«Οπωσδήποτε υπάρχει μια γενική ανησυχία. Δεν μπορούμε να το κρύψουμε με κανέναν τρόπο», υπογράμμισε ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών Παναγιώτης Καρύδης για τους σεισμούς στη Σαντορίνη και την ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων.
Υπενθυμίζεται ότι η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη συνεχίζεται αδιάκοπα. Μάλιστα, έχουν καταγραφεί περισσότερες από 8.900 δονήσεις. Οι ειδικοί προσπαθούν να διαπιστώσουν αν το φαινόμενο θα εκτονωθεί με όλες αυτές τις σεισμικές δονήσεις των τελευταίων ημερών ή αν βρισκόμαστε ακόμα σε μια προσεισμική δραστηριότητα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
«Η ανησυχία θεωρώ ότι πρέπει να έχει ένα πλαφόν»
Συνεχίζοντας ο κ. Καρύδης επισήμανε, μιλώντας στο MEGA, «πως αυτή η ανησυχία θεωρώ ότι πρέπει να έχει ένα πλαφόν. Εάν γίνει ο σεισμός, από εκεί που μας τον δίνουν με το ‘6αρι’, θεωρώ ότι οι επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες σε λίγες περιοχές ιδιαίτερα λόγω του εδάφους. Ο σεισμός έρχεται βορειανατολικά από την Αμοργό και πλήττει τη Σαντορίνη. Παίζει ρόλο και η διεύθυνση, από πού έρχεται ο σεισμός, γιατί λόγω αδράνειας των υλικών έχουμε την αντίδραση των υλικών στη διεύθυνση του σεισμού».
Πρόσθεσε ακολούθως ότι «αυτοί οι σεισμοί αθροιστικά δημιουργιών πρόβλημα στις κατασκευές. Αυτοί οι σεισμοί επηρεάζουν τις κατασκευές διαμέσου του εδάφους. Το έδαφος είναι μαλακό, είναι αμμώδες και απορροφά τους κραδασμούς – αυτό είναι για την κεντρική περιοχή που είναι περιορισμένο το έδαφος».
Καταληκτικά ο καθηγητής κ. Καρύδης τόνισε, στην περίπτωση που είναι ελεύθερο το έδαφος, «μπορεί να φύγει από κάποια πλευρά, έχουμε παραμορφώσεις και κατολισθήσεις».
Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA:
Πηγή: in.gr