Καθισμένος σε ένα βουνό από δίχτυα, δίπλα στο λιμανάκι των ψαράδων, ο Κυριάκος Πρέκας, πρόεδρος αλιέων Θήρας επί 50 χρόνια, «ανοίγει» την καρδιά του στο in και μιλά για την αγαπημένη του Σαντορίνη, που εδώ και ημέρες βρίσκεται στο «μάτι» του Εγκέλαδου.
Ο 73χρονος, γνωστός στο νησί ως Φαρισαίος, είναι ψαράς τρίτης γενιάς. Βετεράνος της θάλασσας, γνωρίζει τα μυστικά της όσο λίγοι και έχει νιώσει τη γη ουκ ολίγες φορές να τρέμει κάτω από τα πόδια του.
Αν και έχουν περάσει 69 χρόνια από τον φονικό σεισμό του 1956, ο ίδιος θυμάται τα πάντα με λεπτομέρειες. Ο Εγκέλαδος «χτύπησε» νωρίς το πρωί της 9ης Ιουλίου και ο σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ισοπέδωσε τη Σαντορίνη, αφήνοντας πίσω δεκάδες νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και χιλιάδες άστεγους.
«Δεν υπάρχει λιμάνι στη Σαντορίνη. Όρμο έχει. Ο Αθηνιός είναι όρμος. Η Σαντορίνη θέλει λιμάνι και όχι μώλο διαφυγής»
«Ήμουν 3,5 χρονών και νομίζω ότι το ζω τώρα. Το θυμάμαι, έχουν φωτογραφηθεί στη μνήμη μου όλες οι σκηνές. Τη στιγμή του σεισμού μας πέταξαν έξω από το σπίτι οι γονείς μας και η μεγάλη εκκλησιά που υπήρχε είχε πέσει. Αυτό που δεν ξεχάσω ποτέ είναι οι ήχοι, τα κλάματα των γυναικών, τα φοβισμένα τους πρόσωπα. Μετά τον σεισμό μάς πήγαν σε ένα χωράφι και κάτω από μια συκιά προσπαθούσαν να φτιάξουν τσαντίρια με σεντόνια. Ρεύμα δεν είχαμε», διηγείται στο in και συμπληρώνει ότι λόγω του φόβου για τσουνάμι πήγαν οικογενειακώς από την Περίσσα στην Οία.
«Δεν έχει ξανασυμβεί παγκοσμίως το φαινόμενο που συμβαίνει τώρα στη Σαντορίνη»
Μιλώντας για το πώς βιώνει το μπαράζ των σεισμικών δονήσεων σήμερα ο κ. Πρέκας εκτιμά ότι κάτι τέτοιο δεν έχει ξανασυμβεί στον πλανήτη και δηλώνει κουρασμένος από τη διχογνωμία των ειδικών.
«Όλη η σφαίρα δεν έχει ζήσει αυτό που ζούμε εμείς τώρα. Τι πρώτες 3-4 μέρες λες θα σταματήσει [το φαινόμενο]. Τώρα όμως αρχίζει και κουράζει. Κουράζει γιατί ακούμε τους ειδικούς να λένε άλλα ο ένας και άλλα ο άλλος. Μπερδεύεσαι και δεν ξέρεις τι να πιστέψεις. Προσπαθείς να πας με το καλύτερο [σενάριο] αλλά πού ξέρουμε αν ισχύει το χειρότερο; Είναι μπερδεμένα τα πράγματα, δεν πρέπει να κάνουμε τους θαρραλέους. Πρέπει να σκεφτόμαστε σωστά, λογικά».
Στην ερώτηση γιατί δεν φεύγει από το νησί ώστε να είναι ασφαλής απαντά: «Το καΐκι μου πού θα το αφήσω; Οι περισσότεροι που φεύγουν είναι οι εργαζόμενοι. Δεν έχουν φύγει πολλοί Σαντορινιοί».
Όπως λέει, οι σεισμοί έχουν προκαλέσει οικονομικές ζημιές στους ψαράδες. Το ψάρεμα έχει απαγορευτεί σε συγκεκριμένες περιοχές (Αμμούδι, Κόρφος, Αρμένοι) και «όσοι θέλουν να βγουν στα ανοιχτά δεν μπορούν γιατί φοβούνται να μην γίνει τσουνάμι. Μακάρι να δοθεί ενίσχυση στους νεότερους ψαράδες που δεν μπορούν να επιβιώσουν».
Ο Κολούμπος, το λιμάνι και οι μώλοι διαφυγής
Ερωτώμενος για τις υποδομές της Σαντορίνης ο κ. Πρέκας ξεκαθαρίζει ότι το νησί δεν έχει λιμάνι αλλά όρμο και ξεσπά για την απουσία τρόπου διαφυγής σε περίπτωση κινδύνου.
«Δεν υπάρχει λιμάνι στη Σαντορίνη. Όρμο έχει. Ο Αθηνιός είναι όρμος. Η Σαντορίνη θέλει λιμάνι και όχι μώλο διαφυγής. Λένε ότι θα κάνουν μώλους διαφυγής, έναν ΒΑ [από τη μεριά που βρίσκεται το ηφαίστειο Κολούμπο] και έναν ΝΔ. Εμείς οι Σαντορινιοί φοβόμαστε τον Κολούμπο. Όταν ανάψει και είναι ο καιρός δυτικός από πού θα φύγει ο κόσμος;», αναρωτιέται.
Και καταλήγει: «Κάποτε ένα ζευγάρι Ιάπωνες μου είχαν πει ότι αν αυτό το νησί ήταν στην Ιαπωνία οι δρόμοι θα ήταν από χρυσό. Και εδώ είναι γεμάτο γεωτρήσεις και θέλουν να μας κάνουν μώλους διαφυγής».
Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Πρέκα στο in
Πηγή: in.gr