Οι σπάνιες γαίες στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο σπάνιες αλλά ούτε και ακριβώς γαίες. Πρόκειται για μέταλλα που χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη βιομηχανία και θεωρούνται απαραίτητα για την τεχνολογική ανάπτυξη. Η ποσότητά τους είναι επαρκής για τις ανάγκες της ανθρωπότητας, ωστόσο ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ότι θέλει να είναι σίγουρος ότι η βιομηχανία της χώρας του θα έχει πρόσβαση σε αυτά τα υλικά ακόμα και σε περίπτωση σκληρού εμπορικού πολέμου με την Κίνα. Μεγάλο μέρος των διαθέσιμων σπάνιων γαιών σήμερα βρίσκονται σε περιοχές που άμεσα ή έμμεσα ελέγχονται από το Πεκίνο. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο αμερικανός πρόεδρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανταλλάξει την αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία με τη δυνατότητα εκμετάλλευσης των σπάνιων γαιών που υπάρχουν στην Ουκρανία. Η Ουκρανία όντως έχει μεγάλα αποθέματα αυτών των μετάλλων, σημαντικές συγκεντρώσεις των οποίων υπάρχουν σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στη ζώνη εχθροπραξιών ή και σε περιοχές κατεχόμενες από τους Ρώσους.
Στο Κίεβο υποδέχθηκαν αυτή τη δήλωση του Τραμπ με συγκρατημένη αισιοδοξία. Η από κοινού με τις ΗΠΑ και την ΕΕ εκμετάλλευση ορυκτών ήταν μια από τις προτάσεις που είχε καταθέσει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στους Αμερικανούς ως «κίνητρο» για τη βοήθειά τους.
«Είμαστε ανοιχτοί στο να μπορούν να εξορυχθούν μαζί με τους εταίρους μας που μας βοηθούν να προστατεύσουμε τη γη μας και να απωθήσουμε τον εχθρό με τα όπλα τους, την παρουσία τους, τα πακέτα κυρώσεων. Και αυτό είναι απολύτως δίκαιο. Μίλησα γι’ αυτό τον Σεπτέμβριο, όταν είχαμε συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ» ανέφερε σε σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ζελένσκι την περασμένη Τρίτη.
Ηδη πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ, αξιωματούχοι στο Κίεβο είχαν πειστεί ότι ο Τραμπ αντιμετωπίζει την πολιτική με επιχειρηματικούς όρους και θα χρειαστεί κάτι περισσότερο από συζητήσεις για την αξία του διεθνούς δικαίου και τη διαφύλαξη της έννομης τάξης. Για αυτόν τον λόγο παρουσίασαν γραπτώς μια σειρά από προτάσεις για τα πιθανά οφέλη που θα μπορούσαν να έχουν οι ΗΠΑ και οι άλλοι σύμμαχοι από τη στήριξη της Ουκρανίας. Ανάμεσα στις προτάσεις ήταν και μελλοντική αντικατάσταση των αμερικανών στρατιωτών στην Ευρώπη με Ουκρανούς.
Ωστόσο, πέραν από τις συμφωνίες με τις ΗΠΑ, τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας ή και τα επόμενα πακέτα στήριξης της Ουκρανίας με στρατιωτικό υλικό, το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει πλέον η άμυνα της Ουκρανίας είναι οι ελλείψεις σε ανθρώπινους πόρους. Οι στρατιώτες που μάχονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου δεν είναι επαρκείς στον αριθμό και πολλοί από τους υπάρχοντες βρίσκονται εκεί για πολλούς μήνες και χρειάζονται ξεκούραση. Το θέμα της επιστράτευσης πιέζει σημαντικά την ουκρανική ηγεσία. Αναφορές από τα μέτωπα του πολέμου κάνουν λόγο για προσπάθειες των Ουκρανών για νέα προώθηση στην περιοχή του Κουρσκ, όπου φαίνεται να έχουν αποσυρθεί οι στρατιώτες της Βόρειας Κορέας έπειτα από βαριές απώλειες στις μάχες, και για σημαντική επιβράδυνση των Ρώσων στο Ντονμπάς. Δεν είναι σαφές μέχρι στιγμής για το αν αυτό έχει να κάνει με αλλαγές στον ουκρανικό στρατό ή με την απόφαση εκ μέρους της Ουκρανίας να ρίξει δυνάμεις πέραν των δυνατοτήτων της προκειμένου να κερδίσει περισσότερα πριν από την έναρξη πιθανών διαπραγματεύσεων.
Πηγή: tanea.gr