Χρήστος Τριαντόπουλος

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

Απο την καλή

Το ΠΑΣΟΚ τον θεωρεί «άνθρωπο των ειδικών αποστολών». Εφτιαξε και βίντεο με πλάνα του προκειμένου να προαναγγείλει πως θέλει να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του. Προτού τον στοχοποιήσει η Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, τον είχε αποκαλέσει «Μέγα εκτελεστή του μπαζώματος» η Μαρία Καρυστιανού. Ο Χρήστος Τριαντόπουλος βρέθηκε στον τόπο της τραγωδίας το 2023. Ενα χρόνο μετά, από κοινοβουλευτικού βήματος, απαντούσε στις μομφές της αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας πως «οι αρμόδιοι που συμμετείχαν στο Συντονιστικό αποφάσισαν για τις παρεμβάσεις και τις διαμορφώσεις του χώρου» – κι επαναλαμβάνοντας σχεδόν μονότονα ότι εκείνος δεν παραβρέθηκε σε τέτοιες συσκέψεις. Φέτος, λίγες μέρες πριν από τη δεύτερη επέτειο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, το όνομά του ακούγεται πάλι. Η φωνή του όμως όχι. Ο υφυπουργός που θα παραιτηθεί αφού συσταθεί η Προανακριτική, σε αντίθεση με πολλά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, δεν παίρνει μέρος στην επικίνδυνη αποστολή υπεράσπισης της κυβέρνησης από τα τηλεπλατό.

Παραμένει εκκωφαντικά σιωπηλός. Βολιώτες που τον έχουν συναναστραφεί βρίσκουν φυσιολογική την αντίδραση που ξενίζει τους φανατικούς τηλεθεατές των δελτίων γιατί «είναι λιγομίλητος». Φιλικά διακείμενοι απέναντί του προσθέτουν πως «προτιμά να ακούει κι όπου μπορεί να βοηθάει». Στην εκλογική του περιφέρεια, άλλωστε, έχει αποκτήσει τη φήμη εκείνου στον οποίο θα αποταθεί κάποιος για να σηκώσει το τηλέφωνο ώστε «να λυθεί ένα θέμα ακόμη κι αν ανήκει στην αρμοδιότητα άλλου υπουργείου». Οι μυημένοι στα πολιτικά παρασκήνια της Μαγνησίας επιμένουν ότι «κυνηγάει πράγματα για τον νομό που δεν τα κυνήγησε κανείς μετά τον Νάκο».

Ταυτόχρονα, του αναγνωρίζουν εργατικότητα. Αυτή προβάλλει σαν προσόν του και πηγή από τον στενό πυρήνα του Μαξίμου που έχει συνεργαστεί μαζί του. «Κάνει τη δουλειά που του ανατίθεται», σημειώνει, τονίζοντας πως ήταν σημαντική η συμβολή του στο στήσιμο του μηχανισμού κρατικής αρωγής. «Παρότι δεν υπήρχε η σχετική κουλτούρα στη διοίκηση, κατάφερε να τον σχηματοποιήσει επειδή κατανοεί πως πρέπει να λειτουργεί μια τέτοια δομή και πως έχουν μάθει να εργάζονται γραφειοκρατία κι αυτοδιοίκηση». Ο ίδιος δουλεύει πάντα με δύο λάπτοπ. Στο ένα επεξεργάζεται στοιχεία, έγγραφα και πληροφορίες, στο δεύτερο παίζει μια playlist με χέβι μέταλ.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_2”); });

Οι επιδόσεις του στην οδό Νίκης, ως γ.γ. Οικονομικής Πολιτικής επιφορτισμένου με τη διάθεση των κρατικών αποζημιώσεων μετά τον «Ιανό» αξιολογήθηκαν θετικά από την κυβερνητική έδρα. Οπότε, ύστερα από τις πυρκαγιές του 2021 αναβαθμίστηκε σε υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ για θέματα κρατικής αρωγής από φυσικές καταστροφές. Σύμφωνα με στέλεχος του πρωθυπουργικού επιτελείου, η απόφαση πάρθηκε και για να χτιστεί ευκολότερα το arogi.gov, μια και το «καπέλο της προεδρίας της κυβέρνησης» πάντα βοηθάει, αλλά και λόγω του προσώπου.

και την ανάποδη

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_m2”); });

Στην κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά την κάλπη του 2023 ο σχεδόν 45χρονος οικονομολόγος διατήρησε τις αρμοδιότητές του αλλά μετακόμισε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Στην τελευταία εθνική αναμέτρηση εξελέγη βουλευτής. Γνώστες του νομού του επισημαίνουν ότι έσπασε αρκετά τοπικά ρεκόρ με τον αριθμό ψήφων που συγκέντρωσε. Τον σταύρωσαν 21.492, οι μισοί σχεδόν από όσους ψήφισαν ΝΔ. Την πρώτη φορά που κατέβηκε, τον Ιούλιο του 2019, τον είχαν προτιμήσει μόλις 5.875.

Αυτή η εντυπωσιακή αύξηση των ψηφοφόρων του αποδεικνύει για έναν κυβερνητικό που τον γνωρίζει ότι «δεν είναι μόνο τεχνοκράτης. Εχει και πολιτικό αισθητήριο». «Δεν βγαίνει κανείς πρώτος σε μια περιφέρεια με μεγάλο αστικό κέντρο και πολλά χωριά αλλιώς», αναφέρει για να στηρίξει τον συλλογισμό του. Οι εμπειρικοί εκλογολόγοι της περιοχής εξηγούν πως «πήρε τη νεολαία και κέρδισε τη βοήθεια όσων συμμετεχόντων στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο δεν είχαν πιθανότητες εκλογής».

Βέβαια, έχει στο ενεργητικό του και χαμογελαστά φωτογραφικά ενσταντανέ από την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Μπέου πριν απ’ τις δημοτικές εκλογές, τον Οκτώβριο του 2023 – τότε που η κυβέρνηση προσπαθούσε (όχι με μεγάλη επιτυχία) να κρατήσει αποστάσεις από τον πιο τοξικό δήμαρχο της επικράτειας. Κι αυτά δύσκολα γράφουν καλά στο εκτός Βόλου κοινό. Το ελαφρυντικό που επικαλούνται φαν του είναι πως «κανένας νεοδημοκράτης Μαγνησιώτης που θέλει έδρανο στη Βουλή δεν γίνεται να αγνοήσει την επιρροή του Μπέου». Τι κι αν η διαπίστωση διαβάζεται και ως πολιτική ανεπάρκεια των εκεί στελεχών του κυβερνώντος κόμματος;

Εσωκομματικοί του αντίπαλοι τού προσάπτουν πως «συστήνεται ως κοντινός του Μητσοτάκη». Θεσσαλός βουλευτής της αντιπολίτευσης, πάλι, ισχυρίζεται ότι «φροντίζει τον νομό του όπως αυτοί που έχουν παλαιοκομματική στόφα». Το παράδειγμα που χρησιμοποιεί ως επιχείρημα της κριτικής του είναι περσινό. Ο Αγροτικός Σύλλογος Αγιάς τον είχε ευθέως κατηγορήσει για διακρίσεις στις αποζημιώσεις των μηλοπαραγωγών. Αν και πλημμυροπαθείς, από περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι Λαρισαίοι δεν έλαβαν ενισχύσεις από τα κρατικά ταμεία όπως οι συνάδελφοί τους στη Μαγνησία, κατήγγειλε το συνδικαλιστικό τους όργανο. Ο δε δήμαρχος της λαρισαϊκής κωμόπολης έλεγε πως «τα κάστανα Κισσάβου και Μαυροβουνίου είχαν διαφορετική, πιο δυσμενή, αντιμετώπιση σε σχέση με αυτά του Πηλίου».

Ο Τριαντόπουλος, λοιπόν, έχει κατορθώσει να συνδυάσει την εμπειρία που αποκομίζει κάποιος κάνοντας μέρος του διδακτορικού του με υποτροφία στο LSE με τις περγαμηνές που αποκτά ένας πολιτευτής μόνο σφίγγοντας χέρια στο πεδίο. Κι έτσι εκπλήρωσε την υψηλότερη φιλοδοξία κάθε εθνοπατέρα επαρχίας: πήρε μια κυβερνητική καρέκλα. Για την αρένα όπου τον ρίχνουν τώρα οι συνθήκες, ωστόσο, κανένας πολιτικός δεν είναι ποτέ έτοιμος.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ