«Πρώτα η Αμερική», είναι η επωδός του Ντόναλντ Τραμπ (και) στη δεύτερη προεδρική θητεία του στον Λευκό Οίκο.
Εν μέσω των ωμών εκβιασμών του σε συμμάχους και εχθρούς για εμπορικούς πολέμους, ήταν κατά πολλούς αναμενόμενο ότι δεν θα γλίτωναν ούτε τα αμερικανικά κονδύλια για διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια και στήριξη της ανάπτυξης στις πιο ευπαθείς περιοχές του κόσμου.
Σχεδόν κανείς ωστόσο δεν περίμενε την κλίμακα και την ταχύτητα, με τις οποίες η νέα κυβέρνηση Τραμπ προχωρά στο «ξήλωμα» της αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID).
Μιας ανεξάρτητης ομοσπονδιακής υπηρεσίας των ΗΠΑ, που δημιουργήθηκε το 1961 με απόφαση του Κογκρέσου, έχει προϋπολογισμό 42,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αποτελούσε μέχρι σήμερα τον μεγαλύτερο δωρητή ανθρωπιστικής βοήθειας παγκοσμίως.
Όμως για την Ουάσιγκτον στην εποχή Τραμπ 2.0 ζητούμενο είναι η συγκέντρωση εσόδων και η ανακατεύθυνση φόρων για μια «ισχυρότερη και ασφαλέστερη Αμερική».
Εντάσσει τις μεθοδεύσεις της στο πλαίσιο και του «τέλους της woke κουλτούρας».
Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν και με συνοπτικές διαδικασίες, η μη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στο εξωτερικό «πάγωσε», με ελάχιστες εξαιρέσεις, αφήνοντας επί ξύλου κρεμάμενους ολόκληρους ευάλωτους πληθυσμούς.
Υψηλόβαθμα στελέχη και εκατοντάδες υπάλληλοι της USAID έχουν ήδη απολυθεί.
Το εναπομείναν προσωπικό -πάνω από 10.000 άτομα, τα δύο τρίτα στο εξωτερικό- τίθεται από την Παρασκευή σε υποχρεωτική αργία.
Στα κεντρικά γραφεία της USAID στην Ουάσιγκτον έχει μπει λουκέτο.
Ο ιστότοπος και ο λογαριασμός της στο X είναι εκτός λειτουργίας.
Κάθε επίσημη πληροφορία για το έργο της κομβικής σημασίας υπηρεσία παρέχεται πλέον μέσω της ιστοσελίδας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που έχει αναλάβει τη διαχείρισή της.
Όλα αυτά με τις «ευλογίες» Τραμπ και υπό το πρόσταγμα του τεχνο-ολιγάρχη Έλον Μασκ.
Του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, «δεξιού χεριού» του 47ου προέδρου των ΗΠΑ και νυν επικεφαλής του νεοσύστατου Τμήματος Κυβερνητικής Αποδοτικότητας (DOGE), που έχει αποστολή να «πετσοκόψει» τις κρατικές δαπάνες και, τελικά, το κοινωνικό κράτος των ΗΠΑ.
«Παράνομη άσκηση εξουσίας» από τον Ντόναλντ Τραμπ
Κατά τον Ντόναλντ Τραμπ, η USAID -πρακτικά εκ των πυλώνων άσκησης εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ- είναι μια «καλή ιδέα», αλλά έχει στους κόλπους της «τρελούς ριζοσπάστες αριστερούς».
«Δεν διορθώνεται», υποστήριξε ο επικεφαλής του DOGE, Έλον Μασκ, σε ένα σερί αναρτήσεων στο Χ, του οποίου είναι ιδιοκτήτης.
Χαρακτήρισε την αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία «εγκληματική οργάνωση»!
Κατηγόρησε – χωρίς στοιχεία- την USAID ότι έχει «ρόλο κλειδί σε βρομοδουλειές της CIA», «χρηματοδότησε έρευνες για βιολογικά όπλα, συμπεριλαμβανομένης της COVID-19» και τη «λογοκρισία στο διαδίκτυο».
«Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι σημαντικά τμήματα της χρηματοδότησης της USAID δεν ευθυγραμμίζονται με τα βασικά εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ», ανέφερε σε ανακοίνωση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κοινοποιώντας την απόφαση του προέδρου Τραμπ να διορίσει αναπληρωτή διαχειριστή της υπηρεσίας τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Μάρκο Ρούμπιο.
Ήταν «εντελώς μη συνεργάσιμη», δικαιολόγησε ο ίδιος την απόφαση, μιλώντας στο υπερσυντηρητικό δίκτυο Fox News, προτού χρίσει υπεύθυνο για την USAID τον Πιτ Μαρόκο, διευθυντή εξωτερικής βοήθειας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, με ταραχώδη προϋπηρεσία επί της πρώτης προεδρίας Τραμπ.
Δεν έχει να κάνει μόνο με τις καταγγελίες ότι ο Μαρόκο παρεμπόδιζε εσκεμμένα από τότε το έργο της USAID.
Ο ίδιος φέρεται ότι ήταν μεταξύ των εισβολέων στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου του 2021, αν και δεν του απαγγέλθηκαν ποτέ σχετικές κατηγορίες.
Ο ίδιος κάνει μέχρι και σήμερα λόγο για μυθεύματα, με στόχο να πληγεί η υπόληψή του.
Οι Δημοκρατικοί, εν τω μεταξύ, κατηγορούν για «πραξικόπημα» την κυβέρνηση Τραμπ, χαρακτηρίζουν δημόσια πια τον Έλον Μασκ «δικτάτορα της Tesla» και καταγγέλλουν τον Λευκό Οίκο για έκνομες μεθοδεύσεις.
Στη συνέντευξη Τύπου έξω από τα κλειστά γραφεία της USAID, οι Δημοκρατικοί τόνισαν ότι μια αναδιάρθρωση αυτού του μεγέθους εμπίπτει στη δικαιοδοσία του Κογκρέσου.
Οι γερουσιαστές Μπράιαν Σατς και Κρις Βαν Χόλεν προανήγγειλαν ότι θα μπλοκάρουν την έγκριση υποψηφίων της κυβέρνησης Τραμπ για πόστα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Όταν οι ΗΠΑ «πυροβολούν τα πόδια τους»
Ιδρυθείσα επί προεδρίας του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, η USAID θεωρείται βασικός βραχίονας άσκησης εξωτερικής πολιτικής, με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την προώθηση της ανάπτυξης παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, το 2024 κάλυψε το 42% των σχετικών κονδυλίων διεθνώς, υποστηρίζοντας προγράμματα έκτακτης ανάγκης και αναπτυξιακά έργα σε 120 χώρες.
Εκτείνονται από τη Γάζα, την Υεμένη, την Αϊτή και το Σουδάν, μέχρι τον βασικό μέχρι χθες ωφελούμενο, την Ουκρανία.
Τώρα, αξιωματούχοι και πρώην στελέχη της USAID προειδοποιούν ότι η ενσωμάτωσή της υπηρεσίας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα μπορούσε να καταστρέψει τις δυνατότητές της.
Αναλυτές προειδοποιούν ότι οι απώλειες θα είναι πολύ μεγαλύτερες, αγγίζοντας το διεθνές κύρος των ΗΠΑ και τον ρόλο τους στον κόσμο.
«Η διπλωματία, η ανάπτυξη και η άμυνα αποτελούν το τρίπτυχο, πάνω στο οποίο βασίζεται η στρατηγική εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ», εξηγεί ο Τζορτζ Ίνγκραμ, πρώην στέλεχος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, υπεύθυνος για διεθνή οικονομικά και αναπτυξιακά ζητήματα, νυν ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ινστιτούτου Brookings.
Ο κανόνας, παρατηρεί, είναι ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων, ώστε να υπάρχουν σαφείς διαχωριστικές γραμμές εξουσίας και λογοδοσίας.
«Η έξυπνη και ξεκάθαρη μεταρρύθμιση θα ήταν στην πραγματικότητα να μεταφερθούν όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα στην USAID, ώστε το κράτος να μπορέσει να επικεντρωθεί στην κύρια αποστολή του, την εξωτερική πολιτική και τη διπλωματία», υπογραμμίζει.
Τούτων λεχθέντων, παρατηρεί, το Κογκρέσο πρέπει να επιμείνει ότι η κυβέρνηση Τραμπ πρέπει να τηρήσει το νόμο, διατηρώντας την ανεξαρτησία της USAID.
Πολλώ μάλλον όταν «η ζημιά στη φήμη και στην εικόνα των ΗΠΑ είναι τόσο μεγάλη, που η Κίνα και η Ρωσία δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα για να επωφεληθούν από αυτό το πλήγμα», που επέφερε ο ίδιος ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Πηγή: in.gr