Η 28η έκθεση «Deloitte Football Money League 2025» παρουσιάζει τις οικονομικές επιδόσεις των κορυφαίων ποδοσφαιρικών συλλόγων παγκοσμίως για τη σεζόν 2023/24, αναδεικνύοντας σημαντικές τάσεις και εξελίξεις στον τομέα. Οι 20 κορυφαίοι σύλλογοι κατέγραψαν συνολικά έσοδα 11,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 6% σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν. Αυτή η αύξηση αποδίδεται κυρίως στην άνοδο των εσόδων από εισιτήρια και εμπορικές δραστηριότητες.
Για πρώτη φορά στην ιστορία, η Ρεάλ Μαδρίτης ξεπέρασε το ορόσημο του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ σε έσοδα, καταγράφοντας συνολικά 1.045,5 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή η επίδοση την τοποθετεί στην κορυφή της κατάταξης, ακολουθούμενη από τη Μάντσεστερ Σίτι (838 εκατ. ευρώ), την Παρί Σεν Ζερμέν (806 εκατ. ευρώ), τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (771 εκατ. ευρώ) και την Μπάγερν Μονάχου (765 εκατ. ευρώ).
Η Ρεάλ σημείωσε αύξηση 26% στα έσοδά της, γεγονός που αποδίδεται σε παράγοντες όπως η σχεδόν ολοκλήρωση των έργων στο Σαντιάγο Μπερναμπέου και η αύξηση των εσόδων από εισιτήρια και εμπορικές συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης μιας σημαντικής χορηγίας με την HP.
Τα έσοδα από εισιτήρια αυξήθηκαν κατά 11%, φτάνοντας τα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 18% των συνολικών εσόδων, το υψηλότερο ποσοστό από τη σεζόν 2014/15. Αναλυτικά, η μέση κατανομή των εσόδων για τους συλλόγους της Money League ήταν: 1) Εμπορικά έσοδα: 244 εκατ. ευρώ (44%), 2) Έσοδα από μεταδόσεις: 213 εκατ. ευρώ (38%), 3) Έσοδα από εισιτήρια: 103 εκατ. ευρώ (18%)
Επιπτώσεις της Αγωνιστικής Απόδοσης στα Έσοδα
Η αγωνιστική απόδοση συνεχίζει να παίζει καθοριστικό ρόλο στα οικονομικά αποτελέσματα των συλλόγων, ιδιαίτερα για εκείνους που κατατάσσονται στις θέσεις 11 έως 20 της Money League. Η συμμετοχή σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όπως το UEFA Champions League, επηρεάζει σημαντικά τα έσοδα από μεταδόσεις και εμπορικές συμφωνίες.
Εμπορικά Έσοδα και Χορηγίες
Τα εμπορικά έσοδα έφτασαν τα 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Περιλαμβάνουν χορηγίες και πωλήσεις προϊόντων, αποτελούν σημαντική πηγή εισοδήματος για τους συλλόγους. Για την ακρίβεια αποτελούν το μεγαλύτερο μερίδιο των συνολικών εσόδων για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Αυτό οφείλεται σε νέες χορηγίες, εμπορικές συμφωνίες και αυξημένες πωλήσεις προϊόντων.. Τέσσερις από τους δέκα κορυφαίους συλλόγους της Money League ανέφεραν ότι οι λιανικές πωλήσεις και οι χορηγίες ήταν οι κύριοι μοχλοί αύξησης των εσόδων τους.
Η αγωνιστική απόδοση των συλλόγων επηρεάζει άμεσα τα έσοδά τους, ιδιαίτερα όσον αφορά τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις όπως το UEFA Champions League. Η επιτυχία σε αυτές τις διοργανώσεις οδηγεί σε αυξημένα έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα και εμπορικές συμφωνίες.
ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ
Η Premier League συνεχίζει να κυριαρχεί οικονομικά, με εννέα συλλόγους να βρίσκονται στις κορυφαίες 20 θέσεις της κατάταξης. Η αύξηση των εσόδων τους αποδίδεται σε νέες εμπορικές συμφωνίες και την αυξημένη αξία των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.
Η Μπάγερν Μονάχου και η Μπορούσια Ντόρτμουντ είναι οι δύο γερμανικοί σύλλογοι που περιλαμβάνονται στην κατάταξη, με την Μπάγερν να καταλαμβάνει την πέμπτη θέση και τη Ντόρτμουντ τη 12η. Η σταθερή αγωνιστική τους απόδοση και οι ισχυρές εμπορικές συμφωνίες συμβάλλουν στα υψηλά έσοδά τους.
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η έκθεση αναλύει τα έσοδα των κορυφαίων γυναικείων ποδοσφαιρικών συλλόγων. Τα συνολικά έσοδα των 15 κορυφαίων γυναικείων συλλόγων ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 100 εκατομμύρια ευρώ, φτάνοντας τα 116,6 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 35% σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν.
ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΈΡΕΥΝΑΣ
1) ΡΕΚΟΡ ΕΣΟΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ MONEY LEAGUE
Συνολικά έσοδα: 11,2 δισ. ευρώ, αύξηση 6% σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν.
Μέσος όρος εσόδων ανά σύλλογο: 560 εκατ. ευρώ.
Κατανομή εσόδων:
* 44% από εμπορικές δραστηριότητες (244 εκατ. ευρώ ανά σύλλογο).
* 38% από τηλεοπτικά δικαιώματα (213 εκατ. ευρώ ανά σύλλογο).
* 18% από ημέρες αγώνων (103 εκατ. ευρώ ανά σύλλογο).
2) ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ – Ο ΠΡΩΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕ ΕΣΟΔΑ ΑΝΩ ΤΟΥ 1 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ
* Έσοδα: 1,045 δισ. ευρώ, νέο ρεκόρ.
* Αύξηση εμπορικών εσόδων: 19%, αγγίζοντας τα 482 εκατ. ευρώ.
* Διπλασιασμός των εσόδων από ημέρες αγώνων λόγω ανακαίνισης του Σαντιάγο Μπερναμπέου.
3) ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
* Ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή εσόδων: Ημέρες αγώνων (+11%, συνολικά 2,1 δισ. ευρώ).
* Εμπορικά έσοδα: 4,9 δισ. ευρώ, διατηρώντας τη μεγαλύτερη μερίδα των συνολικών εσόδων.
* Τηλεοπτικά δικαιώματα: 4,3 δισ. ευρώ, χωρίς σημαντικές αλλαγές λόγω σταθερών συμφωνιών μέχρι το 2027.
4) ΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ & ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
Top 5 Σύλλογοι (σύμφωνα με συνολικά έσοδα)
- Ρεάλ Μαδρίτης – 1,045 δισ. ευρώ
- Μάντσεστερ Σίτι – 837,8 εκατ. ευρώ
- Παρί Σεν Ζερμέν – 805,9 εκατ. ευρώ
- Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – 770,6 εκατ. ευρώ
- Μπάγερν Μονάχου – 765,4 εκατ. ευρώ
Πτώση στην Κατάταξη
* Γιουβέντους: Από 11η σε 16η θέση λόγω απουσίας από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
* Μπαρτσελόνα: Από 4η σε 6η θέση λόγω μείωσης εσόδων από αγώνες (-63 εκατ. ευρώ).
* Άιντραχτ Φρανκφούρτης: Εκτός Top 20 λόγω μείωσης τηλεοπτικών εσόδων (-34%).
Άνοδος στην Κατάταξη
* Άρσεναλ: Στην 7η θέση (από 10η), αύξηση εσόδων λόγω συμμετοχής στο Champions League.
* Νιούκαστλ: Στην 15η θέση λόγω αύξησης τηλεοπτικών εσόδων.
* Άστον Βίλα: Επανεμφάνιση στο Top 20 (18η θέση).
5) Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
* Μεγαλύτερη αξιοποίηση σταδίων: Τα γήπεδα γίνονται πολυλειτουργικοί χώροι ψυχαγωγίας.
* Επενδύσεις σε υποδομές: Λίβερπουλ και Λυών αύξησαν έσοδα λόγω βελτιωμένων εγκαταστάσεων.
* Αύξηση εισιτηρίων & premium εμπειριών ενισχύει τα έσοδα από τις ημέρες αγώνων.
6) ΡΕΚΟΡ ΕΣΟΔΩΝ ΣΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
* Συνολικά έσοδα: 116,6 εκατ. ευρώ, αύξηση 35%.
* Κορυφαίοι 5 σύλλογοι:
- Μπαρτσελόνα Femení – 17,9 εκατ. ευρώ
- Arsenal Women – 17,9 εκατ. ευρώ
- Chelsea Women – 13,4 εκατ. ευρώ
- Manchester United Women – 10,7 εκατ. ευρώ
- Real Madrid Femenino – 10,5 εκατ. ευρώ
Οι σύλλογοι συνεχίζουν να αναπτύσσουν εναλλακτικές πηγές εσόδων (εμπορικές δραστηριότητες, εκδηλώσεις). Οι αγωνιστικές επιδόσεις εξακολουθούν να επηρεάζουν σημαντικά την οικονομική σταθερότητα των συλλόγων. Οι επενδύσεις σε υποδομές και η καινοτομία καθορίζουν το μελλοντικό δυναμικό των συλλόγων. Το γυναικείο ποδόσφαιρο αναπτύσσεται ραγδαία και αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη οικονομική σημασία. Συνολικά, το παγκόσμιο ποδόσφαιρο παραμένει μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων. Μια βιομηχανία σε διαρκή άνθηση, με συνεχή αύξηση των εσόδων και νέες ευκαιρίες ανάπτυξης.
Πηγή: in.gr