Εκπρόσωπος των δύο Επιτροπών (Μόνιμη Eπιστημονική Eπιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ) ορίζεται ο καθηγητής Φυσικής Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:
Για την καλύτερη, ταχύτερη και πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού– της οποίας η διάρκεια φαίνεται να παρατείνεται χρονικά- με πρωτοβουλία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, ορίζεται ως εκπρόσωπος των δύο Επιτροπών (Μόνιμη Eπιστημονική Eπιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ) ο Καθηγητής Φυσικής Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.
Ο κ. Παπαζάχος μίλησε στην κάμερα του in στη Σαντορίνη για την απόφαση των δύο Επιτροπών να εισηγηθούν την παράταση των έκτακτων μέτρων προστασίας σε νησιά των Κυκλάδων λόγω της ανησυχητικής σεισμικής δραστηριότητας.
Ο κ. Παπαζάχος εξήγησε ότι χρειάζεται παράταση των μέτρων καθώς δεν έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος ενός ισχυρότερου σεισμού. Σε σχέση με τα σχολεία εξήγησε επίσης πως δεν έχει ολοκληρωθεί ο τεχνικός έλεγχος των κτιρίων.
Τα μέτρα που εισηγήθηκαν οι ειδικοί
Ειδικότερα οι Επιτροπές που συνεδρίασαν σήμερα εισηγήθηκαν την αναστολή λειτουργίας των σχολείων στους δήμους Θήρας, Ίου, Ανάφης και Αμοργού και συνέστησαν στους πολίτες:
- να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
- να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
- να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
- να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
- να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
- να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
Πηγή: in.gr