Κωνσταντίνος Συρίγος: Πάνω από 50% των περιπτώσεων καρκίνου μπορούν να προληφθούν

Κωνσταντίνος Συρίγος: Πάνω από 50% των περιπτώσεων καρκίνου μπορούν να προληφθούν

Η ισορροπημένη διατροφή, ο περιορισμός των επεξεργασμένων τροφών, η διατήρηση υγιούς βάρους, η τακτική άσκηση και η αποφυγή του καπνίσματος, της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο και του αλκοόλ, μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης των περισσότερων μορφών καρκίνου τονίζει ο Κωνσταντίνος Συρίγος, Καθηγητής Παθολογίας-Ογκολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

* Γράφει ο κύριος Κωνσταντίνος Συρίγος, Καθηγητής Παθολογίας-Ογκολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

 

Παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα (με πάνω από 65.000 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο), τα συμπαγή νεοπλάσματα αποτελούν τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου. Δεν είναι τυχαίο ότι η Διεθνής Ένωση κατά του Καρκίνου (UICC) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) καθιέρωσαν την 4η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, με σκοπό την ενημέρωση όλων σε θέματα πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης, βελτίωσης της φροντίδας των ασθενών και αποθεραπείας όσων έχουν ιαθεί από κάποιο νεοπλασματικό νόσημα. Η ημέρα αυτή αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για σωστή ενημέρωση, για κατάρριψη μύθων και προκαταλήψεων και για αποφάσεις και δράσεις σε επίπεδο ατόμου και κοινωνίας.

Πρόληψη του καρκίνου

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι πάνω από 50% των περιπτώσεων καρκίνου μπορούν να προληφθούν με προσωπικές αποφάσεις και αλλαγές στην καθημερινότητα του καθενός. Η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, ο περιορισμός των επεξεργασμένων τροφών, η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, η τακτική άσκηση και η αποφυγή του καπνίσματος, της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο και του αλκοόλ, μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης των περισσότερων μορφών καρκίνου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κάπνισμα ευθύνεται για το 22% των θανάτων από καρκίνο. Σημαντική είναι και η περιβαλλοντική ευαισθησία, με τη χρήση οικολογικών προϊόντων καθαρισμού και την αποφυγή τοξικών ουσιών σε κατοικίες και εργασιακούς χώρους. Τέλος, τα εμβόλια ηπατίτιδας και του ιού HPV προλαμβάνουν ορισμένες μορφές του καρκίνου, όπως του ήπατος, του τραχήλου της μήτρας και άλλες.

Έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου

Είναι πλέον αποδεκτό ότι η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας και ίασης, για πολλά νεοπλάσματα. Όταν ο καρκίνος εντοπίζεται στα πρώτα του στάδια, οι θεραπευτικές επιλογές είναι περισσότερες και η επιβίωση των ασθενών βελτιώνεται σημαντικά. Οι πλέον σημαντικές εξετάσεις είναι η κολονοσκόπηση, η χαμηλής δόσης αξονική τομογραφία θώρακος, η τακτική εξέταση των σπίλων του δέρματος, η μαστογραφία και το test Παπανικολάου. Οι απαραίτητες εξετάσεις και η συχνότητά τους εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο και το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό.

Θεραπεία του καρκίνου

Την τελευταία δεκαετία η επιστήμη έχει κάνει σημαντικά βήματα προς την θεραπεία πολλών μορφών καρκίνου. Πέραν της καθιερωμένης χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας, νεότερες καινοτόμες θεραπείες όπως η ανοσοθεραπεία, οι στοχεύουσες και οι βιολογικές θεραπείες έχουν επιτύχει σε ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών πλήρη ίαση, ή μετατροπή του καρκίνου σε χρόνιο νόσημα. Η επιλογή της ενδεδειγμένης θεραπείας πρέπει να γίνεται όχι από έναν γιατρό, αλλά από ομάδα επιστημόνων πολλών ειδικοτήτων, με επικεφαλής τον παθολόγο-ογκολόγο, γιατί σχεδόν πάντα πρέπει να γίνεται συνδυασμός πολλών μορφών θεραπείας (διεπιστημονική προσέγγιση). Επιπλέον, η θεραπεία θα πρέπει να εξατομικεύεται, καθώς κάθε άτομο είναι διαφορετικό και μοναδικό.

Επιζώντες από Καρκίνο

Με τις πρόσφατες εξελίξεις στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου ένας μεγάλος αριθμός ασθενών κατορθώνει την μακροχρόνια επιβίωση, μετά το τέλος της θεραπείας. Τα άτομα αυτά αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις, που ούτε οι επαγγελματίες υγείας, ούτε η κοινωνία έχει τις γνώσεις και τις υποδομές για να τους υποστηρίξουν. Πρέπει οι επιζώντες να διαχειριστούν τις μακροχρόνιες παρενέργειες της θεραπείας, την ανάγκη για τακτικό έλεγχο, τις ψυχολογικές και συναισθηματικές επιπτώσεις από την περιπέτεια που βίωσε και τον κίνδυνο για την ανάπτυξη νέου, δεύτερου νεοπλάσματος. Επιπλέον, πρέπει να επανασυνδεθούν με την κοινωνία, επιστρέφοντας στην εργασία τους, αποκαθιστώντας τις οικονομικές συνέπειες της ιατρικής φροντίδας και αντιμετωπίζοντας τα κοινωνικά στερεότυπα. Πρέπει να εξασφαλιστούν ιατρικές δομές και ομάδες επαγγελματιών υγείας με εμπειρία στην ψυχολογική υποστήριξη, στην ισορροπημένη διατροφή και στον υγιεινό τρόπο ζωής. Η εθελοντική προσφορά και η συμμετοχή σε ομάδες ασθενών μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τους επιζώντες, αλλά και τους ασθενείς που βρίσκονται σε θεραπεία. Οι επιζώντες μετά από μια τόσο τρομακτική περιπέτεια μπορούν και πρέπει να επιστρέψουν δυναμικά στην καθημερινότητά τους, καθώς η ζωή μετά τον καρκίνο μπορεί να είναι γεμάτη αισιοδοξία και νέες ευκαιρίες.

Συμπερασματικά, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου αναδεικνύει τις σημαντικές επιστημονικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση της νόσου, με έμφαση στην εξατομικευμένη και διεπιστημονική προσέγγιση. Παράλληλα, αποτελεί μια ευκαιρία για ατομική δράση, ενθαρρύνοντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και την τακτική διενέργεια προληπτικών εξετάσεων. Σε κοινωνικό επίπεδο, η ημέρα αυτή μας υπενθυμίζει τη σημασία της ευαισθητοποίησης και της στήριξης των επιζώντων, ενισχύοντας τις προσπάθειες για την ομαλή επανένταξή τους στην καθημερινότητα.

Διαβάστε επίσης 

Πάνω από 300 άτομα έχουν λάβει υποστήριξη στο Κέντρο Ημέρας Παιδιών Εφήβων και Νέων με Νεοπλασματικές Ασθένειες 

Καρκίνος σε νεαρή ηλικία: Γιατί παρουσιάζει αυξητική τάση; Μία καθηγήτρια Επιδημιολογίας αναλύει τα δεδομένα

Μάριος Θεμιστοκλέους: Παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας στους ογκολογικούς ασθενείς 

Πηγή: ygeiamou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ