«Δεν αποκλείεται η έκδοση κοινού χρέους για την άμυνα της Ευρώπης»

«Δεν αποκλείεται η έκδοση κοινού χρέους για την άμυνα της Ευρώπης»

Η τελική απόφαση για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας θα είναι ένας συνδυασμός λύσεων, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης κοινού χρέους, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα στη συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ» και σε μικρή ομάδα ανταποκριτών ευρωπαϊκών εφημερίδων στις Βρυξέλλες, με αφορμή την άτυπη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών την περασμένη Δευτέρα.

Πώς μπορεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ασκήσει πίεση στα κράτη που δεν έχουν κάνει ακόμη το καθήκον τους στην άμυνα;

Κατά μέσο όρο, τα 23 κράτη – μέλη που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ έχουν ήδη φτάσει το 2%. Αλλά συμφωνούμε ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα, γρηγορότερα, καλύτερα. Γι’ αυτό συζητήσαμε διάφορες ευκαιρίες για αύξηση. Η προσέγγιση είναι ξεκάθαρη. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αμυνας έχει ήδη προσδιορίσει τις προτεραιότητες σχετικά με τις ικανότητες. Αυτές έχουν πλήρη συνοχή με τις προτεραιότητες του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ αξιολογεί τώρα πόσο κοστίζουν αυτές οι προτεραιότητες για να βρει τον μαγικό αριθμό, τι χρειάζεστε για να προσδιορίσουμε πόσο πρέπει να επεκταθούμε αποτελεσματικά για να διασφαλίσουμε τις προτεραιότητες. Στην κορυφή είναι η αεράμυνα και η αντιπυραυλική άμυνα, περιπλανώμενα πυρομαχικά και πυρομαχικά, ο ηλεκτρονικός πόλεμος, αλλά και οι στρατηγικοί ενεργοποιητές.

Η Επιτροπή πρέπει να εξετάσει τη διεύρυνση του δημοσιονομικού περιθωρίου για τα κράτη – μέλη όσον αφορά την άμυνα. Θα είναι αρκετή η ευελιξία αυτή ή θα πρέπει τα κράτη – μέλη να συμφωνήσουν για κοινό χρέος;

Ολοι κατάλαβαν ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια τεράστια αλλαγή στη δημοσιονομική μας αρχιτεκτονική και ότι, στην πραγματικότητα, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε προς το παρόν καμία λύση. Πρέπει να δημιουργήσουμε περισσότερο δημοσιονομικό περιθώριο για τα κράτη – μέλη, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία για να κινητοποιήσουμε ιδιωτικές επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία και πρέπει επίσης να δούμε πώς μπορούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο να έχουμε προστιθέμενη αξία στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας. Η Κομισιόν θα παρουσιάσει τη Λευκή Βίβλο τον Μάρτιο και τον Ιούνιο θα έχουμε τις προϋποθέσεις για να λάβουμε αποφάσεις.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_2”); });

Λέτε ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε καμία λύση, συμπεριλαμβάνετε το κοινό χρέος; Αυτό είναι ακόμα στο τραπέζι μετά την υποχώρηση των ηγετών;

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_m2”); });

Η άτυπη συνάντηση των ηγετών δεν ήταν η στιγμή για να τραβήξουμε κόκκινες γραμμές. Ηταν ένας καταιγισμός ιδεών. Οι ηγέτες επικεντρώθηκαν στο να παρουσιάσουν τις δικές τους ιδέες και όχι να πουν «όχι» στις ιδέες των άλλων. Η Γερμανία δεν προτείνει, ουσιαστικά, την κοινή έκδοση χρέους, αλλά, για παράδειγμα, ήρθε με την ιδέα ότι πρέπει να κάνουμε πιο ευέλικτους τους κανόνες ανταγωνισμού εάν θέλουμε να ενισχύσουμε αποτελεσματικά την αμυντική μας βιομηχανία και να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες για να επενδύσουμε ταχύτερα. Νομίζω ότι όλοι τώρα αναλογίζονται τις διαφορετικές ιδέες. Και σίγουρα η τελική απόφαση θα είναι ένας συνδυασμός όλων αυτών, γιατί πρέπει ξεκάθαρα να αποδώσουμε. Και για να αποδώσουμε, δεν έχουμε μια ασημένια σφαίρα, αλλά ένα μείγμα διαφορετικών ειδών λύσεων από διαφορετικά επίπεδα, εθνικό επίπεδο, ευρωπαϊκό επίπεδο.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_3”); });

Ο αριθμός που αναφέρατε ότι θα καταλήξει το ΝΑΤΟ σχετικά με την αξιολόγηση των ικανοτήτων μπορεί να είναι καταλύτης για να συμφωνήσουν οι «φειδωλοί» στην έκδοση κοινού χρέους;

Δεν πρέπει να επιδιώκουμε μόνο μία λύση. Το κοινό χρέος δεν είναι η μόνη λύση. Εχουμε μια διαδικασία για να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα. Πρώτον, έχουμε ήδη προσδιορίσει ποιες είναι οι προτεραιότητές μας στην άμυνα. Δεύτερον, τώρα το ΝΑΤΟ κάνει την άσκηση για να αξιολογήσει το κόστος τα επόμενα χρόνια. Και τέλος, πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα βρούμε τρόπους να το χρηματοδοτήσουμε. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να γίνει αυτό. Περισσότερος δημοσιονομικός χώρος για τα κράτη – μέλη, καλύτερα εργαλεία χρηματοδότησης ιδιωτικών επενδύσεων, ευρωπαϊκών ταμείων. Προς το παρόν δεν μπορώ να αποκλείσω καμία λύση. Σίγουρα τους επόμενους μήνες θα αποφασίσουμε.

Τι να προσφέρουμε στον Τραμπ για να αποφύγουμε έναν εμπορικό πόλεμο;

Δεν πρέπει να κάνουμε εικασίες. Γνωρίζουμε ότι είμαστε μακροχρόνιοι σύμμαχοι, εταίροι και φίλοι των ΗΠΑ και θέλουμε να παραμείνουμε σύμμαχοι, εταίροι και πολύ καλοί φίλοι των ΗΠΑ. Αυτή είναι η θέση μας. Εάν και όταν οι ΗΠΑ έχουν πρόβλημα με την ΕΕ ή εάν και όταν η ΕΕ έχει πρόβλημα με τις ΗΠΑ, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βάλουμε το πρόβλημα (στο τραπέζι), να συζητήσουμε και να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις. Εάν οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι έχουν πρόβλημα στο εμπόριο, για παράδειγμα, με την ΕΕ, φυσικά είμαστε διαθέσιμοι να μιλήσουμε. Αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε εικασίες. Σημειώσαμε αυτά που λέει και έχουμε καθήκον να προετοιμαστούμε για διαπραγμάτευση, για να ακούσουμε, για να εξηγήσουμε τις απόψεις μας, αλλά και να λάβουμε μέτρα εάν και όταν είναι απαραίτητο για την προστασία των συμφερόντων των ευρωπαίων πολιτών και των ευρωπαϊκών εταιρειών. Περιμένουμε να δούμε, αλλά είμαστε έτοιμοι να δράσουμε εάν και όταν είναι απαραίτητο.

Βλέπετε τον κίνδυνο ο Τραμπ να προσπαθήσει να σπάσει την ενότητα της ΕΕ στις διμερείς συναλλαγές με ορισμένους ηγέτες;

Τη Δευτέρα, ήταν σαφές ότι όλοι ήταν ενωμένοι και όλοι καταλαβαίνουν ότι είμαστε πιο δυνατοί αν είμαστε ενωμένοι, και ότι αν είμαστε πιο δυνατοί, είμαστε καλύτεροι. Οταν οι ΗΠΑ και η ΕΕ συμφωνούν ότι πρέπει να αναλάβουμε μεγαλύτερη ευθύνη στην άμυνα, στη δική μας άμυνα, δεν είναι η στιγμή για να έχουμε προβλήματα, αλλά είναι η στιγμή να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητά μας, να χρηματοδοτήσουμε την προσπάθειά μας στην άμυνα. Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Ενωσης και των ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 30% του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών και πάνω από το 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Εχουμε αρκετά προβλήματα στον κόσμο για να δημιουργήσουμε ένα ακόμη, διαταράσσοντας το εμπόριο, που σημαίνει την παγκόσμια οικονομία.

Τι γνώμη έχετε για την πρόταση Τραμπ για τη Γάζα;

Η λύση των δύο κρατών είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η διαρκής ειρήνη στη Μέση Ανατολή, για να σεβαστούμε το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του παλαιστινιακού λαού να έχει το δικό του κράτος. Και δεν αλλάξαμε θέση. Είναι ξεκάθαρο. Βραχυπρόθεσμα, η προτεραιότητα είναι να εφαρμοστεί και να διατηρηθεί η εκεχειρία, καθώς θα επιτρέψει στους εκτοπισμένους να επιστρέψουν στα σπίτια τους, να ανοικοδομήσουν και να επαναφέρουμε την ανθρωπιστική βοήθεια που είναι τόσο αναγκαία. Η ευθύνη μας είναι να υποστηρίξουμε αυτή τη διαδικασία.

Θα παίξουν οι Ευρωπαίοι ρόλο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία, στο οποίο θα κυριαρχούν ο Τραμπ και ο Πούτιν;

Εάν και όταν ο πρόεδρος Ζελένσκι θεωρήσει ότι αυτή είναι η στιγμή να διαπραγματευτεί, θα είμαστε εκεί για να διαπραγματευτούμε, δίπλα δίπλα μαζί του, την ασφάλεια της Ουκρανίας και την ασφάλεια της Ευρώπης. Γιατί αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια συνολική, δίκαιη και διαρκής ειρήνη, όχι μόνο μια κατάπαυση του πυρός που θα δώσει απλώς στη Ρωσία την ευκαιρία να επιστρέψει πιο δυνατή και να προσπαθήσει ξανά να καταλάβει την Ουκρανία.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ