Προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας ξεκλειδώνουν τυπικά τα βήματα της Προανακριτικής για τα Τέμπη και μαζί η προαναγγελθείσα παραίτηση «προς διευκόλυνση της διαδικασίας και του έργου της κυβέρνησης» του τότε υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, νυν υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου, ο οποίος χαρακτήρισε αβάσιμες τις μομφές που του αποδίδονται – «εκτός πάσης πραγματικότητας και λογικής».
Εξελίξεις δεν αναμένονται μέχρι την εκλογή του Κώστα Τασούλα στην Προεδρία της Δημοκρατίας στις 12 Φεβρουαρίου, αλλά πέριξ της 20ής Φεβρουαρίου, για την ακρίβεια στο δεκαπενθήμερο 13-27 Φεβρουαρίου.
Η παραίτηση Τριαντόπουλου, εξάλλου, κομματικά στελέχη δεν αποκλείουν να συνδεθεί τελικώς και με άλλες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα – να ενταχθεί, εν ολίγοις, και σε ένα πλάνο ανασχηματισμού.
Το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για διερεύνηση από το κοινοβούλιο της αλλοίωσης του τόπου του σοκαριστικού δυστυχήματος με ελεγχόμενο για τυχόν ποινικές ευθύνες τον Τριαντόπουλο θα μπει σε μυστική ψηφοφορία – και θα περάσει, καθώς η ΝΔ, απορρίπτοντας τα περί «δόλιου “μπαζώματος”», είπε πως δεν θα σταθεί εμπόδιο.
Επειτα, θα συγκροτηθεί επιτροπή με εκπροσώπους από τις εννιά κοινοβουλευτικές ομάδες και τους ανεξάρτητους βουλευτές, που σημαίνει ότι ξεκίνησαν εσωτερικές βολιδοσκοπήσεις.
Οσο πλησιάζει η μαύρη επέτειος της 28ης Φεβρουαρίου τόσο κλιμακώνεται η πολιτική αντιπαράθεση – χθες, και για τη μακροσκελή δήλωση του άλλοτε υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, που έγινε σε συνεννόηση με το Μαξίμου.
«Το ΠΑΣΟΚ δαιμονοποιεί την παρουσία μας στον χώρο του δυστυχήματος αποδεικνύοντας την προσήλωσή του στον στόχο της άκριτης εργαλειοποίησης της τραγωδίας (…) Υπονοείται ότι η κυβέρνηση και τα στελέχη της δρούσαν με δόλο, προκειμένου να «συγκαλύψουν» απροσδιόριστες παράνομες δραστηριότητες και ακαθόριστους ενόχους. Ποιους και γιατί; Αγνωστον» ανέφερε ο Τριαντόπουλος.
Η θέση του πιθανότατα δεν θα αναπληρωθεί σε πρώτη φάση εν αναμονή ενός κυβερνητικού ανασχηματισμού που το κυρίαρχο σενάριο τον τοποθετεί στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.
Η δήλωση Τριαντόπουλου έριξε λάδι στη φωτιά της πολιτικής κόντρας αλλά και προκάλεσε νέα δηλητηριώδη βέλη (προς το Μαξίμου) από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «το πολιτικό αποτέλεσμα» της δικής του πρωτοβουλίας να μη μείνει το κυβερνητικό στέλεχος στο απυρόβλητο της έρευνας για το «μπάζωμα».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σχολίασε ότι αν δεν παραιτούνταν ο Τριαντόπουλος «το ΠΑΣΟΚ θα έλεγε ότι κρύβεται πίσω από τη θέση του και τώρα που παραιτείται λέει για πρώτη νίκη» και κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για διαγκωνισμό τους ως προς το «ποιος θα εργαλειοποιήσει πρώτος τον ανθρώπινο πόνο». Ετσι επιβεβαιώνεται η απόφαση Μαξίμου για αντεπίθεση διαρκείας, αντί της θέσης διαρκούς άμυνας, ενόσω το ΠΑΣΟΚ κρατά στο τραπέζι την πρόταση δυσπιστίας αναμένοντας νεότερα στοιχεία και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει άμεση μομφή για να «απολογηθεί πολιτικά» ο Μητσοτάκης.
Οσον αφορά τον Σαμαρά, το νέο καρφί (μετά την πρόσφατη αιχμή περί «πολιτικής κατρακύλας») ήρθε από τον διάδρομο της Βουλής.
«Και το προαναγγέλλει; Θα μείνει δηλαδή δεκαπέντε ημέρες υπουργός; Αυτό είναι πρωτόγνωρο» είπε για την παραίτηση Τριαντόπουλου, σχολιάζοντας ότι επί πρωθυπουργίας του «μετρούσε και το κάθε δευτερόλεπτο».
Μάλιστα στην αποστροφή του γαλάζιου Βασίλη Υψηλάντη ότι «ήταν άλλες εποχές τότε», εκείνος διερωτήθηκε «γιατί τώρα είναι εύκολες;». Σημειωτέον, ο Υψηλάντης ακούγεται για τη στελέχωση της επικείμενης Προανακριτικής, όπως και ο Γιώργος Γεωργαντάς και η Σέβη Βολουδάκη – ίσως στην προεδρία ένας εκ των δύο –, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Λευτέρης Κτιστάκης κ.ά.
Πηγή: tanea.gr