Του Νίκου Κωτσικόπουλου
Η αθρόα συμμετοχή ενδιαφερομένων αναδεικνύει την τεράστια ζήτηση για κατοικίες, σε σχέση με την έλλειψη στέγης. Οι διαθέσιμες κατοικίες δεν επαρκούν, ενώ τραπεζικά στελέχη από διαφορετικές τράπεζες επιβεβαίωσαν στο Capital.gr, ότι μόνον ένα στα δέκα ζευγάρια, έφθασε στην τράπεζα έχοντας βρει το ακίνητο για το οποίο θα λάβει το δάνειο.
Στις τράπεζες μέχρι την περασμένη Πέμπτη εκτιμάται ότι είχαν φθάσει περί τις 10-11 χιλιάδες υποψήφιοι δανειολήπτες και περίπου οι χίλιοι δήλωσαν, ότι είχαν βρει το ακίνητο που τους ενδιαφέρει. Είναι δύσκολο να βρεθεί ακίνητο που να συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά που θέλουν τα ζευγάρια. Να συνδυάζει προδιαγραφές, τιμή και περιοχή.
Στο μεταξύ οι αιτήσεις στο gov.gr έχουν εκτοξευθεί και φθάνουν έως τώρα τις 120.000, ενώ περίπου 58.000 έχουν ήδη πάρει τη βεβαίωση, όπως αποκάλυψε μιλώντας την Παρασκευή στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.
Αλλά η βεβαίωση της επιλεξιμότητας, είναι μόνον η αρχή του δρόμου για τη συντριπτική πλειοψηφία. Ελάχιστοι έχουν εντοπίσει το στόχο και πηγαίνουν στην τράπεζα με αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας. Για τους υπόλοιπους η αγχωτική αναζήτηση για να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες που παρέχει το πρόγραμμα “Σπίτι μου ΙΙ”, μόλις ξεκίνησε.
Τι προβλήματα συναντούν οι υποψήφιοι δανειολήπτες
Βεβαίως αυτό δεν παραξενεύει τα τραπεζικά στελέχη που υποδέχονται τους ενδιαφερόμενους. Η υψηλή ζήτηση ήταν αναμενόμενη λόγω των προνομιακών όρων του προγράμματος. Όμως δεν ισχύει το ίδιο με τα ακίνητα. Συγκυριακά όμως εντοπίζονται κι άλλα προβλήματα:
– Μετά από ικανοποιητική αύξηση των τιμών κατοικιών τα τελευταία χρόνια, η ξαφνική απότομη ζήτηση για κατοικίες έχει κάνει αρκετούς πωλητές ακινήτων που περίμεναν επί μήνες ενδιαφερόμενους αγοραστές, να τσιμπήσουν τις τιμές.
– Σε πλήθος ακινήτων που δεν πληρούν τις προδιαγραφές του προγράμματος οι πωλητές “σήκωσαν” επίσης τις τιμές. Μεσίτες υποστηρίζουν ότι αυτή η τακτική είναι αναμενόμενη, γιατί οι πωλητές περιμένουν ότι ο ενδιαφερόμενος αγοραστής θα κάνει “παζάρι”, οπότε προληπτικά ανεβάζουν λίγο τις τιμές για να υποχωρήσουν στη συνέχεια στα επίπεδα που θέλουν στην πραγματικότητα να πουλήσουν…
– Ειδικά τα επιλέξιμα ακίνητα για υπαγωγή στο πρόγραμμα όμως, είναι περιζήτητα. Ο όρος για ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου η οποία ξεκαθαρίζει τη διαδικασία του νομικού και τεχνικού ελέγχου, έχει κάνει τη διαδικασία απαιτητική, σε συνδυασμό με τα στενά χρονικά περιθώρια.
Πολλοί υποψήφιοι δανειολήπτες, “κλειδώνουν” το δάνειο, αλλά θα πρέπει σε διάστημα τριών μηνών, “να είναι έτοιμοι, με το ακίνητο και με όλα τα χαρτιά”, λέει υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας. Διαφορετικά η αίτηση θα ακυρωθεί γιατί τα χρήματα δεν μπορούν να παραμείνουν δεσμευμένα εσαεί. Πρέπει να δοθεί ευκαιρία και στον επόμενο.
Να σημειωθεί ότι αντίστοιχα προβλήματα εντοπίστηκαν και στο προηγούμενο πρόγραμμα “Σπίτι μου ΙΙ”. Συνολικά 290 εκατ. ευρώ υπόλοιπο του πρώτου προγράμματος δεν έχει διατεθεί. Ενδιαφερόμενοι που δεν κατάφεραν να βρουν ακίνητο στην τιμή που θα ήθελαν, ακύρωσαν τη συμμετοχή τους, παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα εκείνο επιδοτούσε το 75% του επιτοκίου από 50% που επιδοτείται τώρα.
Βεβαίως τώρα τα εισοδηματικά κριτήρια έγιναν πιο ρεαλιστικά και διευρύνθηκαν μεγαλώνοντας τη βάση των ενδιαφερόμενων. Με το πρώτο πρόγραμμα εκταμιεύθηκαν μέχρι σήμερα 7.600 δάνεια έναντι 10.000 δανείων που αναμένονταν αρχικά.
Πηγή: capital.gr