Πρόβλημα για τη Μόσχα η συνεχιζόμενη παρουσία Ουκρανών στο Κουρσκ

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

Λίγες ημέρες αφότου οι ουκρανικές δυνάμεις αιφνιδίασαν τους πάντες εισβάλλοντας στη ρωσική επικράτεια και καταλαμβάνοντας ένα κομμάτι της περιφέρειας του Κουρσκ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε σε στρατιωτικούς αξιωματούχους του πως «πρωταρχικός στόχος» τους ήταν η απώθηση της εισβολής. Εξι μήνες αργότερα, ακόμη προσπαθούν. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χθες πως τα ουκρανικά στρατεύματα επιχείρησαν στο Κουρσκ μια αντεπίθεση η οποία απωθήθηκε – ουσιαστικά όμως, απλώς επιβεβαίωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις παραμένουν σε θέση να εξαπολύουν σημαντικές επιθέσεις. Οπως σημειώνει το Bloomberg, αυτή η αποτυχία του Βλαντίμιρ Πούτιν να εκδιώξει τον στρατό της Ουκρανίας από τη χώρα του ίσως να αποκτήσει επιπλέον σημασία καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ πιέζει για μία συμφωνία τερματισμού του πολέμου.

Η εισβολή των Ουκρανών, στις 6 Αυγούστου του 2024, και η ταχεία κατάληψη έως και 1.250 τετραγωνικών χιλιομέτρων ρωσικής γης, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Σούτζα και δεκάδων χωριών, ήταν ένα σοκ για τους Ρώσους, αφού έφερε τις συνέπειες του πολέμου που ξεκίνησε ο Πούτιν πολύ πιο κοντά στο σπίτι τους. Το Κρεμλίνο προσπάθησε ευθύς εξαρχής να υποβαθμίσει την κρίση, όμως η πρώτη κατοχή ρωσικού εδάφους από ξένο στρατό μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο συνιστά αναπόφευκτα μια προσωπική ήττα για τον ίδιο τον Πούτιν και την εικόνα του ως ισχυρού ηγέτη που υπερασπίζεται το συμφέρον της χώρας του. Μέχρι στιγμής, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταφέρει να ανακτήσουν μόνο το ήμισυ των εδαφών.

Κι αυτό, παρά τη βοήθεια από τους περίπου 11.000 βορειοκορεάτες στρατιώτες που εκτιμάται ότι στάλθηκαν στο Κουρσκ να πολεμήσουν στο πλευρό τους – αν και 4.000 από αυτούς φέρεται να έχουν ήδη πεθάνει. Στο μεταξύ, κι ενώ ρώσοι αξιωματούχοι υπολογίζουν πως περίπου 150.000 άνθρωποι στο Κουρσκ έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας των μαχών, η λαϊκή δυσφορία για την αποτυχία του κράτους να προστατεύσει τους πολίτες του φουντώνει: εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν τον Ιανουάριο σε διαδηλώσεις στην ομώνυμη περιφερειακή πρωτεύουσα, την πόλη Κουρσκ, διαμαρτυρόμενοι πως οι αξιωματούχοι δεν κάνουν αρκετά ώστε να βοηθήσουν τους εκτοπισμένους να βρουν στέγη ή και αγνοούμενους συγγενείς τους.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

«Είναι μια πολύ σημαντική επιχείρηση, και θα το δείτε όταν θα φτάσουμε σε μία διπλωματική διευθέτηση του πολέμου», δήλωσε προχθές από το Κίεβο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο ουκρανός πρόεδρος διαβεβαίωσε πως η κατάσταση στο Κουρσκ είναι «σταθερή». Η Ρωσία «δεν θα καταφέρει να μας εκδιώξει από την περιοχή στο εγγύς μέλλον», πρόσθεσε.

Λίγο μετά την έναρξη της επιχείρησης, ο Ζελένσκι είχε πει πως στόχος της ήταν να δημιουργηθεί μια νεκρή ζώνη ώστε να προστατευτούν οι μεθοριακές κοινότητες από τις ρωσικές επιθέσεις. Οι στρατιωτικοί επιτελείς του ήθελαν επίσης να ανακουφίσουν την πίεση στις πρώτες γραμμές του μετώπου στην Ουκρανία αναγκάζοντας τη Μόσχα να μεταφέρει από εκεί στρατεύματα για την υπεράσπιση του Κουρσκ. Η ουκρανική επιχείρηση στο Κουρσκ, βέβαια, δεν έχει καταφέρει να ανακόψει την προέλαση της Ρωσίας στην Ανατολική Ουκρανία. Το Κρεμλίνο έχει, εντούτοις, στείλει χιλιάδες στρατιώτες σε μια προσπάθεια ανάκτησης του ελέγχου της περιοχής.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_2”); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_m2”); });

Επιπλέον, μόλις χθες, το ουκρανικό γενικό επιτελείο ανακοίνωσε πως η Ουκρανία έχει αιχμαλωτίσει συνολικά 909 ρώσους στρατιώτες στο Κουρσκ, και «αυτό επέτρεψε να γυρίσουν πίσω εκατοντάδες ουκρανοί υπερασπιστές που κρατούνταν σε ρωσικές φυλακές».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επιβεβαίωσε τις πρώτες «επαφές» ανάμεσα στις ρωσικές και τις ουκρανικές δυνάμεις για τη διάνοιξη ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου στο Κουρσκ.

«Οι Αρχές κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να βοηθήσουν τους πολίτες μας, που έχουν βρεθεί σε μια τόσο δύσκολη θέση λόγω των επιθετικών ενεργειών του καθεστώτος του Κιέβου», δήλωσε.

Δεσμεύσεις και κυρώσεις

Στην ετήσια συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε τον Δεκέμβριο, ωστόσο, ο Πούτιν απέφυγε να δεσμευτεί όταν ένας κάτοικος του Κουρσκ τον ρώτησε πόσο καιρό θα χρειαστεί η Ρωσία για να εκδιώξει τα ουκρανικά στρατεύματα.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_3”); });

«Δεν μπορώ και δεν θέλω να δώσω μια συγκεκριμένη ημερομηνία», απάντησε. Και αυτό, σημειώνει το Bloomberg, μπορεί να επιβαρύνει τον Πούτιν καθώς ο Τραμπ τον πιέζει να συμφωνήσει σε διαπραγματεύσεις με σκοπό τον τερματισμό του πολέμου και απειλεί με «μεγάλες» νέες κυρώσεις αν αρνηθεί. Με τις ρωσικές δυνάμεις να ελέγχουν επί του παρόντος ένα 18,6% της ουκρανικής επικράτειας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, το Κίεβο διατηρεί στο Κουρσκ ένα σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί για μια πιθανή ανταλλαγή εδαφών σε ενδεχόμενες συνομιλίες.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ