«Δεν ήταν σεισμός, ήταν σφαγή!»

«Δεν ήταν σεισμός, ήταν σφαγή!»

«Ημουν τυχερή», θυμάται η Ελίφ, δύο χρόνια αφότου τα σωστικά συνεργεία την ανέσυραν κάτω από τόνους ερειπίων στο Καχραμάνμαρας της Νότιας Τουρκίας. Μέχρι να δει ξανά το φως του ήλιου είχαν περάσει τέσσερις ημέρες από το εφιαλτικό διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου με 7,8 και 7,7 ρίχτερ, στις 6 Φεβρουαρίου 2023.

Συνοδεία ισχυρών μετασεισμών, ο φονικότερος και πιο καταστροφικός σεισμός στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας έπληξε 11 επαρχίες στα νότια και νοτιοανατολικά της χώρας, καθώς και τμήματα της Βόρειας Συρίας. Στα τουρκικά εδάφη άφησε πίσω του περί τους 54.000 νεκρούς, 120.000 τραυματίες, σχεδόν δύο εκατομμύρια αστέγους, απόγνωση και οργή.

Ολόκληρες πόλεις ισοπεδώθηκαν και – παρά τις τότε προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης Ερντογάν – δεν έχουν ακόμη ορθοποδήσει. Τις μεγαλύτερες πληγές μέτρησαν και συνεχίζουν να μετρούν οι κάτοικοι στις επαρχίες Χατάι, Καχραμάνμαρας και Αντιγιαμάν.

Εκατοντάδες χιλιάδες παραμένουν εκτοπισμένοι. Πάνω από 670.000 ζουν ακόμη σε κοντέινερ, καθώς οι προσπάθειες ανοικοδόμησης υστερούν των αρχικών κυβερνητικών δεσμεύσεων. Το ίδιο ισχύει και με την απονομή δικαιοσύνης για τις πλείστες όσες κακοτεχνίες.

«Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε, δεν συμβιβαζόμαστε», φώναξε χθες το πλήθος στην Αντιόχεια, την πόλη που επλήγη περισσότερο το 2023.

Συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της στις 4.17 τα ξημερώματα – ακριβώς την ώρα που είχε χτυπήσει προ διετίας ο Εγκέλαδος – για να τιμήσουν τους νεκρούς τους, αλλά και για να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση Ερντογάν.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_2”); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_m2”); });

«Δεν ήταν σεισμός, ήταν σφαγή!» βροντοφώναξαν έπειτα από ενός λεπτού σιγή, καταγγέλλοντας την ενδημική διαφθορά, την παντελή έλλειψη ελέγχων στις κατασκευές και την ακόμη ατιμώρητη ασυδοσία εργολάβων.

Ξέσπασαν μικρής έκτασης συμπλοκές μεταξύ των πενθούντων και αστυνομικών δυνάμεων, που επιχείρησαν αρχικά να ανακόψουν πορεία του πλήθους προς την κεντρική πλατεία της πόλης. Κίνηση, που πυροδότησε έντονες αντιδράσεις και συνθήματα υπέρ της παραίτησης της τουρκικής κυβέρνησης, σε ένα deja vu της έκρηξης της λαϊκής οργής. Ούτως ή άλλως δεν δείχνουν να έχουν αλλάξει πολλά από το 2023.

Μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου, η Αγκυρα είχε δεσμευτεί να χτίσει 650.000 σπίτια, με τον πρόεδρο Ερντογάν να υπόσχεται ότι περίπου τα μισά θα είχαν παραδοθεί εντός ενός έτους. «Είμαστε τυχεροί που παραδώσαμε 201.431 ανεξάρτητες μονάδες στους δικαιούχους, λιγότερο από δύο χρόνια μετά τον σεισμό», δήλωσε ο ίδιος μετά το πέρας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, την περασμένη Δευτέρα.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_3”); });

Βάσει των νέων στόχων της κυβέρνησης, αναμένεται να έχουν παραδοθεί συνολικά 452.983 σπίτια, καταστήματα και λοιποί χώροι εργασίας μέχρι το τέλος του 2025.

Ο αρχηγός της κεμαλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Οζγκούρ Οζέλ, καταγγέλλει ότι μόνο το 30% της ανοικοδόμησης είχε ολοκληρωθεί. «Πώς μπορούν να κοιτούν στα μάτια όσους ανάγκασαν να μένουν σε κοντέινερ εδώ και δύο χρόνια και να λένε: “Δόξα τω Θεώ, κρατήσαμε όλες τις υποσχέσεις μας”;», εξεμάνη.

Αυτός δεν είναι καν ο μόνος λόγος.

Δύο χρόνια μετά την τραγωδία, μόλις 189 άτομα έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση για την καταστροφή, πολλοί για αμέλεια, σύμφωνα με τα στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης. Εκκρεμούν 1.342 δίκες με 1.850 κατηγορούμενους για οικοδομικές παραβάσεις. Πολλοί συλληφθέντες κατά την έναρξη των ερευνών έχουν εν τω μεταξύ αφεθεί ελεύθεροι.

Η Ενωση Θυμάτων Σεισμού στο Χατάι εκφράζει τώρα ανησυχίες για την έκθεση του πληθυσμού στον αμίαντο από τις ανεξέλεγκτες κατεδαφίσεις και για τις κατασχέσεις γης, βάσει διαταγμάτων έκτακτης ανάγκης.

Στο φόντο, δε, είναι τώρα οι νέοι φόβοι από τη συνεχή σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών στο Αιγαίο, αλλά και ενός μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ