Προεκλογική μάχη με αιχμή το Μεταναστευτικό

Προεκλογική μάχη με αιχμή το Μεταναστευτικό

Πρόκειται σίγουρα για χρονική σύμπτωση. Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ γεμίζει το Γκουαντάναμο με μετανάστες και στέλνει εκατοντάδες χιλιάδες πίσω στο Μεξικό και τις άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, στη Γερμανία διεξάγεται ένας σκληρός προεκλογικός αγώνας με αιχμή το Μεταναστευτικό. Την αντιπαράθεση πυροδότησε η τελευταία φονική επίθεση στο Ασάφενμπουργκ στις 22 Ιανουαρίου με δράστη έναν 28χρονο αφγανό πρόσφυγα και θύμα ένα δίχρονο αγόρι μαροκινής καταγωγής και έναν 41χρονο άντρα. Η επίθεση αυτή, έναν μήνα πριν από τις εκλογές στις 23 Φεβρουαρίου, ήταν καταλύτης για τη μεγαλύτερη πολιτική και κοινοβουλευτική νίκη που είχε μέχρι τώρα η ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (ΑfD). Με τις ψήφους των δικών της βουλευτών διασφαλίστηκε για πρώτη φορά πλειοψηφία στην Μπούντεσταγκ, και συγκεκριμένα για το ψήφισμα του Μερτς και της Χριστιανικής Ενωσης CDU/CSU για το Μεταναστευτικό την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου. H σύμπτωση, όμως, με τη διαχείριση του Μεταναστευτικού από τον Τραμπ δεν είναι μόνον χρονική. Είναι και στο περιεχόμενο του ψηφίσματος 5 σημείων που έφερε ο χριστιανοδημοκράτης Φρίντριχ Μερτς στην Μπούντεσταγκ:

*      Στο πνεύμα Τραμπ κινείται η πρόταση για επαναφορά μόνιμων και σταθερών συνόρων στα σύνορα της Γερμανίας, που θα οδηγήσει σε κατάργηση του Σένγκεν.

*      Το πνεύμα Τραμπ απηχεί η πρόταση για άμεση, από τα γερμανικά σύνορα, απέλαση στη χώρα προέλευσης ή επαναπροώθηση στην πρώτη χώρα εισόδου στην ΕΕ.

*      Στο πνεύμα Τραμπ είναι και η πρόταση για εγκλεισμό ακόμα και σε ανενεργά στρατόπεδα της Μπούντεσβερ άνω των 40.000 που δεν έχουν άσυλο στη Γερμανία, άγνωστο για πόσο χρόνο, μέχρις ότου απελαθούν από τη χώρα.

Μεταξύ αυτών είναι και εκείνοι που έχουν συλληφθεί για ποινικά αδικήματα. Αλλά η συντριπτική πλειονότητα αφορά άτομα με καθεστώς «ανοχής», επειδή δεν υπάρχουν ταξιδιωτικά έγγραφα για την επιστροφή στη χώρα προέλευσης. Ωστόσο, στη δημόσια αντιπαράθεση δεν γίνεται κανένας διαχωρισμός, όλοι θεωρούνται ή χαρακτηρίζονται «εγκληματίες». Οπως και στις ΗΠΑ του Τραμπ. Η σύμπτωση στο περιεχόμενο των προτάσεων για το Μεταναστευτικό οδήγησε τον γενικό γραμματέα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ματίας Μιρς, σε τηλεοπτική εκπομπή να χαρακτηρίσει τον Φρίντριχ Μερτς «Μικρό Τραμπ».

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_2”); });

Αλλαγή ατζέντας

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_m2”); });

 

Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν σημαντικές αποκλίσεις. Αλλά σε όλες είναι αδιαφιλονίκητα πρώτο κόμμα το CDU/CSU, που εμφανίζει μικρή πτώση με μέσο όρο 30,5%. Ακολουθεί το ακροδεξιό AfD με 20,5%, το SPD με 16,1% και οι Πράσινοι με 13,6%. Η λαϊκιστική Αριστερά της Σάρα Βάγκενκνεχτ με 4,7% είναι κάτω από το πλαφόν 5% εκπροσώπησης στη Βουλή, όπως επίσης η Αριστερά με 4,7% και το FDP του Κρίστιαν Λίντνερ με 4,1%.

Ενα είναι σίγουρο. Οσο στον προεκλογικό αγώνα θα κυριαρχεί το Μεταναστευτικό, θα κερδίζει η Ακροδεξιά. Για αυτό και στη Χριστιανική Ενωση του Μερτς θέλουν αλλαγή προεκλογικής ατζέντας. Στο συνέδριο του CDU την περασμένη Δευτέρα στο Βερολίνο ήταν εμφανής η προσπάθεια των ηγετικών στελεχών του κόμματος να μεταφέρουν την προεκλογική αντιπαράθεση στην οικονομία, που είναι το προνομιακό πεδίο του Μερτς. «Η Γερμανία έγινε ο ασθενής της Ευρώπης» με ευθύνη του «κόκκινου» Σολτς και του «πράσινου» Χάμπεκ, είπε ο Μίχαελ Κρέτσμερ, τοπικός πρωθυπουργός της Σαξονίας. Ακόμη και ο σκληρότερος υπέρμαχος της δεξιάς στροφής στο Μεταναστευτικό, πρώην υπουργός Γιενς Σπαν, επέλεξε ως θέμα την οικονομία, «χωρίς ανάπτυξη τίποτα δεν προχωρά», είπε ο Σπαν.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_3”); });

 

Οι δασμοί

 

Αλλά και στην οικονομία, ο χριστιανοδημοκράτης Μερτς, αν κερδίσει τις εκλογές, θα βρει μπροστά του τον Τραμπ. Μετά τον Καναδά και το Μεξικό θα έρθει η σειρά για την επιβολή δασμών στην Ευρώπη. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα πληγεί περισσότερο από τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, απ’ ό,τι η κατ’ εξοχήν εξαγωγική οικονομία της Γερμανίας. Και κανένας κλάδος παραγωγής της Γερμανίας δεν θα υποστεί μεγαλύτερο πλήγμα, απ’ ό,τι η γερμανική φαρμακοβιομηχανία, η οποία εξαρτάται ιδιαίτερα από την αγορά των ΗΠΑ. Περίπου το ένα τέταρτο των γερμανικών εξαγωγών φαρμάκων πηγαίνει στις ΗΠΑ. Η χώρα με 335 εκατομμύρια κατοίκους είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής φαρμακευτικών προϊόντων από τη Γερμανία. Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ είναι επίσης ο μεγαλύτερος προμηθευτής φαρμακευτικών προϊόντων στη Γερμανία.

Η απάντηση της Γερμανίας και της Ευρώπης θα πρέπει να δοθεί «με αυτοπεποίθηση», λέει ο Μερτς. Αυτή είναι ακόμα ζητούμενο.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ