Ο χορός των Ρίχτερ συνεχίζεται στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Σαντορίνη και στην Αμοργό, στις Κυκλάδες, με τους ειδικούς να προβληματίζονται παρ’ όλα αυτά για την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας που δεν εκδηλώνεται με τα τυπικά χαρακτηριστικά.
«Το βέβαιο είναι όι έχουμε μια πολύ ιδιόμορφη ακολουθία» εξηγεί ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας, Δημήτρης Παπανικολάου, «που δεν μπορούμε να την προσομοιάσουμε με καμία άλλη δραστηριότητα στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια που παρακολουθούμε την κατάσταση και αυτό διότι δεν πρόκειται γι’ αυτό που συνήθως συμβαίνει».
Και προσθέτει: «Δηλαδή, να έχουμε μια αποσεισμική ακολουθία, μια κορύφωση με έναν ή δύο κύριους σεισμούς και μετά να περνάμε στη μετασεισμική ακολουθία. Αυτό δεν υπάρχει εδώ» τονίζει.
«Μετά το 5.2 δεν κλιμακώθηκε η κατάσταση – Πιθανόν να μην είναι αρκετή η ενέργεια να σπάσει το μεγάλο ρήγμα»
Κυκλάδες: Το μεγάλο ρήγμα
Ο κ. Παπανικολάου εξηγεί στη συνέχεια ότι το ανησυχητικό ήταν η κλιμάκωση που βλέπαμε μέχρι προχθές. «Ήδη όμως πάμε σε τρίτη ημέρα που από το 5.2 δεν κλιμακώθηκε η κατάσταση» σημείωσε.
Όσο για την πιθανότητα να γίνει μεγάλος σεισμός, ο ίδιος καθησυχάζει λέγοντας ότι «παραμένει μικρή, την θεωρούσα πολύ μεγαλύτερη μέχρι πριν από τρεις ημέρες. Τώρα την θεωρώ μικρή, να έχουμε το 5.8 με 6 που είναι το δυναμικό του ρήγματος της Ανύδρου που υπάρχει μέσα στον χώρο αυτόν τον διεγερμένο και το οποίο δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να δώσει αυτό το γεγονός».
Όμως, σύμφωνα με τον καθηγητή, έτσι όπως τώρα εξελίσσεται η κατάσταση που δεν αυξάνεται ο ρυθμός των σεισμών με μεγαλύτερο μέγεθος, πιθανόν να έχουμε φτάσει στο όριο εκείνο στο οποίο έσπασαν αυτά τα ρήγματα που έσπασαν και όσα είναι στο αντίστοιχο μέγεθος και να μην είναι αρκετή η ενέργεια να σπάσει και το μεγάλο.
«Τώρα, αυτήν την στιγμή, σε αυτήν την περίοδο, δεν υπάρχει πιθανότητα σημαντική τα δύο ηφαίστεια που έχουν ήδη σιγήσει, να δώσουν έκρηξη», καταλήγει.
Πηγή: in.gr