Είναι προφανές ότι η υπόθεση της διαρροής των προσωπικών δεδομένων των αποδήμων από τους εκλογικούς καταλόγους προς στελέχη της ΝΔ θα μας απασχολεί για πολύ καιρό ακόμη. Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών η εκδίκαση αγωγών που έχουν καταθέσει οι θιγέντες κατά του ελληνικού Δημοσίου. Ειδικότερα, θα εκδικαστούν οι πρώτες έξι αγωγές που θα μας δώσουν και μια πρώτη γεύση για τις δεκάδες επόμενες. Θυμίζω (θα καταλάβετε γιατί στη συνέχεια) ότι για το θέμα αυτό η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα είχε επιβάλει 400.000 ευρώ πρόστιμο εις βάρος του Δημοσίου, δηλαδή στο υπουργείο Εσωτερικών, για μη λήψη επαρκών μέτρων ασφαλείας. Το αξιοσημείωτο είναι ότι το υπουργείο δεν μπήκε στη διαδικασία να προσβάλει την απόφαση της Αρχής. Αντιθέτως, αποδέχθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, την ευθύνη του και εξόφλησε το σύνολο του προστίμου. Τι κάνει, όμως, τώρα μπροστά στην εκδίκαση του κύματος των αγωγών; Πηγαίνει στο δικαστήριο δηλώνοντας ότι δεν ευθύνεται το ίδιο για τη διαρροή, αμφισβητεί ότι έπαθαν οποιαδήποτε βλάβη οι απόδημοι (ενώ ταυτόχρονα επικαλείται την απόφαση της Αρχής που αναφέρει ότι υπέστησαν βλάβη μεσαίου βαθμού) και υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να πληρώσει από 20.000 ευρώ σε κάθε ενάγοντα, γιατί σε αντίστοιχες υποθέσεις τα δικαστήρια έχουν επιδικάσει από 2.500-3.500 ευρώ. Ισχυρίζεται δε ότι αρκεί η «συγγνώμη» για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης, παρότι δεν απολογείται. Κοινώς, όσα είχε δεχτεί, τώρα τα διαψεύδει.
Ο λογαριασμός
Μιας και ανέφερα τα πρόστιμα, να θυμίσω ότι το υπουργείο Εσωτερικών πλήρωσε 428.000 ευρώ μαζί με τις προσαυξήσεις. Κοινώς, το πρόστιμο εξοφλήθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό διότι δεν εντοπίστηκε ο υπεύθυνος για τη διαρροή από το υπουργείο ώστε να του καταλογιστεί το ποσό, όπως παγίως προβλέπει η νομοθεσία. Αρα, εφόσον επιδικαστούν και αποζημιώσεις, πάλι σε εμάς τους φορολογούμενους θα καταλήξει ο λογαριασμός. Η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ωστόσο, δεν έχει καταβάλει το πρόστιμο των 40.000 ευρώ που της επέβαλε η Αρχή. Την περασμένη Πέμπτη εκδικάστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε η πρώην ευρωβουλευτής για αυτή την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι το ποσό είναι δυσβάσταχτο και δυσανάλογο με το λάθος της.
Καταγγέλλουν τις κυβερνητικές βολές
Δυστυχώς, την κόντρα κυβέρνησης με ανεξάρτητες Αρχές την έχουμε, μάλλον, συνηθίσει. Αυτό που είναι πρωτοφανές είναι να αντιδρούν δημόσια και έντονα οι εργαζόμενοί τους, οι οποίοι, κατά κανόνα, εργάζονται σιωπηλά και στην αφάνεια. Χθες, λοιπόν, ο Σύλλογος Εργαζομένων στον Συνήγορο του Πολίτη εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απαντά στο υπουργείο Ναυτιλίας και την κυβέρνηση για την αντίδρασή τους στο πόρισμα για το ναυάγιο της Πύλου. Αναφερόμενοι στην ανακοίνωση του υπουργείου, κάνουν λόγο για «ευθεία βολή στο έργο των Ανεξάρτητων Αρχών», κατηγορώντας την κυβέρνηση πως «επιχειρούν να πλήξουν ευθέως τη θεσμική υπόσταση, την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία της Αρχής». Τονίζοντας πως «σε μια ευνομούμενη πολιτεία η ανεξαρτησία προστατεύεται και ενισχύεται, δεν υπονομεύεται ούτε λοιδορείται».
Στα δικαστήρια για το ΕΑΠ
Τον δρόμο της Δικαιοσύνης φαίνεται να παίρνει ένας «πόλεμος» που εξελίσσεται στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Κεντρικό πρόσωπο είναι ο Απόστολος Παπατόλιας, πρώην νομάρχης Μαγνησίας και υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο οποίος, αν και διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου με προϋπηρεσία στο ΑΣΕΠ, κόπηκε από την εκλογή του ως καθηγητή Δημόσιας Διοίκησης στο ΕΑΠ. Το ενδιαφέρον είναι ότι τα μέλη του ΕΑΠ, αφού πρώτα τον ανακήρυξαν ομόφωνα αναπληρωτή καθηγητή για το συγγραφικό του έργο, τον έκοψαν μάλλον απροσδόκητα από καθηγητή με τον ισχυρισμό πως η μακρά προϋπηρεσία του «δεν αποδεικνύει κατάλληλο και υψηλού επιπέδου επαγγελματικό έργο στη Δημόσια Διοίκηση». Πληροφορούμαι ότι ακολουθεί προσφυγή για την απόφαση, αλλά και μήνυση στα μέλη ΔΕΠ που αμφισβήτησαν τη θητεία του στο ΑΣΕΠ, θεωρώντας πως έπεσε «θύμα αυθαιρεσίας και αναξιοκρατίας».
Γαλάζιος εμφύλιος στη Λέσβο
Οι τοπικοί πολιτικοί εμφύλιοι συχνά περνάνε στα ψιλά, αν και μερικοί έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Μια υπόσχεση της κυβέρνησης στους κατοίκους της Λέσβου ήταν ότι θα κλείσει το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών στο Καρά Τεπέ, μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή νέας δομής έξω από τον αστικό ιστό. Οι νεοδημοκράτες είχαν άλλωστε πρωτοστατήσει στη θύελλα διαμαρτυριών για το συγκεκριμένο ΚΥΤ. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, όμως, δήλωσε ότι η επίμαχη δομή θα παραμείνει σε λειτουργία. Το αποτέλεσμα; Εγινε τέτοιος χαμός, που παραιτήθηκε ο επικεφαλής της ΔΕΕΠ Λέσβου, της γαλάζιας οργάνωσης του νησιού, Προκόπης Τζιμής, καταγγέλλοντας ότι «η πρόθεση αυτή του υπουργείου θα έχει ολέθριες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις για την πόλη της Μυτιλήνης».
Ελληνική πύλη για την Ινδία
Κατά την επίσκεψη του Γιώργου Γεραπετρίτη στην Ινδία, μας προέκυψαν ενδιαφέροντα νέα για τη συνεργασία των δύο χωρών. Μεταξύ άλλων και για το μεγαλεπήβολο πρότζεκτ του IMEC, του οικονομικού διαδρόμου Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης, ο οποίος βρίσκεται στα σκαριά αλλά είχε προσωρινά μπει στον «πάγο» λόγω της έκρυθμης κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή. Ερωτηθείς από δημοσιογράφο της εφημερίδας «The Hindu» για το κατά πόσο η Ελλάδα βρίσκεται σε συνομιλίες με ινδικούς ομίλους για ελληνικά λιμάνια και για το αν αληθεύουν πληροφορίες που «βλέπουν» πιθανούς τερματικούς σταθμούς σε Καβάλα ή Βόλο, ο Γεραπετρίτης δεν προχώρησε σε διάψευση. Αντιθέτως, απάντησε πως «η Ελλάδα χαιρετίζει το δυνητικό ενδιαφέρον ινδικών εταιρειών για επενδύσεις σε ελληνικά λιμάνια», τονίζοντας πως μια τέτοια προοπτική «εκσυγχρονισμού και επέκτασης των λιμενικών υποδομών της χώρας μας» ευθυγραμμίζεται με τη φιλοδοξία της Ελλάδας να αποτελέσει πύλη στην Ευρώπη.
Πηγή: tanea.gr