποβληθεί σε αυτή την επώδυνη και επικίνδυνη πρακτική, η οποία όχι απλώς δεν τείνει να εκλείψει αλλά φαίνεται ότι βρίσκεται σε άνοδο, καθώς μέσα στα τελευταία επτά χρόνια τα στοιχεία δείχνουν αύξηση των περιστατικών κατά 15%.
Τι είναι ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων;
Περιλαμβάνει μια σειρά από βάρβαρες μεθόδους που συνίστανται στη μερική ή ολική αφαίρεση των εξωτερικών οργάνων για μη ιατρικούς λόγους. Συνήθως πραγματοποιείται σε ανήλικες γυναίκες, από βρέφη έως κορίτσια 15 ετών, αν και δεν απουσιάζουν οι περιπτώσεις όπου εφαρμόζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες. Πρόκειται για μια κατάφορη παραβίαση των γυναικείων δικαιωμάτων, εξαιρετικά επικίνδυνη για την υγεία και τη ζωή των θυμάτων, δεδομένου μάλιστα ότι συχνά ασκείται από μέλη των τοπικών κοινοτήτων χωρίς ιατρική εκπαίδευση.
Σε γενικές γραμμές, χωρίζεται σε τέσσερις κατηγορίες:
Τύπος 1: Κλειτοριδεκτομή. Περιλαμβάνει τη μερική ή ολική αφαίρεση της κλειτορίδας και των γύρω ιστών.
Τύπος 2: Εκτομή. Μερική ή ολική αφαίρεση της κλειτορίδας και των μικρών χειλέων, με ή χωρίς αφαίρεση των μεγάλων χειλέων.
Τύπος 3: Αγκτηριασμός. Στένεμα του κολπικού ανοίγματος με συρραφή, με ή χωρίς κλειτοριδεκτομή.
Τύπος 4: Οποιαδήποτε επιβλαβής επέμβαση στα γυναικεία γεννητικά όργανα για μη ιατρικούς λόγους, όπως τρυπήματα, εκδορές ή καυτηριασμοί.
Οι συνέπειες
Πέρα από το ότι είναι μια εξαιρετικά επώδυνη διαδικασία, ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων δεν έχει κανένα απολύτως όφελος για την υγεία αλλά μπορεί να προκαλέσει μια σειρά βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προβλημάτων όπως βαριά αιμορραγία, μολύνσεις, προβλήματα στην ούρηση, χρόνιος πόνος, κύστες, προβλήματα στην έμμηνο ρύση, προβλήματα στην ερωτική επαφή όπως πόνος κατά τη συνουσία και μειωμένη ικανοποίηση, υπογονιμότητα, επιπλοκές στον τοκετό, αιμορραγίες μετά τον τοκετό, θνησιγένεια και αυξημένος κίνδυνος θνησιμότητας του βρέφους αλλά και της μητέρας.
Στις συνέπειες στην ψυχική υγεία των θυμάτων περιλαμβάνονται η απώλεια της εμπιστοσύνης προς τους φροντιστές τους, το άγχος, η κατάθλιψη, η διαταραχή μετατραυματικού στρες και η χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Πέρα από το ότι είναι μια εξαιρετικά επώδυνη διαδικασία, ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων δεν έχει κανένα απολύτως όφελος για την υγεία αλλά μπορεί να προκαλέσει μια σειρά βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προβλημάτων.
Πού εφαρμόζεται σήμερα
Αναφορές μιλούν για 92 χώρες του κόσμου, από τις οποίες μόλις οι 51 έχουν νόμους που απαγορεύουν τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Βρίσκονται κυρίως στην Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή. Ωστόσο καταγράφονται κρούσματα ακόμα και στην Ευρώπη, ειδικά σε πληθυσμούς μεταναστών, στην Αμερική, ακόμα και στην Ωκεανία. Πιο ευάλωτα είναι τα κορίτσια που ζουν στη φτώχεια και στις απομακρυσμένες, αγροτικές περιοχές κάθε χώρας.
Γιατί εφαρμόζεται
Οι λόγοι μπορούν να αναζητηθούν στην κοινωνία, τον πολιτισμό ή τη θρησκεία μιας κοινότητας. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο ακρωτηριασμός αντιμετωπίζεται σαν ένα βήμα προς την ενηλικίωση ενώ σε άλλες χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της σεξουαλικότητας ενός κοριτσιού και τη διασφάλιση της «αγνότητας» και της αφοσίωσης στον γάμο του. Σε μέρη όπου είναι διαδεδομένος, πολλές οικογένειες τον βλέπουν ως βασική προϋπόθεση για να εξασφαλίσουν το μέλλον της κόρης τους, θεωρώντας ότι αυξάνει τις προοπτικές γάμου της. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις όπου οι οπαδοί της πρακτικής επικαλούνται αυθαίρετες ερμηνείες θρησκευτικών κειμένων, παρόλο που δεν υποστηρίζεται από καμία μεγάλη θρησκεία.
Σε κάποιες περιπτώσεις, ο ακρωτηριασμός αντιμετωπίζεται σαν ένα βήμα προς την ενηλικίωση ενώ σε άλλες χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της σεξουαλικότητας ενός κοριτσιού και τη διασφάλιση της «αγνότητας» και της αφοσίωσης στον γάμο του.
Πώς μπορεί να εξαλειφθεί
Το γεγονός ότι ο στόχος της εξάλειψής του έχει ήδη επιτευχθεί σε κάποιες χώρες, όπως το Καμερούν, η Γκάνα και η Ουγκάντα, όπου μάλιστα είχε τεθεί με χρονικό ορίζοντα το 2030, δείχνει ότι ο αγώνας κατά του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων δεν είναι μάταιος. Άλλες χώρες, όπως οι Μαλδίβες, Μπενίν και Τόγκο, επίσης βρίσκονται σε καλό δρόμο για την εξάλειψή του.
Οι προσπάθειες συνδυάζουν νομοθετικές ενέργειες με δράσεις που εμπλέκουν τις τοπικές κοινότητες και διάφορες ακόμα προσεγγίσεις όπως παρεμβάσεις στον ιατρικό τομέα, όπου αυτός γίνεται συνεργός στην εφαρμογή της πρακτικής, συνεργασία με πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες και ενεργό συμμετοχή και των αντρών και αγοριών. Για την επιτυχία αυτής της αποστολής απαιτούνται επίσης η χρηματοδότηση των σχετικών προγραμμάτων (που έχει μειωθεί σημαντικά μέσα στα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών) και η διακρατική συνεργασία.
Κάθε χρόνο πάνω από 2 εκατομμύρια κορίτσια υφίστανται ακρωτηριασμό γυναικείων οργάνων appeared first on | Ό,τι έχει σημασία για τις γυναίκες.
Πηγή: marieclaire.gr