«Πνιγηρή ατμόσφαιρα» και «συγκάλυψη»

«Πνιγηρή ατμόσφαιρα» και «συγκάλυψη»

Τι ήταν οι διαδηλώσεις για τα Τέμπη για τον Αλέξη Τσίπρα; Ενα «ξέσπασμα δημοκρατίας» απέναντι «στην πνιγηρή ατμόσφαιρα της συγκάλυψης».

Αποδέκτες της παρέμβασής του στη χθεσινή εκδήλωση του ινστιτούτου του πρώην πρωθυπουργού ωστόσο δεν ήταν εκείνοι που βγήκαν στον δρόμο: ήταν η κυβερνητική πλειοψηφία και η προοδευτική αντιπολίτευση.

Η πρώτη στη λογική της καταστρατήγησης του κράτους δικαίου που θεωρεί πως εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια, η δεύτερη για την ανάγκη να ακούσει το καμπανάκι του κινδύνου: «Τα Τέμπη, η Πύλος, οι υποκλοπές, οι μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις, αποτελούν και μια προειδοποίηση προς όλους», επεσήμανε ο ίδιος. «Αν δεν υπάρξει έγκαιρη και πειστική απάντηση (…) υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν μέρος του προβλήματος, και εκείνοι που οφείλουν να είναι μέρος της λύσης».

Πατώντας στην έρευνα της Metron Analysis που έδειξε το αρνητικό ισοζύγιο εμπιστοσύνης των πολιτών σε θεσμούς όπως η Δικαιοσύνη (-29), η ΕΕ (-24), η κυβέρνηση (-54) και το Κοινοβούλιο (-50), ο Τσίπρας περιέγραψε την υποβάθμιση του κράτους δικαίου μέσα από το σκάνδαλο των υποκλοπών, το ναυάγιο της Πύλου και τα Τέμπη. Για την υπόθεση των Τεμπών είπε πως αποτελεί «ανοιχτή πληγή», ενώ συνέκρινε την κυβερνητική διαχείριση με αυτή των υποκλοπών: «Στη μια έδωσε εντολή για μπάζωμα, στην άλλη για καταστροφή όλων των αποδεικτικών στοιχείων στην ΕΥΠ.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_2”); });

Ενορχήστρωσε το μπάζωμα και τη συγκάλυψη, προκειμένου να διατηρήσει την εξουσία του», επεσήμανε ο πρώην πρωθυπουργός. Νωρίτερα, ο αδελφός ενός εκ των θυμάτων των Τεμπών, ο Βαγγέλης Βλάχος, είχε μιλήσει για τη διαχείριση της Εξεταστικής Επιτροπής: «Βλέπουμε τους 16 βουλευτές της πλειοψηφίας εναντίον 15 βουλευτών της αντιπολίτευσης να ελέγχουν πλήρως τις διαδικασίες της Εξεταστικής, για την οποία σήμερα ο Πρωθυπουργός λέει ότι δεν ήταν και η καλύτερη στιγμή του Κοινοβουλίου. Υπάρχει κάτι χειρότερο από αυτό; Η έλλειψη σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων. Η συγκάλυψη της αλήθειας, η παρεμπόδιση ακόμα και της απλής διερεύνησης των ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων είναι γεγονότα που πλέον η κοινωνία τα βλέπει».

Αιχμές και για την αντιπολίτευση

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_3”); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_m2”); });

Ενας από τους λόγους που επικαλέστηκε ο Τσίπρας για τη σημερινή κατάληξη είναι πως το Μέγαρο Μαξίμου δεν αισθάνεται την ύπαρξη μιας ισχυρής αντιπολίτευσης – και έστειλε μήνυμα με αιχμές και στις προοδευτικές δυνάμεις: «Μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα μίνιμουμ σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα επουλώσει τις πληγές της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, όταν δε μπορούν να συμφωνήσουν ακόμη και για έναν κοινό βηματισμό μέσα στο Κοινοβούλιο; Ας μην κρυβόμαστε, η εικόνα εκεί έξω δεν είναι καλή, ούτε για την αντιπολίτευση (…) Και αυτό μας αφορά όλους, τον καθένα από εμάς. Μας αφορά, αλλά και μας υπερβαίνει ταυτόχρονα, με την έννοια ότι είναι ευθύνη πρωτίστως των ηγεσιών της προοδευτικής αντιπολίτευσης, να δώσουν απαντήσεις».

Σε αυτό που συμφώνησαν τόσο ο πρώην πρωθυπουργός όσο και οι νομικοί που συζήτησαν για το κράτος δικαίου και τη συνταγματική αναθεώρηση ήταν ότι υπάρχει βεβαιότητα στους πολίτες πως όλα είναι στημένα και κατασκευασμένα, πως δεν μπορούν να βρουν το δίκιο τους. Για να αλλάξει αυτό, ο πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης πρότεινε να μην επιτρέπονται εφεξής ανέλεγκτες εξουσίες σε πρόσωπα που ασκούν πολιτική εξουσία, την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου και την ενίσχυση των ρυθμιστικών αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η αναφορά του στον Χρήστο Ράμμο, πρόεδρο της ΑΔΑΕ, χειροκροτήθηκε από τους παρισταμένους περίπου όσο και ο ίδιος ο Ράμμος, που βρέθηκε στο επόμενο πάνελ. Τόσο εκείνος όσο και ο Νίκος Αλιβιζάτος αναφέρθηκαν στην υπόθεση με τα 3/5 για την αλλαγή των μελών της ΑΔΑΕ, για την οποία υπήρξε προσφυγή στο ΣτΕ και θα υπάρξει αργότερα και προσφυγή στο Στρασβούργο. Πρότεινε αλλαγή του τρόπου εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να μην είναι «εξάρτημα» και να μπορεί να λειτουργήσει ως αντίβαρο λαμβάνοντας και κάποιες επιπλέον αρμοδιότητες, ενώ χαρακτήρισε «στοιχειώδες» η αντιπολίτευση να πάρει παραπάνω δικαιώματα στις προεδρίες των επιτροπών.

«Οι Ανεξάρτητες Αρχές είναι ένα κομμάτι των θεσμικών αντιβάρων», είπε από τη μεριά του ο Χρήστος Ράμμος, αναφερόμενος έμμεσα τόσο στη δική του υπόθεση όσο και σε αυτή της Πύλου: «Στους κυβερνώντες οι Ανεξάρτητες Αρχές δεν είναι αγαπητές, μην “κάνουν κριτική που μας ενοχλεί”. Και μόνο που καθυβρίζεται μια Αρχή επειδή εφάρμοσε τον νόμο, δείχνει έλλειψη ανάλογης συνταγματικής κουλτούρας», σχολίασε, προτείνοντας να απεμπλακεί η εκλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ