Ο Τραμπ εξακολουθεί να είναι 100% αναξιόπιστος – U-turn…

Capital Economics: Ο Τραμπ εξακολουθεί να είναι 100% αναξιόπιστος – U-turn με τους δασμούς ή απλά μία μπλόφα;

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ την τελευταία στιγμή να καθυστερήσει τους δασμούς 25% που είχε απειλήσει να επιβάλει στον Καναδά και το Μεξικό είναι μια καλή υπενθύμιση της απρόβλεπτης φύσης του, τονίζει η Capital Economics. “Δεν πιστεύουμε ότι η στροφή του Τραμπ σημαίνει απαραίτητα ότι μπλοφάρει σχετικά με τους άλλους δασμούς – συνεχίζουμε να υποθέτουμε ότι ένας καθολικός δασμός 10% έρχεται το δεύτερο τρίμηνο και ότι ο πραγματικός δασμός στην Κίνα θα αυξηθεί σημαντικά υψηλότερα”, τονίζει ο οίκος. Υπάρχει επίσης αυξανόμενος κίνδυνος επιβολής πρόσθετων δασμών στις εισαγωγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, υπάρχουν ξεκάθαρα όρια στις εξουσίες του και ο Τραμπ θα είναι πάντα πρόθυμος να συνάψει συμφωνίες, επισημαίνει ο οίκος.

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η Capital Economics, αφού ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς 25% σε όλες τις εισαγωγές από τον Καναδά και το Μεξικό, με τη μόνη μερική εξαίρεση τις καναδικές εισαγωγές ενέργειας που επρόκειτο να πληγούν με δασμούς 10%, ο Τραμπ ανακοίνωσε αφού μίλησε στην Πρόεδρο Κλαούντια Σέινμπαουμ και τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό ότι αυτοί οι δασμοί θα καθυστερούσαν τουλάχιστον ένα μήνα. Το Μεξικό προσφέρθηκε να στείλει 10.000 στρατιώτες στα νότια σύνορα, ενώ ο Καναδάς δεσμεύτηκε να αναπτύξει έως και 10.000 άτομα πρώτης γραμμής στα βόρεια σύνορα. Αλλά οι περισσότερες από τις δεσμεύσεις του Καναδά για ενίσχυση της ασφάλειας στα σύνορα είχαν ήδη ανακοινωθεί πριν από εβδομάδες.

Επιπλέον, δεδομένου ότι λιγότερο από το 1% τόσο των στάσεων παράνομων μεταναστών όσο και των κατασχέσεων φαιντανύλης συμβαίνουν στα βόρεια σύνορα, ο Τραμπ φαίνεται να χρησιμοποιεί αυτά τα ζητήματα ως πρόσχημα για να επικαλεστεί τον Διεθνή Νόμο Έκτακτης Ανάγκης για τις Οικονομικές Εξουσίες και να ξεκινήσει έναν εμπορικό πόλεμο. Αυτός ο πόλεμος σχεδιάστηκε είτε για να ξαναγράψει την υπάρχουσα συμφωνία USMCA είτε ακόμη, αν τον πάρουμε κυριολεκτικά, και να προσαρτήσει τον Καναδά χρησιμοποιώντας “οικονομική δύναμη”, επισημαίνει ο οίκος.

Τελικά, τέθηκε σε ισχύ μόνο ο πρόσθετος δασμός 10% στις εισαγωγές από την Κίνα. Δεδομένου ότι ο πραγματικός δασμολογικός συντελεστής στις κινεζικές εισαγωγές ήταν μόνο λίγο υψηλότερος από το 10% στην αρχή (επειδή οι δασμοί 25% από το 2019 εφαρμόστηκαν σε λιγότερα από τα μισά από αυτά τα αγαθά), αυτό σημαίνει ότι αυτός ο πρόσθετος δασμός θα διπλασιάσει σχεδόν αυτόν τον συντελεστή σε περίπου 20%. Όμως λόγω της εκτεταμένης αλλαγής δρομολόγησης μετά την εισαγωγή των προηγούμενων δασμών, οι εισαγωγές από την Κίνα αντιπροσωπεύουν τώρα μόνο το 13% του συνόλου, από το 22% κατά την περίοδο που είχαν κορυφωθεί προς τους δασμούς, όπως επισημαίνει η Capital Economics.

Το αποτέλεσμα είναι ότι ο συνολικός πραγματικός δασμολογικός συντελεστής σε όλες τις εισαγωγές θα αυξηθεί κατά ~1,3% μονάδες στο 3,7%. Με τα αντίποινα της Κίνας σε μεγάλο βαθμό να είναι συμβολικά, αυτός ο συγκεκριμένος δασμός θα έχει μικρή ουσιαστική επίδραση είτε στο ΑΕΠ των ΗΠΑ είτε στον πληθωρισμό. Καθώς οι εξαγωγές της Κίνας στις ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν τώρα λιγότερο από το 3% του ΑΕΠ της, ο δασμός δεν θα κάνει μεγάλη ζημιά ούτε εκεί.

Τι θα συμβεί λοιπόν στη συνέχεια;

Ο Τραμπ φαίνεται να θέλει μια πλήρη αναθεώρηση και επανεγγραφή της εμπορικής συμφωνίας USMCA, η οποία δεν μπορεί να γίνει μέσα σε ένα μήνα, ιδιαίτερα όταν ο Τριντό δεν θα είναι πρωθυπουργός και ακόμη και ο Φιλελεύθερος διάδοχός του – πιθανότατα ο Μαρκ Κάρνεϊ – μπορεί να κρατήσει μόνο μερικές εβδομάδες στην εξουσία, καθώς τα άλλα κόμματα θα προκαλέσουν πρόωρες εκλογές όταν ανοίξει το καναδικό κοινοβούλιο. Το αποτέλεσμα είναι ότι θα μπορούσαμε να βρεθούμε μπροστά σε μια απειλή κυλιόμενων δασμών που θα καθυστερεί επανειλημμένα καθώς οι συζητήσεις συνεχίζονται φέτος.

Γενικότερα, όπως τονίζει ο οίκος, “δεν πιστεύουμε ότι το U-turn του Τραμπ σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να απορρίψουμε τις άλλες απειλές του για δασμούς”. Ταυτόχρονα, ωστόσο, είναι μια υπενθύμιση ότι, αν και θεωρεί ορισμένους δασμούς ως νέα πηγή ομοσπονδιακών εσόδων, είναι πρόθυμος να συνάψει συμφωνίες για να αποφύγει να ακολουθήσει άλλες απειλές δασμών.

Πάντως, προσθέτει η Capital Economics, φαίνεται ότι υπήρξε μικρή υποστήριξη για τόσο μεγάλους δασμούς στον Καναδά και το Μεξικό από τη δική του κυβέρνηση, ιδιαίτερα για γενικούς δασμούς που δεν περιλάμβαναν εξαιρέσεις για βασικούς κλάδους όπως ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας. Αντίθετα όμως, ο νέος υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ έχει εκφράσει την υποστήριξή του για καθολικό δασμό και υψηλότερους δασμούς τόσο στην ΕΕ όσο και στην Κίνα. Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ φαίνεται να είναι λιγότερο ενθουσιώδης, αλλά ο κύριος ισχυρισμός του φαίνεται να είναι ότι οι δασμοί θα πρέπει να επιβάλλονται σταδιακά.

Σε αντίθεση με τις απειλές που στόχευαν στον Καναδά και το Μεξικό, το εμπορικό μνημόνιο που εκδόθηκε την πρώτη ημέρα της θητείας Τραμπ έδωσε εντολή στον Λούτνικ να αναφέρει μέχρι τις αρχές Απριλίου εάν ήταν δικαιολογημένος ένας παγκόσμιος συμπληρωματικός δασμός και εάν απαιτούνταν υψηλότεροι δασμοί επειδή η Κίνα δεν τήρησε ποτέ τις δεσμεύσεις της για την πρώτη φάση της συμφωνίας.

“Υπό αυτές τις συνθήκες, επιμένουμε στις παραδοχές μας για τους δασμούς – ένας καθολικός δασμός 10% με δασμούς έως και 60% ειδικά για την Κίνα. Αλλά πάντα παραδεχόμασταν ότι αυτές οι υποθέσεις θα μπορούσαν να αποδειχθούν υπερβολικά απαισιόδοξες, ιδιαίτερα εάν ο Τραμπ είναι πρόθυμος να συνάψει μια νέα μεγάλη συμφωνία με την Κίνα. Ταυτόχρονα, ωστόσο, ακόμη και αν επιτρέψουμε την στροφή του Τραμπ, ανησυχούμε πλέον περισσότερο ότι μπορεί να ήμασταν υπερβολικά αισιόδοξοι στην υπόθεση μας ότι άλλες χώρες δεν θα στοχεύονταν σε συγκεκριμένους δασμούς”, επισημαίνει η Capital Economics.

Τέλος, ο οίκος εμμένει και στην πρόβλεψή του ότι η Fed δεν θα συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια σε κανένα σημείο του τρέχοντος έτους. Η απειλή των δασμών θα κρατήσει τη Fed στο περιθώριο για τους επόμενους έξι μήνες και εάν αυτοί δασμοί κινηθούν κοντά στις προβλέψεις του, τότε η επακόλουθη αύξηση του πληθωρισμού θα αποτρέψει τις μειώσεις και για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους. Εάν, ωστόσο, αποδειχθεί ότι ο Τραμπ μπλόφαρε, τότε οι μειώσεις επιτοκίων θα μπορούσαν να επανέλθουν στο τραπέζι το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ